Lukšić: Nema slične države koja je za 5 godina postigla više od Crne Gore

Inače, osim brojnosti zvanica, ove godine i profil gostiju je bio bitno drugačiji od dosadašnjih proslava
67 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.05.2011. 20:50h

Da li zbog jubileja-pet godina nezavisnosti Crne Gore ili zbog premijera, ali nikada više zvanica nije bilo u atrijumu Vladinog doma, na proslavi nezavisnosti koju je priredio predsjednik Vlade Igor Lukšić.

Govoreći o značaju jubileja, premijer Lukišić je kazao „da su nakon pet godina od obnavljanja crnogorske države, bez argumenata oni koji su 2006. imali sumnje da će Crna Gora odgovoriti izazovu do tada najzahtjevnijih uslova za sprovođenje referenduma i istovremeno sačuvati temelje građanskog društva“.

"Nema sličnijeg primjera države, koja je za pet godina postigla više od Crne Gore, koja je danas ugledni član međunarodne zajednice, primjer multikulturalnosti i suživota, kandidat za članstvo u evropske i evroatlanske strukture i zemlja koja značajno doprinosi regionalnoj stabilnosti", kazao je Lukišić obraćajući se svojim gostima na Cetinju.

Inače, osim brojnosti zvanica, ove godine i profil gostiju je bio bitno drugačiji od dosadašnjih proslava.

Tako su se u velikom broju pojavili predstavnici nevladinog sektora i studenti, urednici i direktori crnogorskih medija, te diplomatski kor, ljudi iz kulturnog i privrednog života Crne Gore.

Marović sa Vujanovićem i Šturanovićem

Na prijem kod premijera Lukšića, ove godine se pojavio i ne tako čest gost na proslavama nezavisnosti, potpredsjednik DPS Svetozar Marović, koji je došao u društvu predsjednika države Filipa Vujanovića i potpredsjednika Skupštine Željka Šturanovića.

U Vladin doma, ove godine u svojstvu predsjednika DPs, došao je bivši premijer Milo Đukanović.

Na prijem su došli i članovi PZP Nebojša Medojević i Branko Radulović, dok ostatak opozicije nije došao na Cetinje.

Atrijum Vladinog doma ugostio je sve sadašnje i bivše ministre, kao i najviše predstavnike suda i tužilaštva.

Bez predstavnika SPC i CPC

Proslavi su prisustvovali i islamski i katolički velikodostojnici, ali i ako si bili pozvani, kako nam je rečeno iz vladinog protokola, u Vladinom domu nije bilo predstavnika Mitropolije crnogorske primorske i Crnogorske pravoslavne crkve.

Uoči prijema u 19.30 sati, u Sali Ivan Crnojević, biće upriličeno potpisivanje ugovora i primopredaja dnevnika princeze Ksenije, koji svjedoče o dijelu crnogorske istorije.

Neposredno prije prijema, u Sali Ivana Crnojevića, premijer Igor Lukšić i princ Nikola Romanov, potpisali su ugovor o donaciji istorijskih dnevnika princeze Ksenije Petrović, a ministar kulture Crne Gore Branislav Mićunović i izvšni direktor Adriatic Marinas-a Oliver Korlet, ugovor o davanju u zajam istorijskih dnevnika.

Dnevnike je inače princeza Ksenija, uručila princu Romanovu kao poklon, poštujući njegovu zainteresovanost za istoriju Crne Gorei kralja Nikolu.

Galerija

Bonus video: