Đukanović: Nikad ne reci nikad

Na političkoj sceni Crne Gore je jedan anti DPS-ovski front i da, za razliku od drugih političkih sredina, u njemu ključnu ulogu ne igra opozicija.
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.05.2011. 20:46h

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) i bivši crnogorski premijer Milo Đukanović rekao je da trenutno ne razmišlja ni o kakvom državno-političkom angažmanu, ali i poručio da nikada ne treba reći nikad.

Đukanović je kazao da će ostati u političkom životu Crne Gore još neko vrijeme na, kako je kazao, vrlo zahtjevnoj poziciji predsjednika DPS-a.

"U ovom času ne razmišljam ni o kakvom državno-političkom angažmanu, ali sami smo se podsjetili, a i život nas uči da nikada ne treba reći nikad. Nikada ne možemo pretpostaviti šta nam može donijeti sjutrašnji dan", rekao je Đukanović Televiziji Crne Gore.

On je kazao da sebe vidi u aktivnostima DPS-a i biznisu.

Na pitanje da li ostaje na čelu DPS-a da bi je sačuvao i da li postoje različite struje u toj stranci, Đukanović je kazao da se radi o, kako je kazao, nagađanjima stalnih kritičara DPS-a iz određenih, kvazipolitičkih aktivista na antirežimskom kursu.

"U svim nagađanjima su se ta nagađanja pokazala kao pucanj u prazno", rekao je Đukanović.

Opozicija ne predstavlja konkurenicju DPS-u

Prema njegovim riječima, na političkoj sceni Crne Gore je jedan anti DPS-ovski front i da, za razliku od drugih političkih sredina, u njemu ključnu ulogu ne igra opozicija.

"Postoji jedan više suptilni i sada otvoreni napor da se dovede u osnovi urušavanje DPS-a iznutra tako što će se potencirati da je ovo Vlada diskuntiniteta", naveo je Đukanović.

On je rekao da ključnu ulogu u objedinjavanju opozicije i stvaranju utiska o konkurentnosti druge političke platforme igraju, kako je naveo, kvazipolitički subjekti, dio takozvanih nezavisnih medija i nevladinog sektora.

"Kroz političku galamu čiji je cilj urušavanje DPS-a, oni pokušavaju da održe u životu opoziciju, da stvore utisak, eto što samo nije došlo do promjene u vlasti u Crnoj Gori", dodao je on.

Đukanović je naveo da su se tokom prethodnih godina eksponiralo, u ime tog fronta, nekoliko lidera koji je trebalo da odigraju ulogu lidera opozicije.

"Međutim, trošili su ih jednog po jednog i u finalu potrošili su ih sve zajedno na predjsedničkim izborima 2008. Kada ih je naš kandidat Filip Vujanović pobijedio u prvom krugu", naveo je Đukanović.

Prema njegovim riječima, ti isti mediji sada nastavljaju svoju akciju koja je, kako je rekao, izmijenila kurs i postala suptilnija i da im je sada strategija urušavanje DPS-a iznutra.

"Postoji jedan više suptilni i sada otvoreni napor da se dovede u osnovi urušavanje DPS-a iznutra tako što će se potencirati da je ovo Vlada diskontinuiteta", naveo je Đukanović.

On je kazao da izvjesni diskontinuitet postoji, ali da je on potreban i projektovan.

Zadovoljan generacijom oličenoj u Lukšiću

Đukanović je, upitan da li Lukšić svojom karijerom može ugroziti uticaj potpredsjednika Svetozara Marovića, Filipa Vujanovića i Željka Šturanovića, kazao da je ubijeđen da je svako od tih ljudi važan u DPS-u i političkom životu Crne Gore.

"Svi oni su jednako kao i ja veoma zadovoljni da smo dobili novu generaciju oličenu u Lukšiću i još jednom broju ljudi", rekao je Đukanović, dodajući i da nije tačno da je on bio ekskluzivni zastupnik predloga da Lukšić postane premijer.

Komentarišući navode da bi Lukšić mogao biti opstruiran iz redova DPS-a zbog svoje namjere da sprovede reforme koje su i uslov Evropske komisije, Đukanović je rekao da je jasno da se Crna Gora ne bi mogla približiti vratima Unije da nije napravila ozbiljne reforme.

"Ništa od toga ne bi bilo da, sa koalicionim partnerom, nijesmo obavili posao. Da li je logično da u nastavku tog procesa opstruiramo napore svoje Vlade? Ni slučajno. Logično je da ćemo joj, kao i do sada, dati podršku na tom putu", naveo je Đukanović.

Napadi nisu dovoljni da se Veljoviću "odrubi glava"

"Kad neko od kritičara ponudi dokaze da nije profesionalan ili da je učinio nešto nezakonito, to ćemo bez sumnje uvažiti, o kome god da se radi".

"Nije dovoljno što se napadno pokušava kriminalizovati Veljović u određenim medijskim centrima, da bi mi u DPS-u, kao izraz trulog kompromisa, pristali da se njemu odrubi glava", rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, znaće da cijene da je Veljović devedestih godina bio u Pljevljima, kao i 1998. godine ispred Vlade, "kad su huligani došli da je sruše".

"To ćemo cijeniti, kao što cijenimo sve ono što je radio u međuvremenu i što profesionalno obavlja svoju dužnost", naveo je on.

Đukanović je podsjetio da DPS ima pravo da na tom mjestu ima svog kandidata.

"Kad neko od kritičara ponudi dokaze da nije profesionalan ili da je učinio nešto nezakonito, to ćemo bez sumnje uvažiti, o kome god da se radi", naveo je on, dodajući da se nije lako i bez argumenata odricao svojih saradnika.

Upitan da li, budući da ideja o tome da Veljović ne bude na čelu policije dolazi i od koalicionog partnera, može doći do trzavica između DPS-a i Socijaldemokratsjke partije (SDP), Đukanović je odgovorio odrično, "ako su odgovorni koalicioni partneri".

On je upitao na šta bi ličilo ako bi DPS uslovljavao SDP da na mjestu parlamenta ne može biti "ovaj ili onaj".

"Jednako tako mislim da se mora poštovati pravo DPS da za ona mjesta za koje je utvrđeno naše pravo mi damo kandidata i to mora počivati na međusobnom povjerenju partnera. Ako toga nema, onda je koalicija gubljenje vremena", ocijenio je Đukanović.

On je rekao i da dio koalicionog sporazuma na lokalnom nivou nije bio da nakon isteka mandata gradonačelniku Podgorice, Mugoša ne bude na tom mjestu i da, kad je u pitanju grad, to nije eksplicitno zapisano u koalicionom sporazumu, već da se čelne funkcije predsjednika i parlamenta grada popunjavaju saglasnošću koalicionih partnera.

Koliko god autonomna, Mitroplija je dio SPC

“Ona djeluje sa stanovišta usaglašenih srpskih državnih interesa”, dodao je on.

"Jedna od podjela je unutar dijela pravoslavnih vjernika u Crnoj Gori, i dosta je ostrašćena”, dodao je on.

“Otuda naš interes da se ta podjela prevazilazi i zato se zalažemo da, ako je to moguće, razumnim pristupom dođe do objedinjavanja oko korpusa pravoslavnih vjernika u Crnoj Gori".

Kako je Đukanović kazao, očigledno je da Crnogorsko primorska mitropolija, kao autonomni, ali ipak dio Srpske pravoslavne crkve (SPC) nije dovoljno u saglasju sa onim što su državni interesi Crne Gore.

Đukanović je kazao da je nedavno čitao izjave crnogorsko-primorskog mitropolita Amfilohija, dodajući da je saglasan sa ocjenom da je u nekim važnim politički prelomnim trenucima, kao što su bile 1997., ili 2006. godina, Mitropolija bila konstruktivna u odnosu na ključni zadatak – očuvanje političke stabilnosti u interesu pravilnog demokratskog usmjerenje Crne Gore.

“Nakon 1997. crnogorsko društvo je usmjereno prema cilju koji je ostvaren 2006. godine, u uslovima stabilnosti, iako je neko ko ima autoritet, možda mogao pokušati destrukciju tih procesa”, rekao je Đukanović.

On je kazao da je kao čelnik DPS-a svjestan te uloge i zahvalan na tome što je prepoznata važnost doprinosa stabilnosti Crne Gore.

“Isto tako, morali bismo prepoznati mnoštvo drugih situacija u kojima su pripadnici SPC u Crnoj Gori djelovali sa pozicja suprotstavljenih nacionalnim interesima Crne Gore, do mjere da su neki od sveštenika zavrijedili i suspenziju od vrha Crnogorsko primorske mitropolije”, rekao je Đukanović.

Kako je kazao, koliko god autonomna, Mitroplija je dio SPC, čija je centrala u Srbiji, “u državi koja ne gleda balgonaklono na crnogorsku nezavisnost”.

“Ona djeluje sa stanovišta usaglašenih srpskih državnih interesa”, dodao je on.

Poželjno je ići ka jednoj crkvi

Prema njegovim riječima, ukoliko se želi pravoslavna crkva koja će biti u harmoničnim odnosima sa crnogorskim državnim organima, poštujući odvojenost, onda je ideja promovisana u program DPS-a logična.

Njom se, kako je kazao, promoviše ideja podrške vjernicima koji su pristalice DPS-a da doprinesu organizacionoj samostalnosti pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

“Mislimo da je potrebno prevazići podjele, i poželjno ići ka jednoj crkvi – to treba da bude organizaciono samostalna pravoslavna crkva u Crnoj Gori”, rekao je Đukanović.

On smatra da će definisanje takvog cilja u program DPS-a biti snažna politička poruka da svi doprinesu da se do takvog rješenja dođe.

Galerija

Bonus video: