Evropski poslanici zbunjeni: Ima li ovdje napretka ili je stanje strašno?

Teme rasprave u velikoj sali parlamenta bile su, između ostalog, rad policije i tužilaštva
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.05.2011. 18:39h

Poslanik Evropskog parlamenta Lajoš Bokroš ocijenio je kako nije siguran da je Crna Gora zrela za pristupanje EU, ako se u obzir uzmu konstatacije opozicije da je organizovani kriminal u zemlji pomiješan sa političkom klasom, biznismenima i preduzetnicima.

„Ne želim unaprijed da sudim, jer ne poznajem ovu zemlju dovoljno, ali vidim da postoji veliki jaz između onoga što kažu vlada i opozicija. Molim da nam se jasno kaže kako stoje stvari.

Mi sa jedne strane na papiru vidimo da ima puno napretka, a sa druge strane se tvrdi da je ovdje stanje strašno

Mi sa jedne strane na papiru vidimo da ima puno napretka, a sa druge strane se tvrdi da je ovdje stanje strašno“, istakao je Bokroš u nastavku sjednice Parlamentarnog odbora Skupštine Crne Gore i Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje.

Teme rasprave u velikoj sali parlamenta bile su, između ostalog, rad policije i tužilaštva.

Poslanik Nove Slaven Radunović istakao je da je baš organizovani kriminal politički aktivan i da ima uticaja na kreiranje politike u zemlji: „Bivši premijer Milo Đukanović, koji je nekim posljednjim potezima pokazao da formalno i dalje vuče konce, trudi se da kontroliše policiju, što mu je veoma važno, jer tako utiče na rad tužilaštva i sudstva. To je potvrdila i tužiteljka, kad je kazala da joj policija ne daje dovoljno informacija“.

On je naveo i da su neke krupne istrage, kao što je „Zavala“, pokrenute poslije velikog prtitiska NVO sektora, medija i opozicije, a ne na osnovu podataka koje je tužilaštvo dobijalo iz policije.

„Možemo da zamajavamo javnost Evropi kako su podignute optužnice, ali ostaje činjenica da su glavni igrači u akciji Balkanski ratnik pobjegli iz Crne Gore onda kad su pokrenute istrage u drugim državama“, poručio je Radulović, navodeći kako od nezavisnosti nije rasvijetljen nijedan slučaj koji se mogao dovesti u vezu sa vlasti, a odnosi se na ubistva Duška Jovanovića, policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića, prebijanje Željka Ivanovića...

Danilović je Čarapićevoj poručio da „ne postoji nijedan kriminalac ili organizovani kriminal koji može da se izbori protiv države, ako on hoće da mu stane na put“

“Organizovani kriminal je po definiciji međunarodni, pa smo se mi bavili onim koji je bio na našoj teritoriji“, rekla je Čarapić, navodeći da je zadovoljna što je Tužilaštvo od najgore postalo najslabija karika, jer je to „stepenica više“.

Danilović je Čarapićevoj poručio da „ne postoji nijedan kriminalac ili organizovani kriminal koji može da se izbori protiv države, ako on hoće da mu stane na put“: „Nije u redu hvaliti se statistikom koja je nebitna, a dozvoliti da nam promiču krupne ribe ispod nosa.

Ne znam kada ste stavili pod nadzor nekoga za koga međunarodna javnost kaže da je u vrhu kriminala i korupcije“.

Čarapić najavila zapljenu imovine akterima Zavale

Odgovarajući na pitanje evropske parlamentarke Doris Pak da li se istražuje slučaj fabrike duvana u Mojkovcu, Čarapić je istakla da se radi na rasvjetljavanju neophodnih činjenica, čak i prije napisa koji su se pojavili u medijima.

„Mi smo prve informacije dobili od Uprave za sprečavanje pranja novca i ušli u postupak provjere podataka, a medijski tekstovi su nas pokrenuli na nove aktivnosti. Izvršili smo pretres i izuzeli značajnu dokumentaciju, koja je sada kod vještaka finansijske struke. Uzete su izjave i od nekih radnika“, kazala je Čarapić, navodeći da su u vezi sa prekograničnim švercom pokrenuli postupak za dobijanje podataka sa kosovske strane o tome šta se dešavalo na granici.

Branko Radulović (PzP) optužio je tužilaštvo krivo što „mafijaši iz zemlje izlaze sa torbama novca

Ističući da je tužilaštvo dobilo ovlašćenja da plijeni imovinu, čak i onu koja prevazilazi iznos za krivično djelo, Čarapić je rekla da se sada vode četiri finansijske istrage: „Dvije su pri kraju.

Jedna je slučaj Šarić, a drugi je „Zavala“. Ubrzo ćemo sudu poslati zahtjev za prošireno oduzimanje finansijske koristi u slučaju Zavala“.

Poslanik SNP-a Predrag Bulatović podsjetio je evropske parlamentarce da je gradonačelnik Pljevalja Filip Vuković (DPS) izjavio da ne bi otkrio gdje se nalazi Šarić, sve i kada bi to znao, ističući da Crna Gora nikad neće usvojiti EU standarde ako ne riješi zlo organizovanog kriminala i korupcije.

Branko Radulović (PzP) optužio je tužilaštvo krivo što „mafijaši iz zemlje izlaze sa torbama novca“: „Posljednje aktivnosti su usmjerene samo da bi mi dobili pregovore”, ocijenio je Radulović.

Konjević traži da se vide finansije

TVCG Crnogorski i evropski parlamentarci usvojili su zajedničku Deklaraciju u kojoj se govori o određenom napretku u oblasti antikorupcije i reforme pravosuđa, ali se ističe da to nije dovoljno.

Ističe se da su dostignuća u istragama, krivičnim gonjenjima i pravosudnim presudama u slučajevima korupcije i organizovanog kriminala poboljšana, ali nedovoljno, posebno u slučajevima koji se tiču visokih zvaničnika, uglavnom zbog neefikasnosti u primjeni zakona.

Posebno je akcentovano obezbjeđivanje nezavisnosti i jačanje kapaciteta za objektivan rad javnog servisa, kao i povećanje transparentnosti u njegovom finansijskom radu

Ukazano je na posebnu važnost vladavine prava, poziva se na dalje jačanje saradnje Vlade i nevladinih organizacija, naglašen je značaj pune primjene ustavnih odredbi o službenim jezicima u upotrebi, poziva se na energično i brzo djelovanje kako bi se osigurala nezavisnost i profesionalnost medija...

Posebno je akcentovano obezbjeđivanje nezavisnosti i jačanje kapaciteta za objektivan rad javnog servisa, kao i povećanje transparentnosti u njegovom finansijskom radu.To je bio amandman poslanika SDP-a Raška Konjevića.

Konjević je imao amandman i na dio zaključaka iz Deklaracije koji se odnose na pristup podacima, pozivajući, osim Vlade, i lokalne samouprave da omoguće pristup relevantnim podacima. Istaknuto je žaljenje zbog odlaganje Parade ponosa.

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić rekao je na završnoj konferenciji da je postignut konsenzus o svih 14 tačaka Deklaracije, uprkos svim razlikama o bitnim temama iz društvenog i političkog života: “Napravili smo još jedan korask koji je dokaz zrelosti ovog parlamenta i njegove kompatibilnosti sa evropskim parlamentom”.

Zadovoljan usvajanjem Deklaracije, predsjednik Delegacije Evropskog parlamenta Eduard Kukan ocijenio je da još mnogo toga treba da se ostvari, ali da je Crna Gora na pravom putu. Goran Danilović, Slaven Radunović i Predrag Bulatović glasali su protiv da u Deklaraciji piše da žale zbog odlaganja parade ponosa.

“Uopšte nije bilo glasanja, kao na prvoj sjednici u Briselu. Glasao bih protiv i zbog odredbe o srpskom jeziku, a bilo bi još članova koji bi tako glasali”, kazao je Danilović “Vijestima”.

Bonus video: