Dekriminalizacija klevete ne znači da neko ko bude vrijeđao neće biti kažnjen

Danilović je rekao ima unutrašnu potrebu da se „solidariše sa ljudima iz medija koji korektno rade svoj posao“.
110 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.06.2011. 16:24h

Poslanici u crnogorskoj Skupštini završili su raspravu o Predlogu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika (KZ), kojim se predviđa dekriminalizacija klevete, uz različite ocjene da se tim postupkom daje više prostora za neodgovornost novinara i medija, ali i mogućnost da će svi koji imaju para moći da kleveću koga i koliko hoće.

Ističući da SDP neće podržati predložene izmjene, poslanik te partije Ervin Spahić kazao je da je sloboda govora već zagarantovana Ustavom, te da se po tom pitanju neće ništa učiniti ako se dekriminalizuje kleveta.

„Mora se voditi računa o tome što ljudi govore i koliko će štete donijeti sugrađanima, komšiji. Novcem se ne može sve kupiti, ako neko to misli onda nijesmo na istim talasnim dužinama“, poručio je Spahić.

Poslanik Nove Goran Danilović rekao je da „kao neko sa političkim iskustvom“ ima podijeljen osjećaj po pitanju dekriminalizacije klevete, ističući da ne zna da li da se tome raduje ili ne.

„Presuda kad stigne nakon tri ili pet godina vi ste trpjeli i moralno i materijalno. Ne znam je li dovoljno samo reći dekriminalizovali smo klevetu, ako društvo nije promijenjeno.

Siguran sam da se ovo radi zbog poena pred Evropskom unijom, ali mi volimo da iskoračimo i onim koracima koji se često od nas i ne traže“, rekao je Danilović.

Ispunjavanje štrikova radi dobijanja poena?

Takvu njegovu tvrdnju opovrgao je ministar pravde Duško Marković, navodeći kako predlog nije u svojstvu „ispunjavanja štrikova radi dobijanja poena“, već proces koji je Vlada započela još 2003. godine.

"Ovo treba da razumiju svi, prije svega mediji, da bi postali odgovorni i profesionalni i garant istinite informacije"

On je začuđen i stavom poslanika SDP-a Raška Konjevića, koji je, ukazao da od Crne Gore niko nije tražio da dekriminalizuje klevetu, istovremeno podsjećajući da kleveta nije dekriminalizovana u Njemačkoj, Italiji, Švajcarskoj, Finskoj, Danskoj, Grčkoj, Sloveniji, Mađarskoj, Švedskoj, Hrvatskoj.

Citirajući bivšeg premijera Mila Đukanovića, koji je u martu 2010. rodine rekao da „ne postoji međunarodni standard koji poznaje potpunu dekriminalizaciju klevete, kojoj nema mjesta, jer se ona ne vrši samo putem medija“, Konjević je istakao da problem nije u zakonodavnom okviru, već u činjenici što Crna Gora nema dovoljno sposobne sudove „da primjenjuju ono što je praksa evropskih sudova za ljudaka prava“.

„Tačno je da nije kleveta nije dekriminalizovana u Njemačkoj i Francujskoj, ali je tačno i da tamo nema tužbi za klevetu. Zato razumijem vašu rezervu, ali mislim da je Crnoj Gori poreban ovaj iskorak.

Ovo treba da razumiju svi, prije svega mediji, da bi postali odgovorni i profesionalni i garant istinite informacije. Vidjećem da li je ovo rješenje dobro, ali ako bude pogrešan korak, analiziraćemo i vratiti to krivično djelo“, rekao je Marković.

Suštinski se ništa neće promijeniti

Ne želećio da javnost ostane zbunjena, Danilović je rekao da dekriminalizacija klevete ne znači da neko ko bude vrijeđao neće biti kažnjen.

„Biće surovo kažnjen novcem da mu neće više pasti na pamet da vrijeđa. Neće se suštinski ništa promijeniti, osim što će onaj ko ima novac moći sebi da da luksuz da i dalje vrijeđa i nekome brutalno uništi život. Ono zbog čega ne mogu reći da sam protiv, iako osjećam pobudu, je što je najviše kazni naplaćivao jedan čovjek, a to je lider DPS-a Milo Đukanović. Čak i kad su mediji prenosili ono što je pisao drugi medij. Nije se, dakle tužio izvor“, rekao je Danilović.

Danilović je rekao ima unutrašnu potrebu da se „solidariše sa ljudima iz medija koji korektno rade svoj posao“.

Ističući da bi, da u politiku nije ušao iz medijske sfere, danas bio protiv predloženih izmjena, Danilović je rekao ima unutrašnu potrebu da se „solidariše sa ljudima iz medija koji korektno rade svoj posao“.

„Apsolutna sloboda koja se dobija je mač sa dvije oštrice i mislim da nije naše društvo spremno za tako nešto. Ali, nije zakon sveto pismo. Možda budemo zadovoljni za godinu, dvije dana“, rekao je Danilović, poručujući da će ostati uzdržan u po pitanju izmjena KZ-a.

"Polovična dekriminalizacija"

Poslanik PzP-a Koča Pavlović rekao da u toj partiji smatraju da se “ovdje radi o polovičnoj dekriminalizaciji, jer u zakoniku ostaje član kojim se "negiraju svi efekti brisanja klevete i uvrede", a koji se odnosi na iznošenje ličnih i porodičnih prilika.

“Ako poslenici javne riječi utvrde da Svetozar Marović eksploatiše Budvu, on ih neće moći krivično goniti. Ali ako oni utvrde da je Budva proctor nepotizma i da je taj grad privatna firma porodice Marovića, čiji sin radi to što radi, e tada ih on može goniti”, objasnio je Pavlović, zaključujući da će se cijela priča oko dekriminalizacije klevete pretvoriti u jeftinu marketinšku kampanju kojom se suštinski ne mijenja mnogo “ako se zadrži član koji se tiče iznošenja ličnih i porodičnih prilika”.

Lalošević: Sramota je što smo neke novinare planirali da šaljemo u SpužPoslanik SNP-a Vasilije Lalošević ocijenio je da je proces dekriminilaziacije klevete značajan zato što će Crna Gora dobiti mogućnost da mediji rade slobodno svoj posao.

„Sramota je bilo što smo neke novinare planirali da šaljemo u Spuž, a da su lica sa potjernice šetala okolo. Nadam se da je to sada iza nas. Nema potpune slobode medija bez otkrivanja nalogodavaca ubistva Duška Jovnovića“, poručio je Lalošević.

Pozdravljajući naknadnu pamet Vlade, nakon što je riješila da dekriminalizuje klevetu, lider PzP-a Nebojša Medojević pitao je Marković da li će u KZ-u biti uvršteno i djelo lažnog prijavljavljivanja vlasništva.

„Jer ako neko ima stotinu stanova, a ne prijavi ih, i to je onda krivično djelo“, rekao je Medojević

„Jer ako neko ima stotinu stanova, a ne prijavi ih, i to je onda krivično djelo“, rekao je Medojević.

Istučući da će se uskoro ići na izradu novog Krivičnog zakona, zbog izrazitih društevnih okolnosti, Marković je rekao da je njihova namjera da se uradi ono što je „interes koji proizilazi iz preporuka EK, a tiču se dekriminalizacije klevete“.

„Moguće je da će se i to rješenje koje ste pominjali moći primjenjivati“, rekao je Marković.Evropski štrik?Poslanik SNP-a Predrag Bulatović rekao je da priča oko dekriminalizacije klevete jeftini politički manevar, te da činjenica da u vladi nema saglasja oko tog pitanja kazuje da nešto nije u redu.

„Sve dok nad CG lebdi ubistvo Duška Jovanovića, kada imamo činjenice napada na brojne napade na urednike i novinara, kao na direktora 'Vijesti', po meni je sve ovo samo jedan evropski štrik“, rekao je Bulatović.

Komentarišući tekst sa Portala Analitika, u kojem je objavljeno da je ambasador Njemačke u Crnoj Gori Piter Plate utakmicu Crna Gora – Bugarska pratio među bugarskim navijačima, uz aluzije da je Plate protivnik Vlade, lider PzP-a Medojević je rekao da je „interes svih da se podigne glas protiv brutalnog napada režimskih medija, koji nijesu privatni na jednog od najvažnijih ambasadora zemalja EU, od koje zavisi dobijanje datuma pregovora.

"Otkud pravo jednom privatniku da pljuje po ambasadoru jedne od najvažnijih evropskih zemalja"

„To je učinio medij koji nije privatni, jer je plaćen iz javnih sredstava. Otkud pravo jednom privatniku da pljuje po ambasadoru jedne od najvažnijih evropskih zemalja. Moja je obaveza da oštro osudim svaki takav postupak, jer je to učinio privatnik kojem je Vlada dala 800 hiljada eura da bi riješila njegove dugove“, rekao je Medojević.

Galerija

Bonus video: