Oštra rasprava NVO sektora obilježila sjednicu Administrativnog odbora

Predstanci MANS-a su predložili da se propišu rigorozniji kriterijumi, što je oštro kritikovao Stevo Muk iz NVO „Institut Alternativa“.
64 pregleda 0 komentar(a)
Stevo Muk, Foto: Arhiva Vijesti
Stevo Muk, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 31.05.2011. 14:41h

Članovima skupštinskog Administrativnog odbora je "raspršena" iluzija o jedinstvu NVO sektora. Na prvi pogled bezazlenu raspravu o pronalaženju rješenja za odabir predstavnika tog sektora u organe upravljanja, obilježila je rasprava između civilnih aktivista.

Predstanci MANS-a su predložili da se propišu rigorozniji kriterijumi, što je oštro kritikovao Stevo Muk iz NVO „Institut Alternativa“.

Vuk Maraš iz MANS-a, kazao je da je do sada važila “ružna praksa”, pa su predložili da organizacija mora da postoji najmanje četiri godine, da podršku kandidaturi svaka dostavlja posebno, te da ima odgovarajuću djelatnost za određeno tijelo. Iz MANS-a su mišljenja da bi osnivanje pododbora u okviru Administrativnog odbora, pomoglo u rješavanju tog problema.

“U Vladina tijela treba da idu ljudi iz NVO sektora koji znaju što rade”, poručio je Maraš.

Muk, međutim, smatra da takva inicijativa “ne nudi ništa novo”.

Njemu je najviše zasmetalo rješenje MANS-a o najmanje četiri godine rada, koje je opisao kao diskriminatorsko, jer “kako neko može da zna da je baš četiri godine dovoljno”.

“Neka organizacija možda postoji par mjeseci, a da je iznijela jak projekat, i ne može biti birana”, rekao je Muk, i pohvalio dosadašnji model, koji tu mogućnosti daje.

Maraš mu je oštro odgovorio da je “lijepo” što se Muk zalaže za legalitet, ali mu je “krivo” što isto nije napravio i prilikom njegovog izbora za člana Savjeta RTCG.

“Svjesni smo da postoji dio čelnika nevladinih organizacija, koji ih mijenjaju svake godine, pa je njima vjerovatno teško da ispune kriterijum o četiri godine rada”, kazao je Maraš, i dodao da je najlakše kritikovati, kada na sastanak dođete “sa rukama u džepove”, aludirajući na Muka.

Muk je odgovorio da ima i on “na štošta” da podsjeti, ali da to ovom prilikom neće uraditi.

“Vi odrađujete posao koji nije Vaš. Poznata je činjenica da je moj odnos sa Vašom direktorkom (Vanjom Ćalović) nije dobar”, rekao je Muk.

Na izlaganje Muka reagovao je i poslanik DPS-a Milorad Vuletić, koji je kazao da “tek sad ne zna o čemu priča”, ali je pozdravio predlog MANS-a kao “vrijedan pažnje”, jasan, precizan i objektivan.

Raspravu dvojice aktivista je prekinuo predsjedavajući Odbora Radivoje Nikčević iz DPS-a, vraćajući prisutne na temu razgovora.

Novi propisi najvažniji zadatak

Poslanik NOVE Emilo Labudović je kazao da ima utisak da se “pored svih sličnosti”, poslanici i civilni sektor “ne razumiju dovoljno”, te da su ih ranije doživljavali kao homogenu cjelinu.

“Jasno je da nama predstoje dva fronda, prvi, značajniji, promjena zakona, i donošenje internih pravila i kriterijuma”, rekao je Labudović, i dodao da ne nije za to da parlamentarci donose pravila za civilni sektor, već da to oni sami urade.

Velida Hodžić iz “Ikre” iz Rožaja, ukazala je da imenovanja do sada nije bilo nekorektno, jer je favorizovalo organizacije iz centralne regije.

“Glavno učešće imaju organizacije iz Podgorice, što ne doprinosti ravnomjernom razvoju NVO sektora”, rekla je Hodžić.

Član Nacionalnog Savjeta za evropske intergarcije iz tog sektora, Boris Raonić, naglasio je da imenovanje zahtijeva jasne kriterijume, i predložio da svi koji su već imenovani, daju ostavke, ukoliko se usvoje takva rješenja.

Predstavnici civilnog sektora bili su uglavnom saglasni da je aktuelni način odabira predstavnika civilnog sektora u Vladina tijela “problematičan”, te da je potrebno izraditi jasne i precizne kriterijume.

Bonus video: