Odbornici Građanske inicijative traže postupak protiv Gegaja

"Ja nijesam šef kadrovske službe ni u GO Tuzi, ni u Glavnom gradu i jasno mi je da je stvar većine u Skupštini koga i sa kakvom školskom spremom će birati za predsjednika", rekao je odbornik GI.
96 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.05.2011. 14:38h

Odbornici Građanske inicijative u Skupštini gradske opštine Tuzi Vaselj Siništaj i Smailj Čunmuljaj obratiće se državnom tužilaštvu da pokrene postupak protiv predsjednika GO Nikole Gegaja, za kojeg imaju dokaze da ima lažnu diplomu Metalurškog fakulteta.

Siništaj je kazao da nije samo sporno to što je Gegaj sa lažnom diplomom obavljao funkciju predsjednika GO Tuzi, već to što je ranije bio savjetnik ministra ekonomije, poslanik u Skupštini Crne Gore, poslanik u Skupštini državne zajednice Srbije i Crne Gore, izvršni sekretar DPS-a Glavnog grada i član upravnih odbora nekoliko preduzeća.

Dekan fakulteta je u dopisu Siništaju, kazao da je "na osnovu iznijetih činjenica utvrđeno da Nikola Gegaj nije završio studije na Metalurško-tehnološkom fakultetu u Podgorici i da istom nije, niti je mogla biti izdata diploma ili uvjerenje o diplomiranju".

On smatra da su iz državnog tužilaštva morali sami preduzeti radnje po službenoj dužnosti, čim su vidjeli navode u medijima.

Siništaj je ponovio da su od dekana Metalurško-tehnološkog fakulteta u Podgorici Kemala Delijića dobili odgovor da je Gegaj upisan na taj fakultet 1990/91 godine (prepis sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Prištini) i da je 1991/92 godine, kao redovan student, upisao treći, a potom i četvrti semestar.

Nakon toga, navodi dekan u odgovoru, nema podataka o daljim aktivnostima.

"Imajući u vidu da student, nakon ove školske godine nije završio administrativne procedure, koje se odnose na upis u odgovarajuću godinu i nije upisan u bazu podataka koja se vodi za studente Metalurško-tehnološkog fakulteta u Podgorici, imenovani je po sili zakona izgubio status studenta", navodi se Delijićevom odgovoru.

Dekan tog fakulteta je zatim u dopisu Siništaju, kazao da je "na osnovu iznijetih činjenica utvrđeno da Nikola Gegaj nije završio studije na Metalurško-tehnološkom fakultetu u Podgorici i da istom nije, niti je mogla biti izdata diploma ili uvjerenje o diplomiranju".

Povodom izjave predsjednika GO da "svako zna da on ima diplomu inženjera metalurgije", reagovao je odbornik GI Smailj Čunmuljaj, koji je istakao da Gegaju nikada nije tražio diplomu niti mu ona treba, ali da je kao prvi građanin Malesije, sa "jakim političkim imidžom" trebalo da ispoštuje elementarno pravo prema odborniku i da mu odgovori na postavljeno pitanje.

„Vijesti“ nijsu mogle stupiti u kontakt s Gegajem, jer mu je mobilni telefon tokom cijelog dana bio isključen.

Na narednoj sjednici je, podsjeća, dobio odgovor, ali ne na traženo pitanje. Čunmuljaj je kazao da je u odgovoru predsjednika GO stajalo da je bio odbornik u Podgorici, poslanik u Skupštini zajednice SiCG, poslanik u Skupštini Crne Gore, član Upravnih odbora Luke Bar, „Elastika”, KIC „Malesija“, profesor u Gimnaziji u Tuzima, u Osnovnoj školi u Zatrijepču...

"Ponoviću da ovo nije privatna stvar. Ja nijesam šef kadrovske službe ni u GO Tuzi, ni u Glavnom gradu i jasno mi je da je stvar većine u Skupštini koga i sa kakvom školskom spremom će birati za predsjednika, ali me se itekako tiče nečiji izlazak u javnost sa falsifikovanim podacima", rekao je odbornik GI.

„Vijesti“ nijsu mogle stupiti u kontakt s Gegajem, jer mu je mobilni telefon tokom cijelog dana bio isključen.

Debelo zadužio vodeću garnituru

Čunmuljaj je kazao da je nakon prve, konstitutivne sjednice Skupštine GO Tuzi, u junu 2010. godine, kada je koalicija DPS-DUA-BS podnijela pismeni predlog za predsjednika GO Tuzi, koji je potpisala "politička elita Malesije skoro 20 godina", posumnjao na navode iz predloga.

"Posumnjao sam iz prostog razloga što je Malesija relativno malo mjesto, gdje se svi dobro poznajemo i ne može proći nezapaženo da je neko završio jedan od tehničkih fakulteta u Podgorici, a da se isti ne primijeti za vrijeme studija. Zato sam tražio i tražiću da mi odgovori na samo jednom postavljeno odborničko pitanje, na koje još nijesam dobio odgovor", kazao je on.

Predlog za Gegajevu kandidaturu potpisali su dr Halil Duković, dr Omer Adžović, dr Nedžad Drešević, mr Rok Đoljaj, inženjer Đon Đeljaj, profesor Fadil Kajošaj, mr Enis Đokaj, Radovan Nikčević, Sabahudin Mustafić i Anton Ljucović.

"Nijesam pravnik, ali obmanuti građane Malesije i državu Crnu Goru, a da nadležni organi ne preduzmu odgovarajuće mjere, može se desiti samo kod nas. U pitanju je prevara, falsifikat, vjerovatno i politička korupcija. Ovo posljednje, vjerovatno iz razloga što je gospodin Gegaj „debelo“ zadužio vodeću garnituru Glavnog grada, možda i državu, te ga „čuvaju u državna jasla, šetajući ga od funkcije do funkcije“", smatra on.

Galerija

Bonus video: