Lokalni PzP poziva Vladu da zbog propadanja Budve podnese ostavku

Opština tri mjeseca ne isplaćuje zarade zaposlenima, ili doprinose. Opština nije doprinose uplaćivala zaposlenima i po 330 mjeseci...
71 pregleda 0 komentar(a)
Stevan Džaković, PzP, Foto: Vuk Lajović
Stevan Džaković, PzP, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 10.06.2011. 10:37h

Budvanski odbor Pokreta za promjene (PzP) pozvao je Vladu da podnese ostavku, jer nijednom u proteklih tri godine nije tražila od Budve da donese sanacioni plan izlaska iz krize, zbog čega se metropola turizma i zaposleni nalaze na rubu egzistencije.

"Vlada je bila dužna to da uradi po zakonu, ako Opština tri mjeseca ne isplaćuje zarade zaposlenima, ili doprinose. Opština nije doprinose uplaćivala zaposlenima i po 330 mjeseci. Funkcioneri vlade i DPS–a u javnosti smišljeno projektuju sliku da je Budva oličenje loše vođene politike za koju oni nijesu ni malo odgovorni.

Pozivam sugrađane da razmisle, da li su ovi naši lokalni vlastodršci mogli Budvu finansijski prezadužiti bez znanja Podgorice. Nadam se da ne postoje naivni koji u to vjeruju", poručio je lider lokalnog odbora Stevan Džaković na konferenciji za novinare.

U priči o propadanju Budve, kako ističe Džaković, ne postoje nevini i prevareni.

"Odradili su sve zajedno i u dogovoru, funkcioneri Budve i Podgorice. To da Podgorica nije znala šta se u Budvi radi, pa će se pojaviti spasilac, priča je za malu đecu. Činjenica je da su imali zakonsku obavezu da reaguju nakon prvog kašnjenja isplata zarada ili doprinosa, nijesu nego su žmurili, i žmure i dalje, govori koliko im je važan Budvanin. Vlada se oglušila o zakon, ali će pomoći da se otpusti višak radnika u Budvi, navodno da bi Budva stala na noge treba da se pošalje doma toliko radnika", kazao je Džaković.

On je pozvao gradonačelnika da objavi koliki je višak radnika u organima uprave i javnim preduzećima i to pojedinačno.

"Da obavijesti javnost o visini fonda za otpremnine, o odluci po kojoj će one biti dijeljene, o uslovima korišćenja. Takođe, da kaže, koliko dugo radno mjesto sa kojeg je zaposleni otpušten ne može biti ponovo otvoreno, odnosno koliko dugo onaj ko je uzeo otpremninu ne može biti ponovo vraćen na opštinsku kasu", upitao je Džaković.

Zato Vlada, kako je rekao, treba da podnese ostavku jer nije tražila sanaciju višemjesečne besparice grada Budve, kako se hvale njihove čelnici – "najdepeesovskijeg" grada u Crnoj Gori.

"Kada bi se Vlada miješala u svoj posao uhapsila bi samu sebe, jer je najodgovornija za stanje u kojem se nalazi Budva i njeni građani, aminujući sve poteze lokalne uprave. Na drugoj strani budvanska vlast je pristajala da ispuni sve zahtjeve koji su dolazili iz Podgorice, bilo da je riječ o ucrtavanju u planove, opraštanju komunalija, ili žmurenju na primjerima nelegalne gradnje funkcionera DPS–a iz Podgorice.

DPS je ubijeđen da građani Budve nijesu prepoznali ovu dogovorenu igru, koja se izvodi njima na štetu", zaključio je Džaković.

Bonus video: