Duško Marković ulazi u predsjedništvo DPS-a

Pored Markovića, novi članovi rukovodstva DPS-a mogli bi biti Daliborka Pejović i Milica Pejanović-Đurišić... Miomir Mugoša ostaje, a na meti Đukanovića je Dragan Đurović
144 pregleda 0 komentar(a)
Milo Đukanović, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.06.2011. 06:49h

Glavni odbor DPS-a trebalo bi uskoro, na predlog predsjednika Mila Đukanovića, da izabere novo predsjedništvo partije u kojem ne bi trebalo očekivati značajnije izmjene u odnosu na raniji saziv.

Novo ime u najvažnijem organu DPS-a najvjerovatnije će biti potpredsjednik Vlade Duško Marković, a najuže rukovodstvo DPS-a mogao bi napustiti Dragan Đurović.

Izvor “Vijesti” iz vladajuće partije rekao je da Đurović i Đukanović odavno nijesu na istim talasnim dužinama i da šef DPS-a za Predsjedništvo namjerava predložiti Markovića.

Dragan Đurović, direktor Agencije za civilno vazduhoplovstvo, nekadašnji potpredsjednik Vlade i ministar policije, a sada poslanik DPS-a, važi za veoma bliskog sa potpredsjendikom DPS-a Svetozarom Marovićem. Njegov adut je činjenica da DPS bilježi odlične rezultati u Danilovgradu, za koji je zadužen Đurović.

Žene mijenjaju računicu

Prema nezvaničnim informacijama, član predsjedništva trebalo bi da ostane i podgorički gradonačelnik Miomir Mugoša. Đukanović će imati težak posao prilikom predlaganja članova novog Predsjedništva, ako bude želio da dosljedno sprovede statutarnu odredbu o obezbjeđivanju rodne zastupljenosti na svim nivoima partije na način da u njima bude “najmanje 30 odsto manje zastupljenog pola”.

Đukanović bi morao da iz ranijeg saziva Predsjedništva, koje je brojalo 17 članova od kojih je samo bila jedna žena (Nada Drobnjak), isključi najmanje tri člana, pri čemu treba imati u vidu da su svi oni važni partijski igrači. Druga mogućnost je da Đukanović predloži Glavnom odboru povećanje broja članova Predsjedništva.

Upravo je Đukanović, na jednoj od sjednica Predsjedništva uoči priprema za Kongres zagovarao da norma o zastupljenosti 30 odsto žena bude imperativna, čemu su se protivili Marović i Mugoša.

Oni su smatrali da u praksi to nije ostvarivo jer su žene manje zainteresovane za bavljenje politikom. Ispostavilo se da je Kongres DPS-a izabrao novi Glavni odbor sa 30 odsto žena.

Povratak Milice Pejanović-Đurišić

U DPS-u procjenjuju da bi u novi saziv predsjedništva mogla ući Daliborka Pejović, koja je na Kongresu, kada se birao Glavni odbor, dobila više glasova od svih svojih partijskih saboraca iz Podgorice. Drugo ime koje se pominje je bivša predsjednica DPS-a i ambasadorka Milica Pejanović-Đurišić. Ona od proljeća 2002. nije u najvišem partijskom tijelu.

Prema Statutu DPS-a, članovi Predsjedništva po automatizmu su predsjednik i potpredsjednici (Željko Šturanović, Igor Lukšić, Filip Vujanović i Marović), kao i politički direktor i šef poslaničkog kluba što će, po svemu sudeći, ostati Branimir Gvozdenović i Milutin Simović.

U prethodnom sazivu Predsjedništva sjedjeli su još Branko Čavor, kao finansijski direktor, zatim Miodrag Vuković, Miodrag-Bobo Radunović, Milan Roćen, Miomir Mugoša, Tarzan Milošević, Nusret Kalač i Mevludin Nuhodžić.

Bonus video: