Nema glasanja o izbornom zakonu bez dozvole Venecijanske komisije

"Posao moramo završiti prije 31. maja da bismo ušli u pozitivnu agendu za dobijanje datuma pregovora"
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.05.2011. 15:12h

Kolegijum predsjedništa Skupštine Crne Gore poslaće prijedlog izbornog zakona na razmatranje Venecijanskoj komisiji, i nakon toga pokušati da ga usvoji prije 31. maja. Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić kazao je da aktuelni prijedlog zakona ima načelnu podršku tri četvrtine poslanika, ističući da će pokušati da obezbjedi podršku svih poslanika.

„VK će nam izaći u susret i u sedam dana, što je izuzetak koji se ne pravi često. Oni će nam pomoći da dobijemo njihovo mišljenje i već iduće sedmice imaćemo njihovo mišljenje.

Posao moramo završiti prije 31. maja da bismo ušli u pozitivnu agendu za dobijanje datuma pregovora. Do glasanja je sve moguće, ali ovo je veliki stepen izvjesnosti“, kazao je Krivokapić novinarima nakon sjednice Kolegijuma.

Za razliku od Krivokapića, koji je najavio podršku Socijalističke narodne partije (SNP), šef poslaničkog kluba te stranke Aleksandar Damjanović rekao je da je kolegijum došao do polaznih osnova za dalje pregovore.

„Kada kažem polazne osnove to znači da imamo dobru volju i želju da dođemo do određenog teksta"

On je rekao da očekuje da VK dostavi mišljenje o određivanju gornje granice za korišćenje afirmativne akcije i pitanju građana koji nemaju državljanstvo, a nalaze se na biračkim spiskovima.

"Doći ćemo u situaciju da neko podržava naš prijedlog"

„Kada kažem polazne osnove to znači da imamo dobru volju i želju da dođemo do određenog teksta. Mi imamo kondicije da radimo za razliku od nekih naših kolega. Ovo je možda više prijedlog SNP-a nego nekih drugih kolega na kolegijumu i doći ćemo u situaciju da neko podržava naš prijedlog“, kazao je Damjanović.

Promjena Zakona o državljanstvu, prema tvrdnjama predsjednika SDP-a, nije obavezna za usvajanje izbornog zakonodavstva

Damjanović je istakao da će SNP posebnu pažnju posvetiti pitanju građana koji su na biračkim spiskovima a nemaju crnogorsko državljanstvo. Prema modelu koji je upućen VK njima će biti ostavljen rok od najmanje devet mjeseci da predaju zahtjeve za dobijanje državljanstva. Prema tom modelu, oni će moći da glasaju sve dok ne dobiju odgovor na zahtjeve.

„Oko 44 hiljada naših sugrađana bez državljanstva je u biračkom spisku, a obaveza ove države je da se u primjerenom roku njima omogući da dođu do državljanstva. Mi ćemo raditi sve da zaštitimo njihova prava“, rekao je Damjanović.

„Kada dođe mišljenje VK nastavićemo u punom sastavu razgovor sa Novom srpskom demokratijom i Pokretom za promjene"

Dok je Damjanović istakao da će prije usvajanja izbornog zakona morati da se izmjene pojedini zakoni, Krivokapić je kazao da to podrazumijeva produženje važenja lične karte i rokova za podnošenje zahtjeva za državljanstvo.

Promjena Zakona o državljanstvu, prema tvrdnjama predsjednika SDP-a, nije obavezna za usvajanje izbornog zakonodavstva. Krivokapić je rekao i da će, dok VK bude razmatrala prijedlog zakona, članovi kolegijuma pregovarati sa predstavnicima Albanaca i Bošnjaka kako bi obezbjedili i njihovu podršku.

„Kada dođe mišljenje VK nastavićemo u punom sastavu razgovor sa Novom srpskom demokratijom i Pokretom za promjene. Primičemo se mogućnosti da ispunimo rok 31. maja i time najvažniju obavezu parlamenta u evropskim integracijama“, rekao je.

Bonus video: