Kako su životne partnerke funkcionera vladajućih partija našle posao

Supruge dvojice potpredsjednika SDP-a rade u Javnom preduzeću “Aerodromi Crne Gore”
782 pregleda 0 komentar(a)
skupština, Foto: Boris Pejović
skupština, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.05.2011. 07:17h

Osim što članstvom u upravnim odborima javnih preduzeća dopunjuju funkcionersku platu i mjesečna primanja zaokružuju na više od 2.000 eura, pojedinim političarima iz vlasti supruge su zapošljene u javnim preduzećima.

Podaci Komisije za sprečavanje konflikta interesa pokazuju da supruge dijela visokih predstavnika DPS-a i SDP-a rade u javnim preduzećima u kojima su njihovi najbliži saradnici predsjednici upravnih odbora, u istom ministarstvu gdje je supružnik ministar ili u zavodima i agencijama gdje je glava familije direktor.

To je u zadnjih nekoliko godina postao trend, nakon ranije ustaljene prakse da poslanici i ministri zbrinjavaju supruge na nekim činovničkim poslovima u okviru državnog aparata ili paradržavnih institucija.

Vučelić otišao, Tatjana došla

Supruga poslanika DPS-a Vladana Vučelića, Tatjana, radi u Agenciji za izgradnju i razvoj Podgorice. On je kazao “Vijestima" da je ona u tu ustanovu, iz JP Vodovod došla nakon što je on, krajem prošle godine, napustio mjesto direktora Agencije. Vučelić je krajem prošle godine, nakon što je dotadašnji direktor Mladen Brajović poginuo, postavljen na mjesto direktora JP Vodovod.

Supruge dvojice potpredsjednika SDP-a Ivana Brajovića i Rifata Rastodera rade u Javnom preduzeću “Aerodromi Crne Gore”

Supruga poslanika DPS-a i direktora Zavoda za zapošljavanje Crne Gore Zorana Jelića, Vukica, takođe radi u Zavodu. Isto važi i za Milutina Simovića koji je 18 godina bio u Ministarstvu poljoprivrede – kao pomoćnik i kao ministar. U njegovom imovinskom kartonu za prošlu godinu piše da njegova supruga Ljiljana takođe radi u Ministarstvu poljoprivrede.

Direktorica Uprave za kadrove je Svetlana Vuković, čiji je suprug Miodrag Vuković poslanik i visoki funckioner DPS-a. Ona je ranije kazala da je njeno imenovanje na tu funkciju plod jasne procedure koja se vrlo lako može provjeriti.

Supruge dvojice potpredsjednika SDP-a Ivana Brajovića i Rifata Rastodera rade u Javnom preduzeću “Aerodromi Crne Gore”. Direktor tog preduzeća je funkcioner SDP-a Milovan Đuričković, a član Upravnog odbora lider partije i šef parlamenta Ranko Krivokapić.

Brajović: Neću da učestvujem u tome

Na pitanje “Vijesti” od kada Dragana Brajović radi u Aerodromima i da li njeno zaposlenje tamo ima veze sa njegovom partijskom funkcijom, ministar unutrašnjih poslova nije bio voljan da odgovori.

Pojedinim funkcionerima životne saputnice rade u privatnim firmama

“U takvim stvarima apsolutno neću da učestvujem. Imate moj imovinski karton, pa gledajte”, kazao je kratko Brajović.

Na isto pitanje o zaposlenju Hazere Rastoder, “Vijesti” nijesu mogle dobiti odgovor jer je Rifatu Rastoderu, potpredsjedniku Skupštine, telefon isključen već nekoliko dana.

U imovinskim kartonima Brajovića i Rastodera do 2009. godine nema podataka gdje im supruge rade. One sada u Aerodromima Crne Gore imaju plate od oko 800 eura.

Mirveta Dinoša, supruga ministra za ljudska i manjinska prava, je nezaposlena, a žena ministra vanjskih poslova Milana Roćena, Stana, penzionerka je

Tih podataka do prije par godina nije bilo ni za Ljiljanu Krivokapić, suprugu predsjednika Skupštine, koja radi u državnoj firmi “Monteput”. Član Upravnog odbora te firme je bio potpredsjednik SDP-a Ivan Brajović.

I supruga ministra turizma Predraga Sekulića radi u državnom listu “Pobjeda”, s tim što je ona tamo bila i prije nego se sa njim upoznala u istoj medijskoj kući, čiji je Sekulić donedavno bio predsjednik Borda direktora “Pobjede”, a ranije novinar.

Pojedinim funkcionerima životne saputnice rade u privatnim firmama. Tako gospođa ministra saobraćaja Andrije Lompara, Borka, radi u Prvoj banci, a Svetlana Milošević, žena ministra poljoprivrede Tarzana, u firmi “Frutka milk”. Supruga ministra bez portfelja Rafeta Husovića, Jasmina, zaposlena je u “Profesu”.

Dok je Mirveta Dinoša, supruga ministra za ljudska i manjinska prava, nezaposlena, žena ministra vanjskih poslova Milana Roćena, Stana, penzionerka je.

Sve je počelo od Auto-moto saveza

Priča o namještenjima bračnih drugova na dobre pozicije u državnim ili firmama bliskim državi počela je kada su Momir Bulatović i Milo Đukanović početkom 90-ih svoje supruge Nadu i Lidiju zaposlili u Auto-moto savez Crne Gore.

Javnosti je najpoznatija rediteljka Radmila Vojvodić, koja je udata za ministra kulture Branislava Mićunovića

Lidija sada radi u Prvoj banci Crne Gore, čiji je vlasnik familija Đukanović. Javnosti je veoma poznata i supruga predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, s tim što je Svetlana Vujanović u sudstvu prije braka sa sadašnjim šefom države. Sada je sutkinja Apelacionog suda.

Supruga premijera Igora Lukšića, Nataša radi u firmi Atena B. Javnosti je najpoznatija rediteljka Radmila Vojvodić, koja je udata za ministra kulture Branislava Mićunovića. Ona radi na Fakultetu dramskih umjetnosti i ima marketinšku agenciju MAPA, koja je najviše radila za Vladu ili vladajuću partiju tokom predizbornih kampanja.

Supruga novog ministra ekonomije Vladimira Kavarića, Tijana, radi u Ministarstvu zdravlja

Supruge ministara pravde, informacionih tehnologija, odbrane, prosvjete, zdravlja i rada, rade u državnim institucijama. Nata Marković zaposlena je u Agenciji za telekomunikacije, Vesna Lazović u Ispitnom centru, Slavka Vučinić u Crnogorskoj kinoteci, Ljiljana Stijepović u Centru 1. jun, Jasmina Radunović u Zavodu za školstvo, a Elvidina Numanović je zaposlena u Domu zdravlja.

Supruga novog ministra ekonomije Vladimira Kavarića, Tijana, radi u Ministarstvu zdravlja. Ona se tamo zaposlila prije nego je njen suprug sjeo u ministarsku fotelju.

Bonus video: