Koča Pavlović: Parlament je postao samo ukras autokratiji DPS-a i SDP-a

Sa \'demokratskim ukrasom\' ili bez njega, ova će vlast nastaviti da samovoljno vlada
0 komentar(a)
Koča Pavlović, Foto: Luka Zeković
Koča Pavlović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.05.2011. 20:12h

Opozicija bi trebalo da razmisli o bojkotu rada Skupštine Crne Gore, jer se njena uloga u toj instituciji svela samo na ukras, izjavio je poslanik Pokreta za promjene Koča Pavlović.

On je upozorio da opozicione inicijative u parlamentu sve češće nemaju prohodnost, ističući da tako vlast pokazuje jaku želju da samovoljno vlada. Opozicija zbog toga, kako tvrdi Pavlović, mora razmisliti o svojoj ulozi u parlamentu.

“U ovim uslovima se uloga parlamentarne opozicije svodi na demokratski ukras autokratske vladavine DPS-a i SDP-a, i ja smatram da bi to trebalo odmah prekinuti.

Sa 'demokratskim ukrasom' ili bez njega, ova će vlast nastaviti da samovoljno vlada, i da izlazi u susret interesima vladajuće porodice, i mi joj makar ne moramo pomagati da vuče za nos i drži u zabludi opljačkane građane i naše evropske partnere”, izjavio je Pavlović za “Vijesti”.

On je podsjetio da je vladajuća koalicija odbila da u skupštinskom Odboru za odbranu i bezbjednost razmatra prijave rožajskih policajaca zbog dugogodišnjeg prekograničnog šverca sa Kosovom.

"Veljović nije lud da otvara istragu protiv sebe"

Činjenica da su policajci koji su upozorili na šverc ostali bez posla, tvrdi Pavlović, nije bila dovoljna poslanicima vlasti da se pozabave očiglednom korupcijom u policiji. Poslanik PzP-a istakao je da državni tužilac odbija da sasluša policajce, i pored njihovih upozorenja da su u šverc upleteni visoki zvaničnici policije.

"Zbog ponašanja poslanika vladajuće koalicije u slučaju prekograničnog šverca skupština gubi svoju kontrolnu ulogu"

“Direktor policije Veselin Veljović nije lud da otvara istragu protiv sebe samoga, a ministar pravde Duško Marković obećava da će to doći na red “jednog lijepog dana”… Valjda čeka da ovi policajci-svjedoci nestanu, napuste zemlju, ili promijene iskaze. Na čemu Veljovićevi i Markovićevi saradnici svakodnevno rade”, rekao je Pavlović.

Zbog ponašanja poslanika vladajuće koalicije u slučaju prekograničnog šverca, smatra Pavlović, skupština gubi svoju kontrolnu ulogu koja joj pripada Ustavom. On je upozorio da opozicija nema nikakvu moć da to stanje promijeni.

Skupština nema kapacitet

“Načelno je u pravu (Ranko) Krivokapić kada kaže da Vlada nema kapacitet da vrši ustavnu funkciju, ali ne u pogledu rušenja crkava, već u svakom od slučajeva korupcije i kriminala koji vodi ka vrhovima vlasti ili ka Prvoj banci. A svakog dana uviđamo da baš svaki krupni slučaj vodi u tom pravcu”, smatra on.

"Ta se činjenica ne može sakriti nikakvim dirigovanim tužilačkim akcijama strogo ograničenog dometa"

Slučaj rožajskih policajaca, smatra Pavlović, pokazao je da ni Skupština nema kapacitet da vrši svoju ustavnu funkciju. On je predsjednika parlamenta optužio da je glavni krivac što parlament nije u stanju da nadzire izvršnu vlast i da doprinese borbi protiv korupcije.

“I ta se činjenica ne može sakriti nikakvim dirigovanim tužilačkim akcijama strogo ograničenog dometa, niti se može maskirati režiranim svađama SDP-a sa DPS-om. Ovakvu vlast zaslužuje svaki onaj koji još uvijek nije naučio da je “zatezanje” Đukanović-Krivokapić uvijek bilo i biće, u funkciji produžavanja njihove nekontrolisane vladavine”, upozorio je on.

Bonus video: