Fridom Haus: Štampa u Crnoj Gori i dalje djelimično slobodna

Situacija se nije promijenila u odnosu na prošlogodišnji izvještaj, u kojem je Crna Gora, kao takođe djelimično slobodna zemlja, zauzimala 80. mjesto na listi od 196 zemalja.
0 komentar(a)
Fridom haus, Foto: Arhiva Vijesti
Fridom haus, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 02.05.2011. 17:27h

Mediji u Crnoj Gori su djelimično slobodni, ocijenila je američka organizacija Fridom haus u novom izvještaju “Sloboda štampe 2011: Globalno istraživanje nezavisnosti medija”.

Situacija u Crnoj Gori se nije promijenila u odnosu na prošlogodišnji izvještaj, u kojem je, kao takođe djelimično slobodna zemlja, zauzimala 80. mjesto na listi od 196 rangiranih zemalja. I ove, kao i prošle godine, dobila je ukupno 37 poena. Izvještaj američke organizacije odnosi se na period od 1. januara do 31. decembra 2010.

Objašnjavajući metodlogiju izvještaja, Fridom haus je precizirao da su se za svaku zemlju ispitivala 23 metodološka pitanja i 109 indikatora podijeljenih u tri široke kategorije: pravno, političko i ekonomsko okruženje.

“Za svako metodološko pitanje, manji broj poena se daje za slobodniju situaciju, dok je veći broj poena dodijeljen za manje slobodno okruženje”, objašnjavaju stručnjaci Fridom hausa.

Ispituju se zakoni i regulative koje mogu uticati na medijski sadržaj i sklonost vlasti da koriste ovo kako bi ograničili medijsku sposbonost da rade. Ocjenjuje se stepen političke kontrole sadržaja medija, kao i struktura vlasništva medija.

Fridom haus je u izvještaju o slobodi medija države podijelio na slobodne, djelimično slobodne i neslobodne. Slobodne su one koje imaju do 30 poena, u djelimično slobodne spadaju države koje imaju od 31 do 60 poena, dok se one koje imaju preko toga smatraju zemalja u kojima mediji nijesu slobodni.

Od zemalja regiona, najbolja je Slovenija kojoj su mediji slobodni i sa 25 poena nalazi se na 48. mjestu. Srbija je 24 mjesta ispod nje i mediji su joj okarakterisani kao djelimično slobodni pošto ima 33 poena.

Iza Crne Gore, po pitanju medijskih sloboda su Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Albanija i Kosovo. Hrvatska ima 41 poen i nalazi se na 85. mjestu, za 11 mjesta ispod nje su BiH i Makedonija koje imaju po 48 poena i dijele 96. mjesto. Na 102. i 104. poziciji su Albanija i Kosovo sa 50 odnosno 51 poen.

Fridom haus je nevladina organizacija sa sjedištem u Vašingtonu, koju su 1941. godine osnovali Vendel Vilki i Eleonora Ruzvelt, supruga tadašnjeg predsjednika SAD Frenklina Delano Ruzvelta, sa ciljem da podržava demokratske promjene i nadgleda status slobode u svijetu.

Ta NVO dvije trećine svog budžeta dobija od administracije SAD i insistira na stavu da je “američko predvodništvo u međunarodnim odnosima suštinsko za stvar ljudskih prava i sloboda”.

Najgore u Sjevernoj Koreji

Fridom haus je saopštio da njihov izvještaj pokazuje da je globalna sloboda medija dostigla novu najnižu tačku, “doprinoseći okruženju u kojem samo jedna od šest osoba živi u zemljama u kojima je štampa slobodna”.

Zemlja u kojoj su mediji najslobodniji je Finska i ona se nalazi na prvom mjestu sa 11 poena, dok je najgora situacija u Sjevernoj Koreji koja je na začelju sa 97 poena.

Mediji u SAD u slobodni, ta zemlja se nalazi na 17. mjestu sa isto toliko poena. U tabelama se ukazuje da je u zapadnoj Evropi u 92 odsto zemalja štampa slobodna, dok je samo u osam odsto država djelimično slobodna.

Bonus video: