DPS traži hitnu sjednicu Kolegijuma Skupštine povodom izbornog zakona

DPS traži da se razgovori o usklađivanju izbornog zakonodavstva nastave što prije, kako bi se poštovao rok koji ističe 31. jula.
0 komentar(a)
Kolegijum, Foto: Arhiva Vijesti
Kolegijum, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 08.06.2011. 06:44h

Demokratska partija socijalista (DPS) tražiće od predsjednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića da što prije zakaže sjednicu Kolegijuma Skupštine, na kojoj će se dogovoriti o daljem radu na izbornom zakonu.

Prema saznanjima “Vijesti”, DPS traži da se razgovori o usklađivanju izbornog zakonodavstva nastave što prije, kako bi se poštovao rok za usklađivanje zakona koji ističe 31. jula. U najjačoj parlamentarnoj partiji očekuju da se na Kolegijumu odrede polazne osnove za nastavak pregovora te da se razmotri koji bi bio model daljih razgovora.

Nakon što skupština 31. maja nije uspjela da obezbijedi dvotrećinsku većinu za usvajanje izbornog zakona, rok za njegovo usklađivanje produžen je za 31. jul. Parlament je time šesti put prolongirao izmjene zakona, iako je to jedan od uslova za dobijanje datuma pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

Nakon propasti pregovora predstavnici većeg dijela opozicije pozivali su da se razgovori o izbornom zakonu ne nastavljaju na kolegijumu predsjednika parlamenta.

Predsjednik Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević pozvao je da o izbornom zakonu razgovara posebna pregovaračka grupa sačinjena od stručnjaka, po ugledu na dogovore prilikom usvajanja Ustava. U Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP) pozvali su na nastavak pregovora, ocjenjujući da bi osnova za dalje razgovore trebalo da bude nacrt zakona koji je poslat na razmatranje Venecijanskoj komisiji (VK).

Predstavnici albanskih stranaka uslovili su podršku zakonu ukoliko se zadrži postojeći model prema kome bi Albanci imali pravo na posabnu izbornu jedinicu i pet poslanika, dok su u Bošnjačkoj stranci zahtijevali da se ukine odredba prema kojoj bi se za nacionalne liste odredio gornji prag od tri odsto, čime imaju pravo na, kako kažu, najviše dva poslanika.

Bonus video: