Lukšić dobar za dvije trećine građana, posebno ga cijene mladi

Građani su se u vezi političkog opredjeljenja ubjedljivom većinom podržali Demokratsku partiju socijalista – 50 odsto
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.06.2011. 12:43h

Građani Crne Gore smatraju da je Vlada premijera Igora Lukšića, po mnogim pitanjima, bolje startovala od prethodne, na čijem je čelu bio Milo Đukanović, pokazalo je junsko istraživanje agencije Ipsos Strategic marketing.

Agencija je istraživanje uradila početkom juna, na, kako se navodi, reprezentativnom uzorku punoljetnih građana Crne Gore.

Za 38 odsto građana premijer je odličan

U istraživanju, koje je agencija MINA imala na uvid, navodi se da su građani, u poređenju sa prethodnom, istakli dobar rad Vlade kada su u pitanju međunarodni odnosi (65 odsto), turizam (51 odsto)i približavanje Evropskoj uniji (EU).

"Značajno bolje se ocjenjuje i borba protiv korupcije (19 odsto), ali ne i mjere za podizanje životnog standarda (14 odsto), za koje su skoro identičan broj pozitivnih ocjena dobile ova i prethodna Vlada", kaže se u istraživanju.

Navodi se da je očigledna povezanost dobrih ocjena Vladi, sa stavom prema Lukšiću, kome više od dvije trećine građana daje pozitivne ocjene ( 4 i 5 na skali od 1 do 5), a čak 38 odsto daje odličnu ocjenu.

"Posebno se izdvaja pozitivan stav prema Lukšiću najmlađih birača – između 18 i 29 godina, kod kojih je po broju pozitivnih ocjena čak za 11 procentnih poena ispred prvog sljedećeg političara", navodi se u istraživanju.

8 odsto protiv EU

Građani su se u vezi političkog opredjeljenja ubjedljivom većinom podržali Demokratsku partiju socijalista – 50 odsto.

"Iza nje slijede – Socijalistička narodna partija, Socijaldemokratska partija, Pokret za promjene i Nova srpake demokratija, ali uz činjenicu da je trenutno i veoma veliki broj birački neopredijeljenih birača", kaže se u istraživanju agencije Ipsos Strategic marketing.

Oko 60 odsto ispitanika smatra da je članstvo u EU dobra stvar za Crnu Goru, a samo osam odsto »da nije dobra«.

"I oko članstva u NATO, vlada nepodijeljeno očekivanje da će se Crna Gora priključiti savezu (78 odsto) i većina misli da se to neće desiti ove, već u narednih nekoliko godina", kaže se u obrazloženju istraživanja.

Bonus video: