Evropski parlamet zabrinut zbog izgradnje hidrocentrala na Morači

Ovaj problem ću iznijeti na Komitetu za životnu sredinu evropskog parlamenta u nadi da će se naći rješenje
0 komentar(a)
Brana na Morači, Foto: Arhiva "Vijesti"
Brana na Morači, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 25.05.2011. 18:23h

Predstavnici MANS-a, Grinhouma i Foruma 2010 u Briselu su dobili uvjeravanje da je izgradnja hidrocentrale na Morači značajno pitanje kojim će se baviti i evropske institucije, javlja televizija Vijesti.

Predstavnici Zelenih iz Evropskog parlamenta izrazili su zabrinutost zbog ekonomskih, socijalnih i ekoloških posljedica ovog projekta, a najavili su da će ovo pitanje otvoriti kada se bude razgovaralo o napretku Crne Gore u procesu evropskih integracija.

Mihil Tremopulos, poslanik Evropskog parlamenta, smatra da procedura ovog projekta nije dozvolila građanima da aktivno odlučuju, ali i da nisu napravljene procjene o drugim, ekološki prihvatljivijim rješenjima. Zato će tražiti da se evropske institucije aktivnije uključe u crnogorski projekat.

Osim MANS-a, Grinhouma i Foruma 2010 sa predstavnicima evropskog parlamnta razgovarali su predstavnici Svjetskog fonda za privredu

"Kada se bude razgovaralo o napretku Crne Gore u procesu evropskih integracija u delegaciji evropske unije za zapadni Balkan, što će uključivati i Crnu Goru, ja ću ponovo insistirati na ovom pitanju i tražiti da se donesu konkretne odluke.

U isto vrijeme, ovaj problem ću iznijeti na Komitetu za životnu sredinu evropskog parlamenta u nadi da će se naći rješenje, ali i da će lokalna zajednica u Crnoj Gori pomoći da se dođe do ponovnog razmatranja projekta", rekao je Tremopulos.

Projekat je neodrživ

Osim MANS-a, Grinhouma i Foruma 2010 sa predstavnicima evropskog parlamnta razgovarali su predstavnici Svjetskog fonda za privredu koji se takođe protive izgradnji brane po aktuelnom planu.

"Takođe smo razgovarali o tome kako da poslanike Evropskog parlamenta upoznamo sa problemima izgradnje brane na Morači, jer je svima jasno da je taj projekat neodrživ", izjavila je Anđela Klausen iz Svjetkog fonda za privredu.

Crnogorski predstavnici NVO sektora u evropskoj komisiji o pitanjima izgradnje brane na Morači razgovarali su u okviru manifestacije "Zelena nedjelja". U narednom periodu, u istoj evropskoj instituciji planiraju da organizuju razgovore i na druge teme.

Bonus video: