Pukovnik Džon Andreas Olsen: Crna Gora bi mogla postati sljedeća članica NATO-a

Govoreći o intervenciji NATO snaga u Srbiji i Crnoj Gori 1999. godine, Olsen je istakao da je to veoma osjetljivo pitanje
52 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.05.2011. 15:32h

Crna Gora mogla bi postati naredna članica NATO alijanse, jer su vrata za članstvo otvorena svim demokratskim zemljama koje dijele zajedničke vrijednosti Alijanse, a prjateljstvo neke države sa Rusijom ne može biti prepreka za članstvo u savez, ocjena je zamjenika komandanta NATO štaba u Bosni i Hercegovini pukovnika Džona Andreasa Olsena, na predavanju na Fakultetu političkih nauka.

Ističući da su glavne prednosti članstva u NATO bezbjednost, stabilnost, ekonomski prosperitet i uticaj, Olsen je ukazao na novi strateški koncept Alijanse, koji je utvrđen na Samitu u Lisabonu.

On je istakao i da poziv za članstvo u Akcionom planu, koji je Crna Gora dobila prošle godine, predstavlja želju saveza da ona bude dio Alijanse i pojasnio da NATO danas predstavlja, prije svega, političku, pa tek onda vojnu organizaciju.

"Doprinosimo očuvanju svjetskog mira"

Šef Koordinacionog tima za implementaciju Komunikacione strategije o evroatlantskim integracijama Crne Gore, Dragan Pejanović, kazao je da je izuzetno bitno da naša zemlja prati implementaciju ciljeva iz strateškog koncepta Alijanse.

U Republici Srpskoj postoje “emocionalni argumenti protiv NATO saveza”

“Moramo predano raditi i na izvršavanju obaveza iz godišnjeg Nacionalnog programa, i nastaviti da doprinosimo očuvanju svjetskog mira, tako što ćemo nastaviti sa upućivanjem vojnika u mirovne misije u Avganistan”, rekao je Pejanović, navodeći kako je NATO iskazao privrženost zemljama Zapadnog Balkana i spremnost da doprinesu evroatlanstkim integracijama.

Govoreći o intervenciji NATO snaga u Srbiji i Crnoj Gori 1999. godine, Olsen je istakao da je to veoma osjetljivo pitanje, napominjući kako, na primjer, u Republici Srpskoj postoje “emocionalni argumenti protiv NATO saveza”.

“Intervencija nije bila usmjerena protiv srpskog naroda, već isključivo protiv tadašnjeg režima”, zaključio je Olsen.

Galerija

Bonus video: