Članovi Odbora podržali izvještaj o radu suda, iako u pravosuđu ima mrlja

“Neko je kriv zbog deportacije izbjeglica iz BiH, ili tužilaštvo jer nije pribavilo dovoljno dokaza, ili sud”, istakao je Spahić
0 komentar(a)
odbor za pravosuđe, Foto: Savo Prelević
odbor za pravosuđe, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.06.2011. 14:14h

Vladajuća SDP i opozicioni PzP saglasni su da je pravosuđe odgovorno za prvostepene oslobađajuće presude za ratne zločine koji su se nesumljivo desili na tlu Crne Gore, ali to nije omelo predstavnike manjeg koalicionog partnera da, zajedno sa predstavnicima DPS-a, usvoje izvještaj o radu sudova u prošloj godini.

Za izvještaj predsjednice Vrhovnog suda i Sudskog savjeta Vesne Medenice, u kojem se, između ostalog navodi, da su sudovi postigli potpunu ažurnost, glasali su i predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Ervin Spahić i Rifat Rastoder, obojica članovi SDP-a, iako su ocijenili da je pravosuđe zakazalo.

“Neko je kriv zbog deportacije izbjeglica iz BiH, ili tužilaštvo jer nije pribavilo dovoljno dokaza, ili sud”, istakao je Spahić.

Rastoder je naglasio da je teško predvidjeti da se zločin zaista desio, jer smo “živjeli u to vrijeme”, ocijenivši da se nakon oslobađajućih presuda “uistinu može zaključiti” da su procesi za ratne zločine pokrenuti zbog političkog uticaja.

Predstavnik PzP-a Koča Pavlović smatra da presuda u slučaju deportacije predstavlja mrlju na obrazu pravosuđa, ali i države Crne Gore.

Predstavnik PzP-a Koča Pavlović smatra da presuda u slučaju deportacije predstavlja mrlju na obrazu pravosuđa, ali i države Crne Gore.

Medenica i Snežana Jonica iz SNP-a ocijenili su da je riječ o prvostepenoj presudi i da komentari na tu temu predstavljaju miješanje u nezavisnost pravosuđa.

Pavlović koji je uz Budimira Aleksića (NOVA) glasao protiv usvajanja izvještaja, dok su članovi SNP-a bili uzdržani, upozorio je da je stanje u sudstvu jedna od glavnih brana za dalji napredak u evropskim integracijama.

Pavlović je, pozvavši se na izvještaj Evropske komisije, istakao da je u sudstvu široko rasprostranjena korupcija.

“Šta ste vi uradili povodom toga (korupcije), nijesam ništa o tome našao u izvještaju”, upitao je Pavlović, optuživši Medenicu da je, kako je kazao, prikrivala korupciju I uticala na sudske odluke u postupcima koji su pokrenuti dok je bila na čelu Tužilaštva.

Medenica je odbacila Pavlovićeve navode, istakavši da nije pisala optužnice, a da sada ne piše ni presude.

Ona je ocijenila da su ostvareni nesporni rezultati, istakavši da je nesporna činjenica da je sudstvo od neefikasnog postalo potpuno ažurno.

“Ostvareni progres nije rezultat samo mog rada, već iza njega stoji puno angažovanje 260 crnogorskih sudija”, kazala je Medenica.

Član Odbora iz SNP-a Aleksandar Damjanović založio se za jačanje nezavisnosti pravosuđa kroz predstojeće ustavne promjene.

“Ostvareni progres nije rezultat samo mog rada, već iza njega stoji puno angažovanje 260 crnogorskih sudija”, kazala je Medenica.

Damjanović je ocijenio da za SNP nije prioriteno koja parlamentarna većina će birati predsjednika Vrhovnog suda, već da, kroz odabir u struci, treba doći do najboljeg kandidata.

Njegov partijski kolega Neven Gošović smatra da sadašnji propisi ne obezbjeđuju finansijsku nezavisnost pravosuđa, što je prvi preduslov za samostalnost.

Medenica se nije direktno izjašnjavala o ustavnim promjenama, ali je navela da su rezultati pravosuđa često devalvirani zbog percepcije da se čelnici sudske vlasti biraju pod političkim uticajem.

Predstavljajući izvještaj o radu, Medenica je ocijenila da su sudovi ostvarili potpunu ažurnost, jer su završili 1,7 odsto više predmeta nego što su ih primili.

“Sudovi su pošeli prošlu godinu sa 40.766 predmeta, primili su još 125.079, a završeno je 127.197 predmeta, dok je neriješenih ostalo 38.666, ili samo 23,3 odsto”, rekla je Medenica, istakavši da je broj riješenih predmeta uvećan za 1,6 odsto.

Ona je ocijenila da je zadržan kvalitet rada na zadovoljavajućem nivou, jer je ukinuto 23 odsto sudskih odluka.

Medenica je naglasila da ostvareno i značajno skraćenje trajanje sudskih postupaka.

Ona je navela da su bila upuno 92 predmeta za organizovani kriminal, korupcije i ratne zločine, od čega je riješeno 58, odnosno 63 odsto, istakavši da nijedan od njih ne stoji u fioci.

Medenica je naglasila da ostvareno i značajno skraćenje trajanje sudskih postupaka. Ona je navela da su bila upuno 92 predmeta za organizovani kriminal, korupcije i ratne zločine, od čega je riješeno 58, odnosno 63 odsto, istakavši da nijedan od njih ne stoji u fioci.

Predstavnici SNP bili su protiv, a Aleksandar Damjanović je pojasnio da ta stranka podržava intenciju Predloga zakona, ali ne i pojedina rješenja, najavivši da će amandmanski djelovati na predloženi tekst.

Predstavnik PZP-a Koča Pavlović smatra da Predlog zakona treba unaprijediti tako što bi bili predviđeni mehanizmi kontrole finansiranja Fondacije.

Iz SNP-a je ranije saopšteno da podržavaju regulisanje statusa potomaka dinastije, ali da se protive predloženom rješenju da je Crna Gora nasilno anektirana 1918. godine.

Predsjindek Filip Vujanović ranije je ocijenio da je nepotrebna odredba o nasilnoj aneksiji.

Bonus video: