Lekić: Politika je za mlađe, a možda se i ja uključim

"Moj povratak je još relativan, s obzirom da imam određeni posao koji mi omogućava egzistenciju"
0 komentar(a)
Miodrag Lekić, Foto: Arhiva Vijesti
Miodrag Lekić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 10.06.2011. 07:14h

Nekadašnji ministar inostranih poslova Crne Gore Miodrag Lekić kazao je juče da će, djelujući preko Centra za međunarodnu politiku i evropske integracije, biti više prisutniji u Crnoj Gori, ali da još nije donio odluku da se vrati u politiku.

Lekić, koji se nakon prestanka diplomatske karijere 1999. godine bavi profesurom u Rimu, rekao je “Vijestima” da politika pripada novim snagama, te da će od razvoja okolnosti zavisiti da li će se i on ponovo politički angažovati.

Što je bio Vaš motiv za pokretanje Centra za međunarodnu politiku i evropske integracije?

Bavim se profesionalno međunarodnom politikom i međunarodnim odnosima, imam i neko iskustvo u međunarodnom životu i diplomatiji, tako da sam, uz konsultacije sa poznanicima, odlučio da budem nešto prisutniji na crnogorskoj sceni kroz rad Centra. Počinjemo veoma skromno, ali imamo definisane ciljeve.

Imajući u vidu da međunarodna komponenta postaje sve značajnija činjenicom nezavisne Crne Gore, želimo da damo svoj doprinos. Želimo unapređenje međunarodne saradnje, radićemo analize, organizovati okrugle stolove... Nadamo se da ćemo imati jedan moderan portal i da ćemo se uključiti u projekte međunarodnog karaktera.

Ovo zapravo znači da ćete biti više prisutniji u Crnoj Gori?

Biću relativno prisutniji, imajući u vidu da neću prekidati ugovor koji imam u Rimu, ali je moguće redukovati obim obaveza koji će mi omogućavati da budem češće u Crnoj Gori. Moj povratak je još relativan, s obzirom da imam određeni posao koji mi omogućava egzistenciju.

Kako gledate na brojne komentare da je ovo zapravo uvertira za vaš povratak na političku scenu?

Ja takvu odluku nijesam donio. Moj cilj je da djelujem u okviru Centra, a ako bih donio neku odluku o političkom angažovanju ja bih je blagovremeno javno saopštio. U ovom trenutku je nemam.

Svi mi koji učestvujemo u javnom životu pisanjem komentara, na neki način se bavimo politikom. Ja nisam član nijedne stranke, što je poznato, i mislim da politički angažman pripada novim snagama, mlađim osobama... Što će se dalje zbivati u pogledu mog političkog angažmana zavisi od dinamike i okolnosti.

Bonus video: