Jovović: Zabrinjava što se u ugovoru sa Vatikanom ne pominju Crnogorci katolici

"Izostavljanje katolika suprotno domaćem i međunarodnom pravu"
226 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 18.06.2011. 08:46h

Član nadbiskupskog odbora za gradnju katedrale Svetog Petra u Baru mr Ivan Jovović kazao je juče da je zabrinjavajuće što se, u ugovoru između Crne Gore i Vatikana koji će biti potpisan sljedeće sedmice, ne pominje više hiljada Crnogoraca katoličke vjere, koji predstavljaju apsolutnu većinu među katolicima u Baru.

“U tom smislu, zahtijevam u ime Matice crnogorske–ogranak Bar, ali i brojnih vjernika da Crnogorci katolici uđu u tekst novog konkordata, da u katoličkim županijama jezik u upotrebi bude crnogorski, da se konačno Kotorska biskupija nađe pod crkvenom jurisdikcijom Barske nadbiskupije shodno praksi drugih država i da se u rješavanju ovog pitanja uključe relevantni istoričari i pravnici”, rekao je Jovović “Vijestima.

Jovović, publicista koji izučava istorijsko nasljeđe dukljansko-barske nadbiskupije, ocijenio da se Barska nadbiskupija, nasljednica Dukljanske mitropolije, bez bilo kakvog istorijskog utemeljenja smješta u instituciju koja pripada samo albanskom narodu.

Ugovorom se ne mogu uređivati prava pripadnika nacionalnih manjina, jer je to regulisano crnogorskom ustavnom i zakonskom regulativom

“Izostavljanje Crnogoraca katolika, pogotovo onih sa područija Bara, iz teksta budućeg konkordata bilo bi štetno i suprotno domaćem i međunarodnom pravu, jer su oni jedni od nosilaca državno–duhovnog kontinuiteta ovog naroda i države. U suprotnom, Vlada Crne Gore bi svojevoljno amputirala dio sopstvenog hiljadugodišnjeg identiteta, a što u krajnjem ne korespondira sa statističkim pokazateljima na održanim popisima stanovništva u Crnoj Gori od 1948. do 2011. godine”, ocijenio je Jovović.

Ugovorom se ne mogu, kako je istakao, uređivati prava pripadnika nacionalnih manjina, jer je to regulisano crnogorskom ustavnom i zakonskom regulativom.

“Ovim dokumentom se mora konstatovati da su u istorijsko–državnom smislu Barska nadbiskupija i Kotorska biskupija autohtone crnogorske duhovne institucije, koje baštine vjernici crnogorske, hrvatske i albanske nacionalnosti”, naglasio je, između ostalog, Jovović u pismu koje je juče poslato premijeru Igoru Lukšiću.Mitropolija SPC protiv konkordata, CPC zaU susret Lukšićevom sastanku sa papom Benediktom XVI, tokom kojeg treba da bude potpisan novi konkordat, tome se usprotivila Mitropolija crnogorsko-primorska. Predstvanik SPC Velibor Džomić ocijenio je da je ugovor neustavan jer to ugrožava odredbu o ravnopravnosti crkava i vjerskih zajednica:

“U jednoj modernoj državi koja je ratifikovala evropske standarde ne može se parcijalno rješavati pravni položaj crkava i vjerskih zajednica, to jest jednima na jedan, drugima na drugi, a trećima ni na kakav način”.

On je saopštio i da Zakon o vjerskim zajednicama iz 1977. godine ne dopušta takvu mogućnost, te da kao i svaki, i taj ugovor mora biti ratifikovan u Skupštini: “Ugovor koji bi potpisao premijer ili već ko u ime Vlade, mora da prođe ratifikaciju kroz Skupštinu i sumnjam da će se naći jedan parlamentarni odbor koji će dati saglasnost za jedan takav diskriminatorni akt koji narušava ustavnu ravnopravnost crkava i vjerskih zajednica”.

Iz Crnogorske pravoslavne crkve saopšteno je da je potpisivanje ugovora dobar temelj za poboljšanje položaja Katoličke crkve u Crnoj Gori.

“Nadam se da ćemo na temelju tog ugovora moći da angažujemo i podstaknemo Katoličku crkvu da zaštiti katoličku kulturnu baštinu. To nije favorizovanje prosto zato što je Vatikan država u kojoj se nalazi poglavar svih katolika u svijetu. Ta država uvijek sklapa ugovore sa drugim državama kojim se reguliše položaj katolika i Katoličke crkve u tim državama”, izjavio je Stevo Vučinić.Biskupija se nada i radio staniciKancelar Kotorske biskupije don Pavao Medač kazao je da je zadovoljan činjenicom da će se potpisati ugovor između Crne Gore i Vatikana, što je po njegovim riječima, dokaz da katolički vjernici postoje i da ih država poštuje bez obzira na to što su mala zajednica.

On je za Radio Antenu M kazao da vjeruje da će potpisivanje konkordata donijeti mnogo olakšica pripadnicima Katoličke crkve.

Potpisivanje konkordata donijeće mnogo olakšica pripadnicima Katoličke crkve

“Svakako vjerujemo da ćemo moći slobodnije da razvijamo svoje djelatnosti i to prvenstveno one humanitarne. Dakle, što se tiče i školstva a i drugih humanitarnih djelatnosti kao što je briga za nemoćne i stare”, kazao je on.

Medač je juče rekao i da će se konkordatom na pravi način riješiti i problem nedovoljne zastupljenosti Katoličke crkve u medijima: “Vjerujemo da ćemo i u medijima imati više prostora. Tako da očekujemo i da će se pojaviti i radio makar samo za katolike i to je ono što očekujemo, jer je to veliki nedostatak što se tiče naših vjernika ovdje u Crnoj Gori”.

Bonus video: