DPS očekuje usvajanje izbornog zakona do kraja maja

“Stvar je dovedena do kraja. U ovom trenutku djeluje realno da se u predviđenom roku formalizuje usvajanje izbornog zakona”, rekao je on
0 komentar(a)
milo đukanović, Foto: Savo Prelević
milo đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.05.2011. 11:22h

Demokratska partija socijalista (DPS) smatra da se izborni zakon može usvojiti do kraja maja, a do eventualnog probijanja tog roka može doći jedino zbog potrebe da se postigne još širi konsenzus, kazao je predsjednik te partije Milo Đukanović.

“Stvar je dovedena do kraja. U ovom trenutku djeluje realno da se u predviđenom roku formalizuje usvajanje izbornog zakona”, rekao je on.

Đukanović je naveo da je DPS od prvog dana rada na izbornom zakonodavstvu insistirala na podršci partija nacionalnih manjina, makar onih koje su u koaliciji sa DPS.

On je kazao da je jedna od važnijih novina u izbornom zakonu model pozitivne diskriminacije, kojim se stvaraju uslovi za obaveznu parlamentarnu zastupljenost manjina u Crnoj Gori.

“Važno je da taj napor koji ulažemo prepoznaju lideri partija manjinskih naroda, ili makar dio njih, i da budu dio konsenzusa koji će se pozitivno izjasniti o Predlogu izbornog zakona”, rekao je Đukanović.

Ako se tu, kako je naveo, narednih dana ukaže prilika da se dođe do još šireg konsenzusa to je svakako nešto što bi DPS pozdravila i što ne bi smatrala izgubljenim vremenom.

“Ako – ne, onda smo očigledno došli do mogućeg konsenzusa i smatramo da to pitanje nakon dugotrajnog rada treba skinuti sa dnevnog reda”, kazao je Đukanović.

Venecijanska komisija (VK) ocijenila je pozitivnim predlog model izbornog zakona koji je utvrdio Kolegijum predsjednika Skupštine, navodeći da je model autentične zastupljenosti manjina u parlamentu originalan, uravnotežen i u skladu sa Ustavom.

Skupština Crne Gore produžila je peti put rok za usaglašavanje izbornog zakonodavstva sa Ustavom do 31. maja.

Za usvajanje izbornog zakona potrebna je dvotrećinska većina u parlamentu

Bonus video: