Konjević: DPS ruši izbornu volju građana

predsjednik skupštine glavnog grada raško konjević tvrdi da dps, predlogom miomira mugoše za ponovnog gradonačelnika podgorice, ruši izbornu volju građana
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.06.2011. 09:56h

Politička kriza u glavnom gradu treba da bude riješena novim izborima, a prekrajanje volje građana, koje se kao rješenje nagovještava u medijima, ukazuje na jasnu sumnju da je u pitanju jasna korupcija, smatra predsjednik Skupštine Glavnog grada Raško Konjević (SDP).

Komentarišući krizu u vladajućoj koaliciji na lokalnom nivou, koja je nastala nakon što je DPS ponovo za gradonačelnika predložio Miomira Mugošu, Konjević u izjavi “Vijestima” kaže da mu nije jasno zbog čega se DPS plaši novih izbora.

“Kada birate izvršnu vlast, odnosno gradonačelnika, potrebno je da imate većinu koju formiraju izborne liste koje su ušle u parlament kao izraz izborne volje građana. DPS i njegova predizborna koalicija nijesu dobile većinu na izborima. Njihov kandidat, gospodin Mugoša, bio je nosilac liste i građani su o njemu jasno saopštili stav. Dali su mu manjinsku podršku. Koalicija 'Bolja Podgorica' je temeljila kampanju koja je bila negativna prema Mugoši, a SDP je u kampanji jasno saopštila da on iz javno saopštenih razloga neće imati podršku”, podsjeća Konjević.

On istovremeno pita i “da li je prevara građana ako u kampanji kritikujete Mugošu, kao što su to radili predstavnici liste 'Bolja Podgorica' iz Narodne stranke i drugih partija, a sada su neki od njih spremni da mu daju podršku”.

“Ostane li DPS pri svojoj namjeri, nažalost, jasno će srušiti jedan od ključnih političkih principa koji se poštuju u Evropskoj uniji, a to je izborna volja građana. Ako je neko spreman da skupštinskim inžinjeringom ruši volju građana, onda nam izbori nijesu ni potrebni, sve se može završavati sumnjivom trgovinom mimo izbora”, naglašava Konjević.

“Ostane li DPS pri svojoj namjeri, nažalost, jasno će srušiti jedan od ključnih političkih principa koji se poštuju u Evropskoj uniji, a to je izborna volja građana"

Podsjećajući da su predstavnici DPS-a, nakon izbora u Andrijevici, sa pravom pričali o rušenju volje građana i političkoj korupciji, Konjević je rekao da je SDP i tada, kao što je slučaj sa dešavanjima u Podgorici, tražio nove izbore u Andrijevici, jer je to ključni demokratski princip.

“Šta su funkcioneri DPS-a govorili kada je LSCG 2002. formirao skupštinsku većinu sa predstavnicima opozicije. Sjetite se izjava tadašnjeg premijera Filipa Vujanovića o prekrajanju izborne volje građana. Sjetitite se kako su teško optuživani funkcioneri LSCG-a o političkoj korupciji”, podsjetio je Konjević, pitajući “kako bi se ocijenilo političko ponašanje kada bi, hipotetički, SDP sa opozicijom sada u parlamentu smijenio Vladu premijera Igora Lukšića i izabrao Andriju Mandića”.

U DPS-u misle da se sve može

On je rekao i da pojedinci u podgoričkom DPS-u misle da se sve može.

“Očigledno da žele sačuvati nekontrolisanu vlast i dalje vladati skrivajući ugovore kojima su potrošena milionska sredstva građana Podgorice, opstruirati sudske presude, rasprodavati zemljište po sumnjivim cijenama, pa se ne preza ni od nelegitimnih političkih poteza”, istakao je Konjević.

Konjević je podsjetio i šta je Mugoša govorio u kampanji o partijama u koaliciji “Bolja Podgorica”.

Konjević tvrdi da se politička kriza u Podgorici može riješiti samo novim, vanrednim izborima

“Govorio je kako je formirana u kabinetu Borisa Tadića sa jasnom namjerom političke destrukcije u Crnoj Gori i Podgorici. Sada, da bi bio nelegitimno izabran, ni svojih izjava se više ne sjeća”, zaključio je Konjević, zaključio je Konjević, poručujući da Crna Gora ima status kandidata za članstvo u EU i da istovremeno očekuje datum otvaranja pregovora, iako neko, rušenjem evropskih izbornih principa, želi poslati lošu poruku.

Konjević tvrdi da se politička kriza u Podgorici može riješiti samo novim, vanrednim izborima, i ističe da prekrajanje volje građana, koje se kao rješenje nagovještava u medijima, ukazuje na jasnu sumnju da je u pitanju jasna korupcija

Politika ne smije biti buvlja pijaca

Da su novi izbori jedini izlaz iz situacije u kojoj se nalazi aktuelna vlast u Podgorici ocijenio je i šef kluba odbornika Nove u gradskom parlamentu Goran Radonjić.

“Ova situacija je pokazala ne samo kolika je institucionalna kriza u Podgorici nego i sve slabosti i neprincipijelnosti aktera na političkoj sceni”, smatra Radonjić. On je u izjavi agenciji MINA rekao da se “u javnosti već mjesecima želi stvoriti pogrešan utisak da se treba opredjeljivati između DPS-a SDP-a.

“Stvara se slika kao da su to jedine mogućnosti, da opozicije zapravo i nema. Zato je i moguće da čak ni analitičari ni komentatori ne pominju izbore, a oni su jedino logično i čisto rješenje“, kazao je Radonjić.

“Stvara se slika kao da su to jedine mogućnosti, da opozicije zapravo i nema. Zato je i moguće da čak ni analitičari ni komentatori ne pominju izbore, a oni su jedino logično i čisto rješenje“, kazao je Radonjić.

Ocjenjujući paradoksalnom činjenicu da je objedinjavanje opozicije na prošlim izborima, umjesto da ih učvrsti kao opozicionare, omogućilo nekim manjim činiocima odvojeni nastup i različite mogućnosti trgovine, Radonjić ističe i kako svađa između koalicionih partnera nije nikakvo iznenađenje.

“Kao da sve vrijeme ti manji činioci čekaju ponudu koju neće moći da odbiju. Politika se ne smije pretvoriti u buvlju pijacu, ne smije sve biti na prodaju“, navodi Radonjić. On je poručio da svađa u koaliciji “ne smije biti prilika da se priskoči u pomoć i jednoj strani, nego da se ponudi alternativa koja će vlast osvojiti na izborima i promijeniti besmisleni ambijent“.

Galerija

Bonus video: