Damjanović misli da izborni zakon ne ograničava slobodu medija

Pomoćnik ministra kulture za medije Željko Rutović izrazio je negativno mišljenje o dijelu predloga Izbornog zakona kojim se ograničava sloboda medija.
0 komentar(a)
Aleksandar Damjanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Aleksandar Damjanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 30.05.2011. 15:42h

Poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović kazao je da želi da mediji u Crnoj Gori imaju potpunu slobodu uređivačke politike, ali ne misli da Predlog izbornog zakona, koji se odnosi na medijske promocije, medijima uskraćuje takvo pravo.

"To je jedan dvosmjeran odnos. Mi želimo nezavisne i principijelne medije, kao što mediji žele stabilan izvor finansiranja. Znate da je nekoliko miliona eura, odlukom Vlade i Parlamenta, omogućeno komercijalnim emiterima da se oslobode raznih dažbina. Uvijek je to dvosmjerni odnos", smatra Damjanović.

Međutim, pomoćnik ministra kulture za medije Željko Rutović izrazio je negativno mišljenje o dijelu predloga Izbornog zakona kojim se ograničava sloboda medija u izbornom procesu.

"Mislim da su određena rješenja iz predloga izbornog zakona, u dijelu medijske promocije, političkih učesnika odnosno nosilaca izbornih lista veoma problematične. Najveći dio tih rješenja ne ide u prilog slobode i nezavisnosti medija", zaključio je Rutović.

A zamjenik predsjednika Nove Goran Danilović ocijenio je da zakonska regulacija uloge medija tokom izborne kampanje značajno umanjuje mogućnost manipulacije medijima u korist vlasti i istakao da će biti onemogućeno partiji na vlasti da neograničeno upotrebljava i zloupotrebljava medije zahvaljujući tome što imaju mnogo novca.

On smatra da je posebno bitno spriječiti zloupotrebu Javnog i lokalnih servisa.

“Jer njih finansiraju građani i zbog toga niko ne bi smio biti privilegovan. Komercijalni emiteri ne vole da im bilo ko krši prava, ali ne možemo dopustiti da partije na vlasti, zahvaljujući tome što imaju neograničene količine novca, neograničeno zloupotrebljavaju ili upotrebljavaju medije u izbornoj kampanji”, rekao je Danilović.

Bonus video: