Za SDP borba protiv kriminala i korupcije na prvom mjestu

"SDP insistira na potpunoj primjeni zakona u radu i većoj efikasnosti državne i lokalne uprave, policije i pravosudnog sistema”, piše u najvažnijem stranačkom dokumentu.
116 pregleda 1 komentar(a)
Milo Đukanović i Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović i Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.05.2011. 06:52h

Socijaldemokratska partija će se, sa istom odlučnošću sa kojom se borila za crnogorsku nezavisnost, izboriti i sa problemima korupcije i kriminala, navodi se u Predlogu novog programa SDP koji bi trebalo da bude usvojen na sedmom Kongresu zakazanom za 3. jun u Podgorici pod sloganom “Pravda je temelj države”.

To je prvi put da SDP usvaja novi program od osnivanja početkom 90-tih prošlog vijeka, iako se u dobroj mjeri oslanja na važeći koji je nekoliko puta inoviran, pri čemu je obnova državnosti Crne Gore uvjek bila “temeljni cilj” te partije.

“Uspješnost borbe sa korupcijom i organizovanim kriminalom se ogleda kroz gonjenje i presuđivanje najtežih slučajeva, a ne kroz statističke prikaze”, piše u Predlogu novog programa.

U tom dokumentu se navodi da je “selektivna pravda najgora vrsta nepravde, a neefikasna državna administracija i službe saveznik onih od kojih treba štititi građane”.

“Zato SDP insistira na potpunoj primjeni zakona u radu i većoj efikasnosti državne i lokalne uprave, policije i pravosudnog sistema”, piše u najvažnijem stranačkom dokumentu.

SDP će, kako se navodi, nastaviti da insistira na tome da je država dužna sprovoditi vlastite odluke: “Vlast koja ne odlučuje i ne sprovodi vlastite zakone, direktno ograničava suverenitet zemlje i ugrožava društveni poredak i slobode”.

Ako budu dosljedni biće problema sa DPS-om

Kako navode, fleksibilan, konkurentan i izvozno orijentisan sektor malih i srednjih preduzeća treba da bude prioritet Crne Gore.

"Crna Gora mora biti svjesna da je od državnog monopola jedino opasniji privatni monopol, zbog čega je neophodno zadržati većinsko vlasništvo u oblastima koje imaju ili bi mogle imati karakter monopola. To se posebno odnosi na poslove koji su od javnog interesa, kao što je na primjer proizvodnja i distribucija električne energije. Obezbjeđenje energetske nezavisnosti, uslov je naše političke nezavisnosti", piše u predlogu novog programa.

Kako navode, fleksibilan, konkurentan i izvozno orijentisan sektor malih i srednjih preduzeća treba da bude prioritet Crne Gore.

Država bi zbog toga trebalo da preusmjeri pažnju sa nekadašnjih velikih privrednih giganata ka malim i srednjim preduzećima, kao najvitalnijem segmentu privrede i stvaranju povoljnog ekonomskog ambijenta za razvoj.

SDP protiv neoliberalne ekonomija

U predlogu novog programa, SDP se oštro osvrnuo na koncept neoliberalne ekonomije čiji su deklarativni zagovornici bivši i sadašnji premijeri Milo Đukanović, koji je i lider jače partije vladajuće koalicije, i Igor Lukšić. Iako prepoznat kao tipičan predstavnik te ekonomske škole , Lukšić je prilikom izbora za premijera rekao da neće slijepo slijediti neoliberalnu koncept.

“Vrijeme koje dolazi dodatno će aktuelizovati socijaldemokratsku politiku. Priča o 'odumiranju države' nema valjano teorijsko ni praktično uporište, jer dešavanja pokazuju da u postkriznom periodu upravo državni intervencionizam spasava one koji su pratili ideologiju 'kraja države'”, piše u Predlogu novog programa i dodaje se da “ne možemo prihvatiti koncept socijalizma za bogate i kapitalizma za siromašne”

“Kao što ne možemo prihvatiti ni logiku da je država dobra samo kada socijalizuje gubitke vlasnika krupnog kapitala, ali ne i onda kada socijalnim davanjima i redistribucijom nastoji zaštititi ugrožene slojeve stanovništva”, piše u Predlogu novog programa SDP-a.

Uz podsjećanje da su “rad i radništvo” osnov socijaldemokratije, u predlogu novog program se navodi da “mi vodimo politiku čija se uspješnost ne mjeri visinom berzanskih indeksa, već prije svega zadovoljstvom i osjećajem perspektivnosti naših građana”.

Podrška nezavisnom sindikatu

"Mi socijaldemokrate smo svjesni da poboljšanja sveukupnog položaja radnika i uopšte radničkih prava u vremenu konstantnih promjena i pritiska na radnu snagu ne može biti bez sindikalne borbe. Zato podržavamo i afirmišemo jake, nekompromitovane i autonomne sindikate i sindikalni pluralizam, ali i insistiramo na snažnom socijalnom dijalogu, kao neophodnom preduslovu donošenja kvalitetnih odluka za unapređenje socio-ekonomkog položaja radnika“, piše u Predlogu novog programa SDP-a.

Navodi se i da je cilj SDP-a jačanje civilnog sektora i nevladinih organizacija koje će biti u mogućnosti da kontrolišu i utiču na državne institucije.

O saradnji sa drugim partijama stoji samo jedna rečenica: “U duhu međusobnog razumijevanja i tolerancije sarađujemo i sarađivaćemo sa drugim političkim organizacijama na demokratizaciji i razvoju Crne Gore”.

Prema Statutu SDP, odluku o koaliciji na državnom nivou donosi Glavni odbor prostom većinom.

Na nekoliko mjesta u najvažnijem dokumentu SDP je navedeno da punopravno članstvo Crne Gore u EU i NATO ostaje strateško programsko opredjeljenje te partije.

Bonus video: