Stanišev povezan sa aferama

Šefa Partije evropskih socijalista, koji je podržao Đukanovića, povezuju sa korupcijom
83 pregleda 6 komentar(a)
Sergej Stanišev, Milo Đukanović, Foto: DPS
Sergej Stanišev, Milo Đukanović, Foto: DPS
Ažurirano: 06.04.2018. 19:26h

Predsjednik Partije evropskih socijalista (PES) i bivši premijer Bugarske Sergej Stanišev, koji je podržao predsjedničkog kandidata Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića, za vrijeme mandata na čelu države bio je akter mnogih korupcionaških afera.

Prema pisanju bugarskih medija, Stanišev je svojim saradnicima omogućavao da državno zemljište kupuju po nevjerovatno niskim cijenama, pravio im hotele, a novinarima koji su pisali o tim pitanjima je više puta prijećeno, dok su pojedini i preživjeli napade.

Bugarski portal “Bivol” i list Politika, objavili su 2014. priču o biznismenu Petru Bahvarovu, koji je ispričao da je za vrijeme studiranja u Francuskoj Staniševu činio usluge, zbog čega mu je on kada je došao na mjesto premijera, omogućio da u primorskom gradu Carevo kupi zemljište blizu mora po cijeni od sedam eura po metru kvadratnom.

Baharov je na njemu izgradio hotel, koji je projektovao brat premijera Georgij Stanišev.

Prema pisanju tamošnjih medija, Stanišev je sličan posao odradio i sa nekadašnjim gradonačelnikom Burgasa Dimitom Nikolovim, kada je kompanija bliska Nikolovu kupila zemljište za sedam dolara po kvadratu, uz obavezu da će na njemu graditi hotel i obezbijediti 500 radnih mjesta, koju nisu ispunili, da bi ga kasnije prodavala za 200-400 eura po kvadratu.

Iz DPS-a nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” kako komentarišu to što je DPS organizovao konferenciju sa čelnikom PES-a koji se vezuje za brojne afere.

Autorki tekstova o sumnjivoj prodaji državne imovine Mariji Nikolaevoj, tada su prijetili da će je politi kiselinom ukoliko objavi nastavak priče, dok je israživački novinar Asen Jordanov napadnut ispred stana.

Portal “Bivol” je pisao i da su sva izdanja lista “Politika” u kojima su objavljivane priče o korupciji otkupljena kako se ne bi pojavila na trafikama u Burgasu.

Bonus video: