Duško Marković: Politička volja za obračun sa kriminalom i korupcijom je evidentna

"Na planu uspostavljanja vladavine prava imamo rezultate"
55 pregleda 0 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Luka Zeković
Duško Marković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.05.2011. 16:08h

Vlada Crne Gore je spremna da adekvatno odgovori na sve izazove organizovanog kriminala i korupcije, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković, prenosi MINA.

On je, govoreći na konferenciji Dijalog Crna Gora-Evropska unija u Miločeru, rekao da je nesporna politička volja Vlade za obračun sa kriminalom i korupcijom.

Predstavnici opozicionih stranaka prethodno su ocijenili da su organizovani kriminal i korupcija i dalje najveći problemi crnogorskog društva i da ne postoji dovoljna volja vlasti za obračun sa tim pošastima.

„Politička volja za obračun sa kriminalom i korupcijom je evidentna“, odgovorio je Marković.

On je kazao da postoje razlike u Crnoj Gori o ocjeni rizika i opasnosti od tih pojava.

„Ali, isto tako, tačno je da je Vlada konstatovala da smo suočeni sa problemom organizovanog kriminala i korupcije i da ne samo da želi, već da je i spremna da da odgovor na ove izazove i to snagom države i njenih institucija“, istakao je Marković.

"Prevazišli smo i sopstvena očekivanja"

Prema njegovim riječima, od početka godine na tom planu urađeno je jako mnogo.

„Možemo imati najbolje zakone, ali ako ih ne primjenjujemo onda kao i da ih nijesmo usvajali“

„Mislim da smo prevazišli i sopstvena očekivanja, a vjerujem i evropska. Na planu uspostavljanja vladavine prava i pravne sigurnosti već imamo rezultate, naravno ne neophodne i ne očekivane od cjeline društva, ali sam siguran, u dogledno vrijeme, vidljive i snažne“, kazao je Marković.

On smatra da će u narednom periodu jedan od najvećih izazova biti primjena zakona.

„Možemo imati najbolje zakone, ali ako ih ne primjenjujemo onda kao i da ih nijesmo usvajali“, ukazao je Marković.

Prema njegovim riječima, aktivno se radi na stvaranu ambijenta u kome će policajci, tužioci i sudije bez pritiska primjenjivati pravo, uz puno poštovanje principa zakonitosti i odgovornosti.

Društvo teško oboljelo od korupcije

Predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić kazao je da su organizovani kriminal i njegova povezanost sa određenim političkim strukturama iz vlasti najveći problem Crne Gore.

Roćen je pozvao lidera NOVE da na Vladinu borbu protiv korupcije i kriminala ne gleda isključivo partijskim očima

„Umjesto retorike, Crnoj Gori treba više konkretnih akcija, jer su najveće i najkrupnije ribe organizovnog kriminala i dalje na slobodi“, naveo je on.

Mandić smatra da je crnogorsko društvo teško oboljelo od korupcije i kao primjer naveo da su mu se pojedini strani investitori žalili da su za svaki EUR ulaganja, morali isto toliko da potroše za podmićivanje funkcionera.

Reagovao je šef crnogorske diplomatije Milan Roćen saopštavajući da su Mandićevi navodi o koruptivnosti u izvršnoj vlasti netačni.

„Ne pričajte neprovjerene stvari“, kazao je on.

Roćen je pozvao lidera NOVE da na Vladinu borbu protiv korupcije i kriminala ne gleda isključivo partijskim očima.

"Ne smiju se zatvarati oči pred problemima"

Predstavnik Pokreta za promjene Branko Radulović smatra da se ne smiju zatvarati oči pred problemima organizovnog kriminala i korupcije u crnogorskom društvu.

„Akcija Balkanski ratnik je na najbolji način pokazala da u Crnoj Gori nema političke volje za borbu protiv kriminala"

„Smatram da ne postoji dovoljno političke volje za doslednu borbu protiv tih pošasti“, kazao je on.

Predrag Bulatović iz Socijalističke narodne partije je rekao da su organizovani kriminal i korupcije i dalje veliki problemi Crne Gore i da je nedovoljna volja izvršne vlasti za obračun sa njima.

„Akcija Balkanski ratnik je na najbolji način pokazala da u Crnoj Gori nema političke volje za borbu protiv kriminala i korupcije“, kazao je on.

Prema njegovim riječima, ono što posebno zabrinjava jeste postojanje sprege kriminala i dijela vlasti.

File ne govori napamet

Poslanik Demokratske partije socijalista Obrad Stanišić smatra da opozicija želi da minimizira sve rezultate vlasti u borbi protiv kriminala i korupcije, kao i priznanja koja tim povodom stižu od evropskih zvaničnika.

Ervin Spahić iz Socijaldemokratske partije ukazao je da je u javnosti široko rasprostranjeno mišljenje o tome da u crnogorskom društvu postoji previše korupcije

„Evropski komesar za proširenje Štefan File je jasno saopštio da je Crna Gora ostvarila napredak na svim poljima, a on ne govori napamet, jer Brisel dobro zna da su postignuti rezultati“, kazao je on.

Ervin Spahić iz Socijaldemokratske partije ukazao je da je u javnosti široko rasprostranjeno mišljenje o tome da u crnogorskom društvu postoji previše korupcije i kriminala.

„Koliko god mi imali rezultata, dok je takva percepcija javnosti nećemo ništa promijeniti“, naveo je on.

Bonus video: