Nesuglasice između Roćena i Jeremića na pres konferenciji

Milan Roćen izrazio je "rezervu" prema tome da bi se tako iskusan političar, kao Đukanović, baš tako izrazio.
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.05.2011. 14:28h

Ministar inostranih poslova, Milan Roćen, govoreći na pres konferenciji nakon završetka sastanka na ministarskom nivou Jadransko-jonske inicijative, izrazio je skepsu oko informacije da je Milo Đukanović, u Bečićima, opisao Srbiju kao "najveći problem na Balkanu", kako su to prenijeli neki mediji.

Srpski ministar spoljnih poslova, Vuk Jeremić, odbio je kvalifikaciju Srbije kao problematične, rekavši da je Beograd jako mnogo napravio za dobre odnose u regionu, kao i da je sada u regionu najpozitivniji period od završetka ratova devedesetih.

Srbija pokazuje volju da se problemi riješe dijalogom, a najveći problem "ionako je sprega organizovanog kriminala i političkog establišmenta," rekao je Jeremić.

Milan Roćen izrazio je "rezervu" prema tome da bi se tako iskusan političar, kao Đukanović, baš tako izrazio.

"Dugo poznajem Đukanovića, bio sam mu saradnik, poznajem ga kao čovjeka koji je dao ogroman doprinos miru i saradnji u regionu...", rekao je Roćen na pres konferenciji na kojoj su učestvovali i komesar EU za pitanja mora i priobalja, Maria Damanaki, kao i predjednik Komiteta regija, Mercedes Breso.

"Čak i ako jeste to rekao, nije ovdje mjesto da se o tome raspravlja", smatra Roćen.

Jadransko-jonskoj inicijativi model je saradnja i uspon Baltičke regije, a bila bi komplementarna sa, takođe uspješnom, Dunavskom regijom.

To je bila jedina kontroverza ove, po mišljenju učesnika, uspjelog sastanka Jadransko-jonske inicijative na ministarskom nivou.

Evropska komisija i Komitet regija jasno podržavaju ovu inicijativu zemalja kojoj je cilj da do 2014. godine preraste u evropsku makroregiju.

Jadransko-jonskoj inicijativi model je saradnja i uspon Baltičke regije, a bila bi komplementarna sa, takođe uspješnom, Dunavskom regijom.

Crna Gora završava predsjedavanje

"Crna Gora završava svoje predsjedavanje Jadransko-Jonskom inicijativom, zadovoljna što je u prošlih godinu dana došlo do čvršćih veza ove grupe zemalja sa Briselom," rekao je ministar Roćen, istakavši da gotovo nema područja koje zemljama koje izlaze na Jadransko i Jonsko more, nije srodna i od koje, saradnjom na zajedničkim projektima ne bi mogle profitirati, od pomorstva, preko očuvanja čovjekove okoline, ili ribarstva i pomorstva do turizma.

Evropska unija podržava razvoj ove evropsko-mediteranske makroregije, koja njeguje saradnju i sigurnost

Već sada Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Italija, Slovenija i Srbija (koja je dio Jadransko-jonske inicijative kao zemlja sukcesor Državne zajednice Srbije i Crne Gore) imaju hodograme zajedničkih procedura i projekata, rekao je Milan Roćen, najavivši kako Podgorica sada predaje mandat predsjedavanja Beogradu.

Evropska unija podržava razvoj ove evropsko-mediteranske makroregije, koja njeguje saradnju i sigurnost, a koja je dio šireg, problematičnijeg regiona Mediterana, "punog izazova, ali i mogućnosti", rekla je predsjednik Komiteta regija Breso.

Ova političko-ekonomska inicijativa, buduća evropska makroregija, trebalo bi da bude i motor koji bi, dijelom, vukao naprijed region bivše Jugoslavije prema evropskim integracijama. Makroregije otvaraju mogućnost velikih i brojnih zajedničkih razvojnih projekata i prije nego se postane punopravni član EU.

Borba protiv organizovanog kriminala

"Naš je prioritet regionalna saradnja i borba protiv organizovanog kriminala koji je često povezan sa političkim establišmentom...", rekao je ministar Jeremić, naglasivši da je borba protiv organizovanog kriminala prioritet njegove Vlade, jer je to, istovremeno, jedna od najvećih prepreka na putu neke zemlje sa Balkana prema EU.

"Preuzimamo predsjedavanje Jadransko-jonskom inicijativom, pa sam naveo naš prioritet"

"Ne znam na koga ste mislili kad ste spomenuli politiku i organizovani kriminal. Vjerovatno se dali primjer iz svoje zemlje", reagovao je Roćen.

"Preuzimamo predsjedavanje Jadransko-jonskom inicijativom, pa sam naveo naš prioritet, a smatramo da se organizovani kriminal može pobijediti samo uz regionalnu saradnju. Ako se neko prepoznao, to mi nije bila namjera."

Galerija

Bonus video: