DPS bi revizijom ugovora o suvlasništvu da pomogne Italijanima

Lukšić i Đukanović pozvali su Krivokapića i njegove saradnike u vilu “Gorica” nakon što im se A2A obratio sa zahtjevom za promjenu ugovora.
0 komentar(a)
Krivokapić Đukanović, Foto: Savo Prelević
Krivokapić Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.05.2011. 06:58h

Premijer Igor Lukšić, zajedno sa ostalim čelnicima DPS-a i Vlade iz te partije, zahtijevao je preksinoć od vođa SDP-a da pristanu na reviziju ugovora o suvlasništvu italijanskog A2A u Elektroprivredi, kako bi se ta kompanija kvalifikovala da postane većinski vlasnik EPCG, saznaju "Vijesti" u vladajućoj koaliciji.

Lukšić i vođa DPS-a Milo Đukanović pozvali su Ranka Krivokapića i njegove saradnike preksinoć u vilu "Gorica" zbog toga što se SDP protivi aranžmanu koji bi značio da će država izgubiti većinsko vlasništvo nad EPCG.

Oni su to uradili nakon što im se, kako tvrde izvori “Vijesti”, A2A obratio sa zahtjevom za promjenu ugovora, jer prema sadašnjim trendovima Italijani ne mogu ispuniti uslove da poslije 2015. dobiju šansu da steknu većinski paket akcija ove strateški važne kompanije.

Još nijesu poznati svi detalji moguće revizije, ali je izvjesno da je jedan od predloga da se omogući povećanje cijene struje. U cijelu priču je, prema nezvaničnim informacijama, uvučen i dug i Kombinata aluminijuma za struju, koji iznosi oko 20 miliona eura.

A2A ne želi da ta kompanija bude na grbači EPCG, a zagovaraju i da KAP počne sam nabavljati struju na tržištu.

"Neka se otvori proces pregovora oko revizije, pa ćemo vidjeti ima li prostora da se ona podrži”, nezvanično je saopštio “Vijestima” jedan izvor iz SDP-a, dok je drugi kazao da je zapanjen pojedinim predlozima koji su došli iz DPS-a.

Krivokapić: Ovo je ključno pitanje

Krivokapić je juče kazao da DPS i SDP imaju jasan koalicioni dogovor kada je u pitanju energetski sektor i da je “stvar jasna”. On je, novinarima u Skupštini, rekao da je politika u oblasti energetike bilo jedno od ključnih pitanja prilikom formiranja koalicije i da je ono riješeno na način da najmanje 55 odsto Elektroprivrede mora ostati u državnom vlasništvu.

Krivokapić, koji se nedavno u parlamentu javno obavezao da će izaći iz politike ako njegova partija pristane da država izgubi kontrolu nad EPCG, najavio je da će se nastaviti usklađivanje koalicione politike u oblasti energetike.

U predlogu DPS-a, o kojem će se izjašnjavati koalicioni partneri je i želja A2A da se spoje EPCG i Rudnik uglja. Iako nezvanično u DPS-u i SDP-u kažu da podržavaju spajanje, ali da država ne može smanjiti akcijski udio u tim kompanijama, postoji opasnost da time A2A, koji je najveći pojedinačni vlasnik Rudnika, otvara vrata da brže postane i glavni gazda EPCG.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: