Lukšić: Pljevlja imaju kadrova, ali Vladu ne formira lokalpatriotizam

Premijer je uvjeren da u „ne tako dalekoj budućnosti Opština Pljevlja neće biti na Egalizacionom fondu“ već će bit opština koja njemu doprinosi
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.05.2011. 19:27h

Premijer Crne Gore Igor Lukšić smatra da u Pljevljima ima dosta kvalitetnih kadrova, ali da u ovom miješanju karata za njih nije bilo mjesta u ministarskim foteljama.

Odgovarajući na pitanje "Vijesti" zašto u Vladi na čijem je čelu nema ministara iz Pljevalja kao i u prethodnih desetak godina, premijer je rekao da bilo koji sastav vlade ne treba da bude koncipiran lokalpatriotski.

„Mislim da treba da u Vladi sjede ljudi koji će na najbolji način doprinositi realizaciji ekonoske politike. To ne znači da su kandidati iz Pljevalja takvi da ne zaslužuju da budu u ovom sastavu, ali prosto u ovom miješanju karata tako su se stvari podijelile iz objektivnih ili subjektivnih okolnosti. Siguran sam da bilo koja vlada koja koncipira i predlaže parlamentu u personalnom sastavu ne podrazumjeva lokal patriotizam već sastav od koga očekujete da može nabolje realizovati određen program“, rekao je Lukšić nakon posjete Pljevljima gdje je posjetio privatne kompanije Rudnik olova i cinka Šuplja stijena i Vektru- Jakić.

Crnogorski premijer je uvjeren da u „ne tako dalekoj budućnosti Opština Pljevlja neće biti na Egalizacionom fondu“ već će bit opština koja njemu doprinosi.

Ulagaće se u budućnost Pljevalja

"Mislim da je Opština na dobrom putu da se nakon sabiranja međusobnih obaveza završetka revizorskog izvještaja pristupi potpisivanja ugovora o saradnji u toj oblasti i stvori prostor da se vrlo brzo konsoliduje stanje lokalnih finansija", rekao je Lukšić.

On je nakon obilaska Rudnika u Šulima kazao da će ove godine izvesti oko 20 do 25 miliona dolara a dogodine u toj kompaniji očekuju da će izvoz premašiti 40 miliona dolara.

„Vektra Jakić očekuje da vrlo brzo izvozni potencijal nakon kompletiranja investicije mogao dostići 100 miliona eura. To će značajno doprinijeti razvoju Pljevalja a ti parametri će uticati i na rast BDP i ubrzanje rasta ekonomije", rekao je crnogorski premijer dodajući da će Pljevlja biti novi industrijski centar Crne Gore.

On je kazao da nije imao vremena da posjeti najveće pljevaljske kompanije Rudnik uglja i TE Pljevlja.

On je kazao da opština i Vlada zajedno realizuju nekoliko infrastrukturnih projekata u Pljevljima, a jedno od tih investicija je energana koja treba da obezbijedi toplifikaciju grada.

Na pitanje da konkretno kaže koje će projekte Vlada realizovati u Pljevljima, Lukšić je rekao da se ove godine realizuje projekat regionalnog kulturnog centra, škola na Gukama i niz projekata koji su usmjereni na unapređenje ukupne infrastrukture.

Galerija

Bonus video: