Prijetnje i nasilje nad novinarima na Balkanu ne jenjavaju

Mediji pod kontrolom političke elite i organizovanog kriminala vrše brutalnu propagandu protiv medija koji se trude da izvještavaju o temeljnim problemima društva.
0 komentar(a)
Štefan File, Foto: Arhiva Vijesti
Štefan File, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 06.05.2011. 19:05h

Miješanje politike u rad medija, ekonomski pritisak i nasilje nad novinarima su tri glavna područja koja izazivaju zabrinutost za stanje slobode medija na zapadnom Balkanu i u Turskoj, ocijenio je evropski koesar za proširenje Štefan File.

On je na konferenciji o slobodi medija, kazao da takvo stanje predstavlja “nasrtaj na demokratski poredak u regionu i naše zajedničke vrijednosti”.

Na skupu, koji je organizovala Evropska komisija a na kojem je bilo oko 400 učesnika, ocijenjeno je i da su sloboda izražavanja i nezavisnost medija na Balkanu su sve više ugroženi, a da prijetnje i nasilje nad novinarima ne jenjava.

Namjeravamo slobodu govora ubuduće ugraditi u to poglavlje

File je poručio da će odrednice o slobodi medija postati sastavni dio pregovaračkih poglavlja što su učesnici skupa pozdravili.

"Kao komesar za proširenje provjeravam zemlje u pregovorima (Hrvatsku i Tursku) u 35 zasebnih cjelina. U samom srcu pregovora, od ključne važnosti, je poglavlje o pravosuđu i temeljnim ljudskim pravima, ali, u njemu nema, za sada, posebne kategorije koja bi se odnosila na slobodu izražavanja i slobodu medija.

Namjeravamo slobodu govora ubuduće ugraditi u to poglavlje", rekao je File.

Nejasno vlasništvo nad medijima

Da bi zemlja postala član EU, istakao je on, treba da ispuni određene standarde.

Učesnici konferencije su ukazali na to da zemlje u bivšoj Jugoslaviji imaju slične probleme, a da je najveći poltizovano sudstvo, a zatim i generalno odsustvo političke volje da se omogući ambijent za slobodne medije.

Dobro je uočeno da sloboda medija u načelu ima tri neprijatelja - vlast, loše pravosuđe i novac

Ukazano je i na problem netrasparentnosti koja se opdnosi kako na institucije koje ne daju dovoljan pristup relevantnim informacijama, tako i na nejasno vlasništvo nad medijima.

U tom kontekstu pomenut je primjer hrvatskog Nacionala, kojem se, nakon ubistva Iva Pukanića, vlasnik ne zna.

"Dobro je uočeno da sloboda medija u načelu ima tri neprijatelja - vlast, loše pravosuđe i novac. U Crnoj Gori bavimo se sa sva ta tri neprijatelja, ali i s još jednim - medijima pod kontrolom političke elite i organizovanog kriminala.

Oni vrše brutalnu, kontinuiranu propagandu protiv onih medija koji se trude da izvještavaju o temeljnim problemima društva”, kazala je urednica “Monitora” Milka Tadić Mijović i upitala zašto su na udaru pravosuđa samo nedjeljnik u kojem ona radi kao i dva dnevna lista “Vijesti” i “Dan”.

EU javno da kritikuje vladu

Direktor “Vijesti” Željko Ivanović pozvao je na solidarnost među novinarima i medijima: "Bio bi veoma koristan apel iz Brisela prema regionu kojem bi se preporučilo poštovanje viših profesionalnih standarda, ali i više solidarnosti među medijima.

Što se tiče profesionalnih standarda, novine bi trebalo da se takmiče u tome ko će bolje da štiti javni interes", ocijenio je on.

Što se tiče profesionalnih standarda, novine bi trebalo da se takmiče u tome ko će bolje da štiti javni interes

Osvrćući se na EU, Ivanović je istakao da bi bilo dobro da svoje primjedbe na vlast kaže jasno i javno, a ne samo predstavnicima vlade, iza zatvorenih vrata: “To će pomoći javnom interesu”.

Ivanović je istakao da zaštita novinara od fizičkog nasilja mora ostati među prioritetima.

Gladan novinar ne može biti nezavistan

Renata Šreder iz Međunarodne federacije novinara kazala je da bi trebalo raditi na socijalnoj zaštiti novinara jer “gladan i ustrašen novinar ne može biti nezavistan i ponosan”.

“Trebalo bi da se organizuju kontinuirane obuke ne samo za novinare, nego i za političare i sudije koji bi trebalo da shvate potrebu i specifičnost novinarstva, kao neopodnog za demokratiju”, rekla je Šreder za “Vijesti”.

Ona je dodala da bi u zemljama ZB, ali i u državama EU, bilo dobro organizovati debate u kojima bi se promovisala ideja da mediji stvaraju i javno dobro, a ne da se svode samo na komercijalne sadržaje.

Bonus video: