MEĐUDRŽAVNI UGOVOR

Crna Gora sprema novi konkordat sa Vatikanom

Crnogorska država se tim ugovorom obavezala da će garantovati slobodu vjeroispovjesti za svoje građane rimokatoličke vjere
336 pregleda 0 komentar(a)
Papa, Foto: Wikipedia
Papa, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 17.06.2011. 08:18h

Premijer Igor Lukšić sa velikodostojnicima Vatikana trebalo bi potpiše ugovor između dvije države kojim će se regulisati položaj i pravni status Rimokatoličke crkve u Crnoj Gori.

Lukšić će se 24. juna u Vatikanu sresti sa papom Benediktom XVI.

Kako “Vijesti” nezvanično saznaju, međudržavni ugovor, prvi sporazum koji će biti potpisan nakon konkordata iz 1886. godine, novi je dokument koji će obuhvatiti položaj Rimokatoličke crkve u Crnoj Gori. Njime će se, između ostalog, otvoriti mogućnost rješavanja pitanja u oblasti obrazovanja i otvoriti put za regulisanje imovinskih pitanja, kako je to običaj sa takvim dokumentima koji se potpisuju sa Svetom stolicom.

Novi ugovor sa Vatikanom zamijeniće konkordat iz 1886. godine između knjaževine Crne Gore i Vatikana, koji je bio prvi takav međudržavni ugovor između Vatikana i neke dominantno istočno-pravoslavne hrišćanske države u svijetu. Ispred crnogorske knjaževine konkordat je tada potisao Jovan Sundečić, dvorski sekretar, a ispred Svete stolice kardinal Jakobini, dok je glavni posrednik tokom pregovora bio biskup Josip Juraj Štrosmajer.

Crnogorska država se tim ugovorom obavezala da će garantovati slobodu vjeroispovjesti za svoje građane rimokatoličke vjere, naročito Hrvate i Albance, a Sveta stolica je prihvatila obavezu da će crnogorskog vladara konsultovati prije imenovanja nadbiskupa u Baru.

Nakon potpisivanja tog ugovora, obnovljena je barska nadbiskupija, a barskom nadbiskupu je data pozicija državnog službenika koji je platu primao iz budžeta Crne Gore, i to u vrijednosti od 5.000 franaka na godišnjem novou.

Opširnije u štampanom izdanju

Preporučujemo za Vas