Srbija upozorila SAD na neregularnosti uoči referenduma 2006.

"Tadić je tražio da posmatrači ODIHR odmah odu u Crnu Goru kako bi pratili pripreme za glasanje".
74 pregleda 0 komentar(a)
Boris Tadić, Foto: Vijesti online
Boris Tadić, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 29.05.2011. 08:58h

Najviši srpski državni funkcioneri Boris Tadić i Vuk Jeremić upozorili su američkog ambasadora pri OEBS-uDžuli Finli 10. marta 2006. godine da Vlada Crne Gore kupuje lične karte opozicionih birača za 500 eura kako bi ih spriječila da glasaju na referendumu, zahtijevajući da OEBS hitno reaguje.

Prema pisanju "Dana" to je otkriveno u povjerljivoj američkoj diplomatskoj depeši koju je marta 2006. par mjeseci uoči referenduma o državnopravnom statusu Crne Gore, poslala ambasada SAD pri sjedištu OEBS-a u Beču.

Sadržaj je dostupan zahvaljujući "Vikiliksu", koji je uspio da dobije oko 250.000 povjerjlivih američkih diplomatskih dokumenata.

"Tadić je tražio da posmatrači Kancelarije za ljudska prava i demokratske institucije (ODIHR) odmah odu u Crnu Goru kako bi pratili pripreme za glasanje koje je zakazano za 21. maj", piše u američkoj depeši, a prenosi "Dan".

"U slučaju neizvjesnog rezultata Tadić je ukazao da ne smije da bude "namještanja" brojki da bi se dostigla većina od 55 odsto, neophodna da bi referendum prošao", potencirano je u američkoj depeši.

"Tadićev visoki savjetnik Vuk Jeremić saopštio je da postoje navodi da Vlada Crne Gore kupuje lične karte opozicionih birača za 500 eura po glasaču kako bi ostvarila što manji odziv opozicionog biračkog tijela", navedeno je u depeši o sastanku Tadića i Finli, koju je sačinio politički savjetnik u ambasadi Brus Konuk.

Dalje se navodi da su Tadić i Jeremić istakli da ODIHR ne treba da ćuti kako o tim, tako ni o bilo kojim drugim zloupotrebama koje otkrije.

"U slučaju neizvjesnog rezultata Tadić je ukazao da ne smije da bude "namještanja" brojki da bi se dostigla većina od 55 odsto, neophodna da bi referendum prošao", potencirano je u američkoj depeši.

"Ambasador Finli uvjerila je Tadića da se OEBS i ODIHR već odlučila da pokrenu stvari tako što će poslati značajnu posmatračku misiju da proprati referendum. Politički savjetnik u ambasadi ukazao je i da ODIHR planira da pošalje 20 dugoročnih posmatrača u Crnu Goru, kao i najmanje 20 kratkoročnih koji će pratiti sami referendun 21. maja", ističe se u tekstu povjerljive američke depeše, prenosi "Dan".

Bonus video: