Ministarka Vlahović kaže da je Balkan mjesto rođenih lidera

Ovaj dio Evrope ima predispoziciju da razvija izuzetne lidere, koji će svojim sposobnostima upravljanja državom i institucijama, kazala je Vlahović
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.06.2011. 11:20h

Mentalitet osoba koje žive u jugoistočnoj Evropi izuzetno je pogodan za razvoj liderskih vještina, ocijenila je crnogorski ministar nauke Sanja Vlahović.

Ona je učestvovala u prestižnom programu za lidere jugoistočne Evrope koje je održano u Atini.

Program je namijenjen jačanju ljudskog kapitala u jugoistočnoj Evropi u oblastima javne administracije, politike i liderstva, a tradicionalno se realizuje uz podršku Kokalis fondacije iz Atine.

Ta fondacija omogućava učešće najboljih kandidata iz ovog dijela Evrope u ovom prestižnom programu.

“Kokalis program povezuje Harvard i jugoistočnu Evropu, organizovanjem predavanja istaknutih lidera, uključujući predsjednike država i vlada, dobitnike Nobelove nagrade, lidere nevladinih organizacija, novinare i mlade akademike sa Harvarda i iz Evrope, u cilju razmjene iskustava i znanja”, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Navodi se da je Vlahović, na ovom skupu, govorila o strategiji Ministarstva nauke za naredni period koja ima za cilj jačanje crnogorske naučno-istraživačke zajednice.

Obrazlažući značaj liderstva u svijetu, posebno u zemljama u razvoju, Vlahović je ocijenila da je mentalitet osoba koje žive na ovom podneblju izuzetno pogodan za razvoj liderskih vještina, koje pretpostavljaju neke od osobina koje karakterišu naš narod, kao što su samopouzdanje, hrabrost za donošenje odluka, sklonost riziku, fleksibilnost i empatija.

“Ovaj dio Evrope ima predispoziciju da razvija izuzetne lidere, koji će svojim sposobnostima upravljanja državom i institucijama kontinuirano unapređivati ekonomski i društveni ambijent”, kazala je Vlahović.

Tokom trajanja Programa, učesnici su razgovarali sa najvećim svjetskim ekspertima iz oblasti liderstva, komunikacija, upravljanja državnim institucijama i predstavnicima medija.

Galerija

Bonus video: