Čarapić: Policija nam nije dala dokaz za Šarića

Ono što mogu reći je moje saznanje nakon sjednice da je saradnja afirmativno predstavljena, kazao je Veljović “Vijestima"
0 komentar(a)
Ranka Čarapić, Foto: Arhiva Vijesti
Ranka Čarapić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 10.05.2011. 09:26h

Vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić u svom izvještaju i saslušanju pred članovima skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu uperila je prstom na policiju da je glavni krivac što ranije nije došlo do procesuiranja “slučaja Šarić” u Crnoj Gori, potvrdilo je “Vijestima” više izvora.

Međutim, ona je ocijenila da se nakon sjednice tog skupštinskog tijela u martu prošle godine poboljšala saradnja policije i tužilaštva, kao i drugih državnih organa koji bi trebalo da se bave borbom protiv korupcije i organizovanog kriminala, što bi u sljedeća dva dana trebalo da rezultira optužnicom za pranje novca u Crnoj Gori protiv kotorskog klana koji je predvodio Dragan Dudić Fric koji je ubijen krajem maja prošle godine i za koga se vjeruje da je bio visokopozicioniran u kartelu pljevaljskog narkobosa.

Odbor je juče saslušao Čarapićevu jer nije dobio potpunu informaciju o propustima u akciji “Balkanski ratnik” tokom nedavnih saslušanja direktora ANB Vladana Jokovića, direktora Uprave za sprečavanje pranja novca Predraga Mitrovića i direktora Uprave policije Veselina Veljovića.

Na sjednici Odbora u martu prošle godine, zakazanoj pod pritiskom afere “Balkanski ratnik” koja je potresala države regiona, zaključeno je da je u slučaju Šarić bilo propusta i da nije postojala dovoljno kvalitetna koordinacija državnih organa, što je neophodno otkloniti.

Sad pominju Dudićev, a ne Šarićev klan

Izvori “Vijesti” su prenijeli da je Čarapićeva, u informaciji o tome šta je tužilaštvo uradilo u posljednjih 15 mjeseci, napisala da je nakon prošlogodišnje sjednice skupštinskog tijela zahtijevala od Veljovića informacije o tome šta policija preduzima kada je riječ o slučaju Šarić.

Tužilaštvo je u Veljovićevom odgovoru prvi put saznalo da se policija od 2006. godine bavi kotorskim klanom koji, prema policiji, švercuje narkote i pere pare

“Tužilaštvo je u Veljovićevom odgovoru prvi put saznalo da se policija od 2006. godine bavi kotorskim klanom koji, prema policiji, švercuje narkote i pere pare. U odgovoru policije, kako je napisala Čarapićeva, ne pominju se Šarići, nego samo klan pokojnog Dudića”, kazao je jedan izvor.

Prema navodima Čarapićeve, direktor policije je, nakon dodatnog zahtjeva tužilaštva da mu dostavi materijale kako bi pokrenulo postupak protiv kotorskog klana, obavijestio tužilaštvo da oni nemaju nikakve dokaze i činjenice, uprkos naporima koje preduzimaju četiri godine, tvrde izvori “Vijesti”.

Mitrović upozoravao, policija ćutala

Sagovornici “Vijesti” iz odbora tvrde i da je Čarapićeva kazala da je od Veljovića ostala uskraćena za neke odgovore, među kojima je i onaj o tome šta je policija preduzela po informacijama Uprave za sprečavanje novca koje se tiču kotorskog klana.

Direktor te uprave Predrag Mitrović nakon prošlogodišnje sjednice Odbora za bezbjednost proslijedio je Čarapićevoj kopiju informacije koju je ranije uputio policiji o sumnjivim transakcijama pripadnika tog klana.

Upitan kako komentariše informaciju da je Čarapićeva uperila prstom na policiju da je glavni krivac što slučaj Šarić ranije nije procesuiran, Veljović je sinoć kazao “Vijestima”:

“Ne mogu da komentarišem zatvorenu sjednicu jer bi to bilo neprofesionalno. Ono što mogu reći je moje saznanje nakon sjednice da je saradnja afirmativno predstavljena i da je to saopštila i vrhovni državni tužilac i predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu”.

Medojević: Sve čine da uklone tragove do Mila i Caneta

Očito je da je istraga o narkoklanu otvorena tek nakon pritiska međunarodne zajednice, ali da je namjerno vođena traljavo i da ide u slijepo crijevo s obzirom na to da je Dragan Dudić pokojni, a sve sa ciljem da se zatru tragovi koji vode do Prve banke, Mila Đukanovića i Stanka Subotića Caneta, izjavio je sinoć član Odbora Nebojša Medojević (PzP).

“Sve ovo podsjeća na ono što su uradili sa Pavlom Bulatovićem. On je pokojni pa su svu krivicu za deportacije Muslimana 1992. svalili na njega i sada sve hoće da svale na pokojnog Dudića”

On je “Vijestima” kazao da je istraga u Crnoj Gori bila politički dirigovana da bi se zaštitio Đukanović i uklonili svi tragovi koji vode do veza politički eksponiranih osoba sa Šarićevim klanom.

“Sve ovo podsjeća na ono što su uradili sa Pavlom Bulatovićem. On je pokojni pa su svu krivicu za deportacije Muslimana 1992. svalili na njega i sada sve hoće da svale na pokojnog Dudića”, ocijenio je Medojević.

Dudić je ubijen 30. maja prošle godine. Za Dudićevu ubistvo optužen je Ivan Vračar, tjelohranitelj Dejana Dukovića koji je ubijen šest mjeseci ranije. Policija je saopštila da je osveta Dukovića najvjerovatniji motiv zbog kojih je Vračar upucao Dudića.

Navodeći da je zaključke opozicije, prema kojima je Odbor zabrinut zbog “nastavka prakse nedostatka koordinacije tužioca i uprave policije na obezbjeđivanju dokaza i podizanju optužnica u akciji 'Balkanski ratnik'”, Medojević je kazao da su u opoziciji nezadovoljni zbog “izostanka vidljivih rezultata na planu borbe protiv organizovanog kriminala”.

“Pozivamo da se pokrene procedura razrješenja direktora Uprave policije i tužioca zbog propusta u obavljanju svojih funkcija, što je rezultiralo potpunim izostankom rezultata.

Pozivamo i da se pokrene nezavisna istraga o odgovornosti visokih funkcionera policije i ANB-a, a za koje postoji indicija da su pomagale aktivnostima klana Darka Šarića”, rekao je Medojević.

Bonus video: