Krivokapić izabran za predsjednika SDP-a sa 330 glasova

Lider SDP-a je rekao da prirodni resursi ne smiju otići u ruke privatnih monopolista i da će SDP ostati doslijedan svom stavu po pitanju EPCG.
116 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.06.2011. 16:47h

Ranko Krivokapić je izabran za predsjednika Socijaldemokratske partije na sedmom Kongresu pod sloganom "Pravda je temelj države".

Za Krivokapića je glasalo 330 delegata, a bilo je 13 nevažećih listića.

Na Kongresu su izabrani i članovi Glavnog odbora stranke.

Ostaće doslijedni po pitanju EPCG

Crna Gora neće biti stabilno društvo ako ne sačuva energetske izvore za svoje osnovne potrebe i zato ne smijemo dozvoliti da državne monopole nad prirodnim resursima zamijene privatni i da postanemo uvoznici energije iz domaćih izvora, da izvozimo profit, a ne obnovljivu energiju, poruka je lidera Socijaldemokratske partije (SDP) Ranka Krivokapića na sedmom Kongresu te stranke.

Italijanska kompanija A2A, koja ima oko 40 odsto vasništva u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG), zatražila je nedavno reviziju ugovora o privatizaciji, kojim je predviđeno da Italijani do 2015. godine mogu postati većinski vlasnici, ako ispune zahtjeve države o modernizaciji kompanije i profitu.

Crna Gora jeste nezavisna, ali je naša nezavisnost i dalje jedna od najistaknutijih velikodržavnih meta. Jedina pouzdana brana za to je dalje snaženje osjećanja nacionalnog, kulturnog i vjerskog crnogorskog identiteta, rekao je Đukanović

“Sloboda koju danas slavimo nije samo lično pravo, no i kolektivno pravo građana da gazduju nacionalnim resursima...Nećemo biti stabilno društvo ako se zadužujemo da bi pokrivali greške, a ne investirali u strateške energetske i infrastruturne objekte, ako potrošimo zalihe uglja u jednoj, a ne više decenija...ako, ako...”, rekao je Krivokapić

Rasprodaja nije rješenje

On je poručio i da se niko ne vara da novcem od rasprodaje nacionalnih resursa može riješiti probleme koji su strukturalni.

“Ako se kriza loših investitora pretvori u krizu državnih dugova to prijeti eksplozijom nejednakosti. Od opasnih odluka samo su opasnije one koje ih učvršćuju. Nemojmo dozvoliti da gazdovanje nacionalnim resursima bude veća prijetnja našoj nezavisnosti no njeni oponenti”, istakao je Krivokapić.

Ističući da je “prva linija odbrane državnosti tamo gdje pravu treba dati punu snagu”, lider SDP-a je kazao da “slaba država ne može biti brana nelegalnim interesima krupnog kapitala”, te da je potrebna hrabrost da bi se izgradile institucije.

“Država beskompromisno mora da štiti nezavisnost sudija, autonomnost tužioca i profesionalnost policijaca. Neodrživo je da NVO sektor bude Šerlok Holms crnogorske pravde, a da se institucije skrivaju iza statistike. Selektivna pravda je najgora vrsta nepravde, a nemoćna država podstrek za one od kojih treba da štiti građane”, poručio je Krivokapić.

On je kazao i da država koja se permanentno ne bori protiv organizovanog kriminala i korupcije gubi autoritet i obećao da će Socijaldemokrate istrajati na vladavini prava kao putu za ispravljanje istorijskih nepravdi.

“Građani, živi se teško, iako su primanja bolja nego ikad u posljednjih dvije decenije. Posebno je bolno osiromašenje srednjeg sloja, ljudi koji žive od ulaganja u znanje, od rada. Mi smo oslobodili našu kuću i treba da uvećamo društveno bogatstvo, posebno obnovljivih energetskih resursa, a umjereno trošimo neobnovljive”, kazao je Krivokapić.

Sedmom Kongresu SDP prisustvovala su 342 delegata, kao i brojne zvanice, među kojima i solijaldemokrate iz Srbije, Bosne i Hervegovine i Hrvatske, te ambasadori stranih zemalja u Crnoj Gori.

Đukanović: Crna Gora je još meta

Predsjednik DPS-a Milo Đukanović rekao je da je vladajuća koalicija sa SDP-om zrelim političkim upravljanjem uspjela da Crnu Goru dovede do statusa kandidata za članstvo u EU i poručio da je duhovno utemeljenje jedno od iskušenja pred kojim se nalazi država.

“Crna Gora jeste nezavisna, ali je naša nezavisnost i dalje jedna od najistaknutijih velikodržavnih meta. Jedina pouzdana brana za to je dalje snaženje osjećanja nacionalnog, kulturnog i vjerskog crnogorskog identiteta”, rekao je Đukanović.

Generalni Sekretar Socijalističke Internacionale, Luis Ajala, rekao je da je Evropa izbor za čitav zapadni Balkan, a samim tim i za Crnu Goru i da je neophodna borba za inkluzivnu i Evropu demokratije i solidarnosti.

“U toj borbi, Crna Gora je dobra vijest i jako je važno da socijaldemokrate ostvare ciljeve kojima teže”, kazao je Ajala.

Kongresu su prisustvovali i predstavnici albanskih manjinskih stranaka, Hrvatske građanske inicijative, akademici Crnogorske i Dukljanske akademije nauka i umjetnosti, kao i lider Lige Socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.

Galerija

Bonus video: