Premijeru ministri često odsustvuju sa sjednica

Ministar sporta Nikola Janović je jedini koji je prisustvovao svakoj sjednici Vlade
77 pregleda 2 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Vlada Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.04.2018. 07:01h

Ministar sporta Nikola Janović i ministarka bez portfelja Marija Vučinović članovi su Vlade koji su najviše prisustvovali njenim sjednicama od njenog osnivanja krajem novembra 2016. godine, pa do kraja januara ove godine. Za isti period najviše izostanaka su zabilježili doskorašnji ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović i ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

To pokazuju podaci koje je generalni sekretar Vlade Nataša Pešić dostavila nezavisnom poslaniku Aleksandru Damjanoviću. Prethodno je te informacije tražila nevladina organizacija Centar za građansko obrazovanje (CGO) na osnovu zakona o slobodnom pristupu informacijama, ali je Vlada odbila da ih dostavi.

Podaci pokazuju da je Janović bio na svih 59 sjednica, dok je Vučinovićka odsustvovala jednom. Pejović je bio na 32, a Darmanović na 33 sjednice. Diplomatske aktivnosti Darmanovića i Pejovića su, svakako, jedan od razloga njihovog odsustva sa sjednica izvršne vlasti. Statistika pokazuje da je ministar odbrane Predrag Bošković bio odsutan sa 22 sjednice, a ministarka nauke Sanja Damjanović sa 21 sjednice. Damjanovićka ima određeno vrijeme za bavljenje naukom koje zahtijeva prisustvo u CERN-u. Jedan od važnih projekata na kome radi resor kojim rukovodi Damjanović je Inicijative za uspostavljanje međunarodnog instituta u regionu Jugoistočne Evrope, a direktni kontakati u CERN-u su od izuzetnog značaja za napredak tog projekta.

Značajno odustvo bilježe i ministri finansija i zdravlja Darko Radunović i Kenan Hrapović. Od 59 sjednica Radunović je bio na 46, a Krapović na 47 sastanaka izvršne vlasti. Ministar prosvjete Damir Šehović je odsustvovao sa 10 sjednica.

Prvi čovjek Vlade Duško Marković je odustvovao devet puta sa sjednica, koliko i ministri za ljudska prava i ekonomiju, Mustafa Zenka, Dragica Sekulović, kao i potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin. Četiri puta je odsustvovao potpredsjednik Vlade Milutin Simović, ministar rada Kemal Purišić pet, a po šest puta potpredsjednik Vlade Rafet Husović i ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

“Prosjek prisustva, odnosno, odsustva sa sjednica Vlade ukazuje da premijer i potpredsjednici ne uspijevaju da uspostave potreban nivo discipline, niti da imaju dovoljno autoriteta u odnosu na sve članove Vlade. Oni članovi Vlade koji odsustvuju sa sjednica pokazuju i ličnu neodgovornost. Postavlja se pitanje koje je opravdanje pojedinih članova Vlade i komisija koji ne vode vanjske poslove, poput nadležnog ministra za to, da odsustvuju sa sjednica tih tijela. Koji su to objektivni, a koji subjektivni razlozi da neko ko je svojim radnim mjestom ponajviše vezan za Crnu Goru, bude odsutan sa većine sjednica na kojima se odlučuje o javnim politikama, zakonodavnom okviru i donose ključne odluke od značaja za funkcionisanje Vlade ali i za život građana”, kazao je za “Vijesti” koordinator CGO Damir Nikočević.

On je dodao da je transparentnost državnih institucija preduslov bržeg pristupanja EU, a zatvorenošću generalni sekretarijat radi u korist svoje štete i štete svih građana koji moraju biti informisani o poslovima od javnog značaja.

Bonus video: