SNP sprema sastanak opozicije zbog Mugoše

Poslije razlaza DPS-a i SDP-a u Podgorici, Mugoša će biti izabran uz pomoć odbornika NS Slaviše Guberinića
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.06.2011. 07:36h

Predsjednik podgoričkog SNP-a Velizar Kaluđerović najavio je da će inicirati organizovanje posebnog sastanka opozicionih odbornika i predstavnika političkih partija koje čine koaliciju “Bolja Podgorica – Bolja Crna Gora”, kako bi zauzeli jedinstven stav o predlogu DPS-a da za gradonačelnika glavnog grada ponovo bude izabran Miomir Mugoša.

Poslije razlaza DPS-a i SDP-a u Podgorici, Mugoša će biti izabran uz pomoć odbornika NS Slaviše Guberinića, koji je izabran sa liste opozicione koalicije.

Opozicija da sačuva demokratske principe

Napominjući da ih na takav postupak obavezuju glasovi koje su dobili na posljednjim lokalnim izborima u Podgorici, Kaluđerović je “Vijestima” rekao će opozicija biti u prilici da sačuva demokratske principe.

“Cilj našeg organizovanja će biti podsjećanje svega onog što smo svi zajedno govorili u kampanji uoči posljednjih izbora i nakon njih, pa u tom dijelu ne bi trebalo da bude bilo kakvih nepoznanica prema novoj kandidaturi Mugoše”, rekao je Kaluđerović.

On je podsjetio i da se Koalicija “Bolja Crna Gora – Bolja Podgorica” tokom i nakon predizborne kampanje javno deklarisala kada je u pitanju Mugoše i saopštila jasan, negativan odnos prema eventualnom reizboru Mugoše.

Koalicija “Bolja Crna Gora – Bolja Podgorica” tokom i nakon predizborne kampanje javno deklarisala kada je u pitanju Mugoše

“Moguće je da će na tom sastanku, uz podsjećanje svih nas, a posebno onih koji su imali drugačije nastupe, i kojima će neke stvari trebati dodatno da se pojasne, biti potrebe da mi kao opozicija u glavnom gradu analiziramo i neke druge varijante. U obzir treba uzeti sve varijante”, rekao je Kaluđerović.

On nije želio detaljnije da objasni koje su to moguće varijante.

Pritisak opozicije ne bi uticao na kandidaturu Mugoše

Šefica kluba odbornika PzP-a u gradskoj Skupštini Branka Bošnjak ocijenila je da nikakav eventualni pritisak iz koalicije ne bi uticao na već izrečeni stav NS da će podržati kandidaturu Miomira Mugoše.

“Teško je bilo izreći da će oni podržati Mugoši, pa je još teže sad na to uticati. Mi ćemo se sastati da napravimo neku strategiju ponašanja, iako je već to riješena stvar. Sad je više nego očigledno da se tu radi o političkoj korupciji”, uvjerena je Bošnjak.

Ona je navela i da nije iznenađena predlogom DPS-a da Mugoša opet bude gradonačelnik Podgorice, jer DPS sada želi da manjeg koalicionog partnera stavi gdje mu je mjesto.

”I da izvrše pritisak na njih. Znaju oni da je SDP pragmatična partija koja neće raskinuti koaliciju na državnom nivou"

”I da izvrše pritisak na njih. Znaju oni da je SDP pragmatična partija koja neće raskinuti koaliciju na državnom nivou. Što se tiče nas, mi smatramo da je Mugoša trebalo davno da ode zbog svih grešaka koje je činio prethodnih godina”, rekla je Bošnjak.

Ona je istakla da ne shvata zašto NS sada, da bi kontrirali SDP-u, glasa za Mugošu, iako je Koalicija imala jasan stavu vezi sa tim pitanjem u predizbornoj kampanji: “Ne znam kako će se prema predlogu DPS-a izjasniti Stranka penzionera i DSS, koji su u većini slučajeva bili ili uzdržani ili su glasali sa DPS-om, ne ponašajući se kao da su dio koalicije Bolja Crna Gora – Bolja Podgorica”.

Poniženje je pričati sa narodnjacima

Zamjenik predsjednika Nove Goran Danilović rekao je “Vijestima” da bi pokušaj da se razgovara u okviru nekadašnje koalicije koja je, kako je istakao, “prestala da postoji odmah nakon izbora, bilo još jedno poniženje”.

“A za nas iz Nove pogotovo. Nećemo na tome insistirati, niti mislimo da je to dobar put. Narodna stranka i neki politički subjekti, manji ili veći, su odavno saopštili svoj politički stav da nema šta ko da traži u odlučivanju onoga drugoga. Nama ostaje jedino da žalimo što su pojedini dobili mandate, a da se za njih dobro nijesu politički i svojski oznojili”, rekao je Danilović.

“Mislim da i javnost zna da bi bilo bespredmetno i ponižavajuće razgovarati sa onima koji su donijeli odluku da svoj glas daju Mugoši”, zaključio je Danilović

Za nauk je, istikao je on, to političko iskustvo, naglasivši da bi u budućnosti trebalo pažljivije dodjeljivati mandate.

“Mislim da i javnost zna da bi bilo bespredmetno i ponižavajuće razgovarati sa onima koji su donijeli odluku da svoj glas daju Mugoši”, zaključio je Danilović.

Galerija

Bonus video: