DPS od ličnih donacija uknjižio 654.000 eura

CDT je pozvao Ministarstvo finansija da što prije propiše nove forme za završne račune političkih partija jer je trenutno partijske finansije u Crnoj Gori nemoguće kontrolisati
0 komentar(a)
cdt, Foto: Luka Zeković
cdt, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.05.2011. 12:43h

Parlamentarne stranke u Crnoj Gori prošle godine su prihodovale blizu 4,5 miliona eura, pokazalo je istraživanje Centra za demokratsku tranziciju.

Od toga je DPS imao skoro 2,5 miliona eura prihoda, SNP 588 hiljada, SDP nešto malo preko pola miliona, Nova 425, PzP 224 hiljada, BS 155, HGI 69, a Forca 63 hiljade eura.

“Budžetska sredstva koja su parlamentarne partije prihodovale po osnovu finansiranja redovnog rada iznosila su preko tri miliona eura. Pravna lica su im donirala blizu 19 hiljada eura, ali je iznos donacija koje su uplatili građani znatno veći i iznosi preko 660 hiljada”, kazala je predsjednica CDT-a Milica Kovačević.

PzP i SDP kažu da nijesu imali donacija

Ubjedljivo najveći prihod od fizičkih lica imao je DPS koji je dobio 654 hiljade eura.

Taj novac uplatilo je blizu dvije hiljade građana. Oni su najjaču partiju podržali u prosjeku sa 363 eura.

Nova je prijavila da je od donacija fizičkih lica prihodovala 9.000, a SNP 4.000 eura. Forca je dobila 280, a BS 200 eura.

U izvještajima ovih partija imena nijesu navedena, dok su PzP, SDP i HGI naveli da nijesu imali donacija od fizičkih i pravnih lica.

Fali 35 izvještaja o reviziji

Kovačević je navela da, iako su sve političke partije dužne da Izvještaj o reviziji završnog računa dostave Državnoj izbornoj komiciji (DIK), to su učinile samo DPS i SNP:

"Nije jasno po kojem osnovu su partijama, koje su osvojile mandate u lokalnim parlamentima, podijeljena sredstva nakon izbora"

“Analizom veb sajta DIK-a utvrdili smo da fali 35 izvještaja o reviziji završnog računa, tako da je zakon prekršen u tom dijelu”.

CDT je pozvalo Ministarstvo finansija (MF) da što prije propiše nove forme za završne račune političkih partija, jer se za sada ne može kvalitetno skenirati njihova finansijska struktura.

“Samim tim partijske finansije je u Crnoj Gori nemoguće kontrolisati”, tvrdi Kovačević.

Ona je objasnila da u analizu porihoda nijesu uključili prihode DUA i DSCG jer oni nijesu godišnje izvještaje o imovini podnijele u novoj formi.

Perspektiva nije podnijela nikakav godišnji izvještaj i time je prekršila Zakon. Direktorica CDT-a je navela da su godišnje izvještaje podnijele i Demokratski centar (DC), Narodna stranka (NS) i Demokratska srpska stranka (DSS) koje nemaju poslanike ali imaju odbornike.

Opštine ih ne isplaćuju

CDT se bavio prošlogodišnjim lokalnim izborima na kojima je čak 221 hiljadu eura obezbijeđeno od donacija fizičkih lica. DPS je po tom osnovu dobio 160,5 hiljada eura, SDP 59,5 a SNP hiljadu eura. Imena donatora nije objavio samo SDP.

Milivoje Krivokapić je ukazao da je u skoro svim crnogorskim opštinama uočeno da je političkim partijama isplaćeno manje sredstava nego što je predviđeno odlukama o budžetu, dok u dvije opštine - Šavnik i Cetinje - uopšte nije bilo uplata političkim partijama.

CDT je utvrdio da nije objavljeno 30 izvještaja o pikupljenim i utrošenim sredstvima i 49 izvještaja o reviziji. Od MF-a su, kako je kazao Krivokapić, saznali da je urađena revizija još devet izvještaja o prikupljenim i utrošenim sredstvima, ali da nemaju informaciju zašto ti izvještaji nijesu objavljeni.

“Nije jasno po kojem osnovu su partijama, koje su osvojile mandate u lokalnim parlamentima, podijeljena sredstva nakon izbora”, rekao je Krivokapić.

Da ministarstvo provjeri ko je kršio zakon

Precizirao je da je Zakonom uređeno da se sredstva partijama raspodjeljuju tek nakon što podnosioci izbornih lista dostave nadležnoj izbornoj komisiji izvještaje o troškovima kampanje i reviziji.

“Očekujemo da će MF provjeriti ko je u konkretnim slučajevima prekršio zakon – partije koje nijesu predale izvještaje ili opštinske izborne komisije koje nijesu proslijedile DIK-u ono što su dobile od partija”, kazao je on.

Za sve prekršioce predviđene su kazne u iznosu od stostrukog do dvjestostrukog iznosa najniže cijene rada u Crnoj Gori.

Bonus video: