Traže meritornu odluku jer nisu dobili informacije o korištenju aviona Vlade

MANS je tražio informacije ko je sve koristio Vladin avion u periodu od 1.1.2009. do 28.2.
0 komentar(a)
Vuk Maraš, Foto: Boris Pejović
Vuk Maraš, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.06.2011. 13:19h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) zatražila je danas od Upravnog suda da donese meritornu odluku o zakonitosti rješenja Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore, kojim je odbijen zahtjev te nevladine organizacije (NVO) za dobijanje informacija o korišćenju Vladinog aviona.

MANS je Upravnom sudu uložio tužbu na rješenje Sekretarijata kojim se njihov zahtjev odbija uz obrazloženje da ne posjeduju tu informaciju, i da se radi o statičkim podacima koje Sekretarijat, prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, nije dužan da sačinjava.

Nakon javne rasprave, kojoj nijesu prisustvovali predstavnici Generalnog sekretarijata, sudija Vojin Lazović kazao je da će Upravni sud donijeti odluku u roku od osam dana.

Predstavnik MANS-a Vuk Maraš kazao je da je ta NVO tražila od Sekretarijata informacije ko je sve koristio Vladin avion u periodu od 1. januara 2009. do 28. februara ove godine.

"Generalni sekretarijat Vlade je to proglasio kao nepostojeći podatak, iako smo mi danas Sudu dali vrlo jasne dokaze da se ta dokumentacija i te kako uredno vodi i da se, ukoliko u Sekretarijatu postoji politička volja, sve to može dostaviti“, rekao je Maraš novinarima.

Predstavnici MANS-a dostavili su Sudu akt dobijen od Generalnog sekretarijata, kojim je regulisana upotreba Vladinog aviona. Akt sadrži i dva obrasca koje korisnik aviona mora popuniti, i koji sadrže podatke o korisniku, putnicima, kao i o plaćanju.

U MANS-u tvrde da su upravo to informacije koje su oni tražili od Sekretarijata, i da one ne mogu biti statistički podatak koji podrazumijeva izradu neke posebne informacije, nego je Sekretarijat bio dužan samo da ih kopira i dostavi.

Maraš je kazao da navodi Generalnog sekretarijata da ne posjeduju te informacije predstavljaju klasičnu manipulaciju.

"Pozadina svega toga nam još nije poznata. Imamo pravo da sumnjamo da oni to rade kako bi sakrili podatke o tome da su, možda, neki javni funkcioneri putovali u privatne svrhe u inostranstvo, i zloupotrebljavali državnu imovinu“, naveo je on.

Šarić putovao Vladinim avionom?

U MANS-u sumnjaju i da se, možda, radilo o nekim putnicima koji su neprijavljeno letjeli crnogorskim avionom.

"Postojale su brojne špekulacije u medijima, čak se pominjalo i eventualno povezivanje (Duška) Šarića sa Vladinim avionom. Ništa od toga nije dokazano, a prvi korak je da od Vlade konačno dobijemo spisak ko je sve išao tim avionom i ko su bili putnici“, kazao je Maraš.

Prema njegovim riječima, to bi pokazalo da li se radi o javnim funkcionerima i osoblju, ili o ministrima i poslanicima koji su sa svojim ženama i djecom u privatzne posjete raznim evropskim metropolama.

Šta god MANS traži, ne daju

Maraš je kazao da ovo nije prvi put da Generalni sekretarijat odbija da dostavi informacije MANS-u.

"To je postalo trend. Generalni sekretarijat je donio jednu vrstu rješenja koju koristi u svim slučajevima, šta god im MANS tražio, to jest da se pozivaju na to da to ne predstavlja informaciju, i da bi po tome morali da nam pripremaju statističke podatke“, naveo je on.

Maraš je naglasio da u MANS-u vrlo dobro znaju šta traže.

"Mi vrlo dobro znamo da su sve to informacije koje postoje u tom obliku u kojem su tražene, i samo želimo da taj organ konačno počne da poštuje Zakon o slobodnom pristupu informacijama“, pojasnio je on.

Maraš je dodao da ga čudi da, u situaciji kad je cijela državna uprava deklarativno za to da se poštuje taj Zakon, i kad premijer Igor Lukšić najavljuje da će ga svi državni organi poštovati, institucija koja je direktno pod njegovom nadležnošću odbija da ispoštuje i elementarne odredbe tog Zakona.

Bonus video: