Opozicija ne prihvata izmjene Zakona o strancima: Ko ne glasa vlast, biva odbijen

Niko ne zna kako je ko glasao. Državljanstvo se daje prema ispunjavanju uslova, a ne glasanju, kaže Ivan Brajović
87 pregleda 0 komentar(a)
pasos CG, Foto: Arhiva Vijesti
pasos CG, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 15.06.2011. 17:16h

Predlog izmjena i dopuna Zakona o strancima, neprihvatljiv je za opoziciju, jer omogućava da Agencija za nacionalu bezbjednost donosi odluke o “ugrožavanju bezbjednosti” onih koji apliciraju za taj status, a da pri tom ne mora da obrazlaže takvu odluku, poručili su na skupštinskoj raspravi o tom dokumentu.

Poslanica SNP-a Snežana Jonica ocijenila je da ta mogućnost dovodi do zloupotreba, dok poslanik Nove sprska demokratije Radojica Živković smatra da se saglasnosti ANB-a daju prema “partijskom ključu”.

"Glavni uslov dobijanja statusa je procjena Agencije za koga će glasati. Onaj za koga se posumnja da neće glasati za vlast, dodijeliće mu se klasifikacija da ugrožava bezbjednost“, kazao je Živković.

Ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović je negirao takve tvrdnje: "Niko ne zna kako je ko glasao. Državljanstvo se daje prema ispunjavanju uslova, a ne glasanju. On je kazao da će se izmjenama pojednostaviti boravak stranaca, i omogućiti efikasniji postupak angažovanja stranih radnika.

"Izmjenama će se omogućiti državljanima bivše SFRJ, koji imaju boravište poslije juna, 2006. godine, da apliciraju za status stranca, uz obavezu da dostave važeći pasoš druge države”, rekao je on, i dodao da u Crnoj Gori ima oko 15-16 hiljada interno raseljenih sa Kosova.

Prema mišljenju Koče Pavlovića (PzP), vlast nije pokazala spremnost za rješavanje pitanja raseljenih lica.

"Oko 800 ljudi nema papire, kako mislite da odu, sa kojim dokumentima“, pitao je Pavlović.

Bonus video: