Vlada ne odustaje od pominjanja aneksije

“Vijestima” je iz DPS-a rečeno da će poslanici te partije glasati za ona rješenja koja predloži Vlada, što znači da će podržati i odredbu o aneksiji
0 komentar(a)
vlada, Foto: Savo Prelević
vlada, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.06.2011. 06:50h

Vlada Crne Gore neće povlačiti prijedlog Zakona o dinastiji Petrović u kojem se, između ostalog, navodi da je kraljevska porodica detronizovana nasilnom aneksijom 1918. godine. U vladinom birou za odnose sa javnošću tvrde da kabinet premijera Igora Lukšića stoji iza tog pravnog akta.

“Vlada je utvrdila prijedlog Zakona i proslijedila ga Skupštini na dalju proceduru. Trenutno se o Zakonu održava rasprava u skupštinskim odborima. U odnosu na dio pitanja koji se tiče neslaganja opozicije sa članom 1 Zakona, u kojem se pominje aneksija, opozicija može djelovati amandmanski tokom rasprave”, saopšteno je “Vijestima”n iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću.

Opozicioni članovi skupštinskog Odbora za politički sistem saglasili su se ranije da država zakonom reguliše status potomaka dinastije Petrović-Njegoš, ali su se usprotivili predloženom zakonskom rješenju u kojem stoji da je Crna Gora nasilno anektirana 1918. godine.

Oni su time podržali predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića koji je nedavno kazao da je nepotrebna odredba u zakonu koja se odnosi na nasilnu aneksiju.

Vlada je na predlog SDP-a prihvatila tu odredbu, kojom se suštinski konstatuje da je Srbija nasilno anektirala Crnu Goru nakon što je njena vojska ušla u Crnu Goru i organizovala tzv. Podgoričku skupštinu, kojom je ukinuta samostalnost Crne Gore i dinastija Petrović detronizovana.

“Vijestima” je iz DPS-a rečeno da će poslanici te partije glasati za ona rješenja koja predloži Vlada, što znači da će podržati i odredbu o aneksiji, ukoliko Vlada ne odustane od nje na samoj sjednici. Predstavnik Vlade na skoroj sjednici parlamenta biće potpredsjednik Duško Marković.

Princ obavlja protokolarne poslove

Predlogom zakona o dinastiji Petrović Njegoš predviđeno je da predstavnik potomaka dinastije, u ovom slučaju princ Nikola, po ovlašćenju predsjednika države, Skupštine i Vlade obavlja pojedine protokolarne i nepolitičke poslove.

Definisano je osnivanje “Fondacije Petrović Njegoš”, kao organizacije na čijem je čelu predstavnik potomaka dinastije, a čije su aktivnosti usmjerene u pravcu afirmacije crnogorske kulture, realizacije humanitarnih i razvojnih aktivnosti od javnog interesa za Crnu Goru.

Fondacija će u sljedećih sedam godina za svoj rad dobiti 4,3 miliona eura iz budžeta

Fondacija će u sljedećih sedam godina za svoj rad dobiti 4,3 miliona eura iz budžeta, a uređeno je i pitanje smještaja potomaka dinastije tako što im je na trajno korišćenje data kuća i zemljište kralja Nikole na Njegušima i što će im se u određenom roku na Cetinju izgraditi porodična kuća površine do 300 kvadratnih metara sa pripadajućim zemljištem do 5000 kvadratnih metara, kao i stan u Podgorici površine do 130 kvadrata.

Za poslove na očuvanju i afirmaciji tradicije dinastije Petrović Njegoš, te obavljanje kulturnih, humanitarnih i drugih nepolitičkih poslova u cilju afirmacije crnogorskog identiteta, potomci dinastije koristiće prvi sprat dvorca “Kruševac” u Podgorici.

Bonus video: