Sa približavanjem EU građani Crne Gore moraju mijenjati i radne navike

Osim Crnogoraca, evropski rekoderi u premošćivanju radnih dana neradnima tokom praznika su Belgijanci, Holanđani i Francuzi.
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.04.2011. 07:29h

Osim Crnogoraca, evropski rekoderi u premošćivanju radnih dana neradnima tokom praznika su Belgijanci, slijede Holanđani, a potom Francuzi. Nikako se ne može reći da se ovdje, u srcu Zapadne Evrope, bilo u briselskim institucijama, bilo u ovih nekoliko država stare Evrope radi mnogo.

Pogodite ko, međutim, radi najveći broj radnih sati u Evropskoj uniji? Grci. Oni rade 42 sata sedmično, odmah, sa 39 sati, slijede Španci i Portugalci.

Njemci, koji su gotovo razapeli Angelu Merkel jer je pristala da na njihova leđa padne otplata grčkog duga, rade samo 36 sati u sedmici. Najmanje, 31 sat sedmično, rade Holanđani, a onda drugi odozdo, sa 35 sati, Francuzi.

Tako kažu podaci evropske statističke agencije Eurostat. Nijesu tačne ni informacije da su Grci takvi neradnici da odlaze u penziju s 55, a Njemci sa 67 – do sada je prosjek odlaska u obje zemlje bio 62 godine. Samo, što su Njemci od svojih penzija mogli živjeti.

Ovi nedavno objavljeni podaci prilično su uzdrmali vrlo ukorijenjenu predrasudu u EU, o lijenoj Evropi juga i marljivoj Evropi sjevera.

Sjevernjaci, međutim, prema istoj statistici u manje radnih sati proizvedu više: Grk u jedan sat proizvede 18,50 eura vrijednosti, Portugalac još manje, 13,80 eura. Legendarni Švaba, kad se prihvati posla u isti taj sat proizvede 38,70 eura, a Holanđanin čak i više - 39,50 eura, najviše u EU.

Svejedno, Njemac će u cijeloj priči možda najbolje proći, jer provede srazmjerno velik broj sati na poslu, na kojima radi efikasno, a ostavlja sebi dovoljno dug period odmora da bude zadovoljan.

Njemci strogo razdvajaju posao i privatni život i rijetko ostaju prekovremeno – za razliku od Britanaca, koji po svojim radnim navikama sve više nalikuju Amerikancima. Britanci dolaze na posao rano, pauze za ručak su kratke, i ostaju vrlo dugo na poslu.

Francuzi rade u danu duže od Njemaca ili Belgijanaca, ali imaju vrlo duge pauze za ručak. Svaka uspješna nacija u Zapadnoj Evropi, našla je sebi način koji njihovom mentalitetu najviše odgovara.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: