Lukšić između zakona i SPC

Izvor iz SDP-a nije mogao da precizira da li će njegovi ministri prisustvovati sljedećoj sjednici Vlade, ali je ukazao da treba vidjeti konačan stav Vlade o crkvi na Svetom Stefanu
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.04.2011. 07:15h

Ministri SDP-a napustili su juče sjednicu Vlade prije nego što su njihove kolege iz DPS-a glasale da se formira Komisija koja u roku od 10 dana treba da izađe sa zaključcima o crkvi Aleksandra Nevskog na Svetom Stefanu.

Kabinet Igora Lukšića tako je za sedam dana promijenio prvobitnu odluku da se stvari vrate u prvobitno stanje, odnosno da se sruše zidovi koje su SPC i mještani dogradili na temeljima crkve srušene prije 50-ak godina, kada se gradio hotel, a čiji ostaci su ugledali svjetlo dana zahvaljući radovima na njegovoj obnovi.

Ministar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić taj zaokret objasnio je željom da se izbjegnu tenzije i mogući novi incidenati između mještana i pristalica SPC sa policijom: “Sve što se dešavalo prošlog četvrtka daje nam za pravo da zaustavimo cijelu priču o rušenju i da još jednom sagledamo sve što su mogući aspekti zakonskog održivog rešenja, mimo rušenja”.

Ministri iz redova SDP-a su, kako je kazao prvi čovjek resora unutrašnjih poslova Ivan Brajović, napustili sjednicu prije izjašnjavanja jer smatraju da je Vlada morala da realizuje svoju odluku i zaključke sa prošle sjednice o rušenju “nelegalnog io nezakonitog objekta”.

Odluku za formiranje Komisije, kakako je kazao, SDP doživljava kao “devastaciju ustavne pozicije Vlade”.

Lazović: Crkva neće srušiti koaliciju

Brajović je juče rekao i da će organi SDP-a do naredne sjednice Vlade zauzeti stav o daljim koracima.

Ministri iz SDP-a prvi put su otišli sa sjednice Vlade, iako su do sada ostajali u svojim foteljama, uprkos tome što su glasali suprotno od kolega iz DPS-a.

“Imali smo različite stavove i pristupe, pa to nije bio razlog razbijanja koalicije i stvaranja drugačije atmosfere na političkoj pozornici Crne Gore”, rekao je Lazović novinarima u Bijelom Polju, gdje je prisustvovao konvenciji lokalnog SDP-a.

Izvor iz SDP-a nije mogao da precizira da li će njegovi ministri prisustvovati sljedećoj sjedniciu Vlade, ali je ukazao da treba vidjeti konačan stav Vlade o crkvi na Svetom Stefanu, nakon što dobije zaključke Komisije.

Izvor iz SDP-a tvrdi da su u SPC planirali da patrijarh Irinej osvešta obnovljeni objekat, te da je tome trebalo da prisustvuje neko iz srpske dinastije Karađorđevića.

Ministri iz SDP-a prvi put su juče otišli sa sjednice Vlade, iako su do sada ostajali u svojim foteljama, uprkos tome što su glasali suprotno od kolega iz DPS-a, prilikom donošenja nekoliko teških, najčešće odluka vezanih za privatizaciju.

Izvor iz vrha SDP-a je rekao da iza jučerašnjeg poteza njegove partije ne treba tražiti neke skrivene motive, iako partije vladajuća koalicije ulaze u neizvjestan period jer ih čekaju kongresi i nekoliko teških odluka, kao ona o glasanju o opozicionoj inicijativi za smjenu predsjednika Skupštine Podgorice Raška Konjevića i referenduma za opoziv gradonačelnika Miomira Mugoše.

Milošević nije htio na SPC

Prema dva izvora iz Vlade, na jučerašnjoj sjednici Vlade viđena je samo kratka diskusija, bez povišenih tonova, o spornom pitanju.

Nakon što je Sekulić predložio formiranje Komisije, Brajović ga je pitao za objašnjenje. Nezadovoljni odgovorom, Brajović i ministar saobraćaja Andrija Lompar napustili su sjednicu. Neposredno prije njih otišao je i Lazović koji je ranije imao zakazane obaveze u Bijelom Polju.

Prema tim izvorima, Vlada je na prethodnoj sjednici posvetila puno više vremena ovom pitanju, između ostalog, i zato što su se potpredsjednik Duško Marković, ministar odbrane Boro Vučinić i šef diplomatije Milan Roćen snažno založili za rušenje nelegalno dozidanog objekta.

Tada su, prema izvorima iz Vlade, protiv takve odluke glasali tri ministra iz redova DPS-a. Jedan od ministra koji se nije slagao sa tim rješenjem bio je ministar poljoprivrede Tarzan Milošević.

Rušiće dozidani dio i podići novu crkvu?

Zamjenik predsjedniika Nove Goran Danilović ocijenio je da je SDP ranije imao ozbiljnijih razloga da napusti Vladu i da je sada samo pitanje kada će se njihovi ministri vratiti.

Sekulić je na pitanje zašto Vlada kad već insistira na zakonitosti ne primijeni projekat Zavoda za zaštitu spomenika kazao da “se mora podsjeti na istorijat objekta i pažljivo voditi računa kada se govori o zakonitosti”.

Sekulić je kazao da Vlada neće učestvovati u finansiranju i rekonstrukciji vjerskog objekta na Svetom Stefanu.

On je rekao da mu je zakupac hotela Aman rizorts kazao da će poštovati svaku odluku koja je zasnovana na zakonima Crne Gore i da je dobio pismo u kojim izražavaju zabrinutost zbog svih događaja jer se postavlja pitanje hoće li biti moguće, kako je planirano, da se Sveti Stefan otvori do kraja maja.

Zamjenik predsjedniika Nove Goran Danilović ocijenio je da je SDP ranije imao ozbiljnijih razloga da napusti Vladu i da je sada samo pitanje kada će se njihovi ministri vratiti.

Policija saslušavala paroha zbog uznemiravanja javnosti

Paštrovski paroh Siniša Smiljić juče popodne dao je izjavu u budvanskoj policiji, nakon što su mu dva inspektora uručila poziv da se javi na informativni razgovor zbog njegove izjave u "Vijestima".

Krsto Rađenović sa Svetog Stefana tvrdi da je privođenje sveštenika samo nastavak „pritisaka na mještane i članove odbora koji se vrše sistematski“.

“Dobio sam telefonski poziv da se javim u policiju na razgovor. Pošto sam imao mnogo parohijskih obaveza, zatražio sam da mi se uruči zvaničan poziv, ukoliko je zaista potrebno da dajem bilo kakvu izjavu. Nakon samo 15 minuta poslije završenog telefonskog razgovora na vratama su bila dva inspektora sa pismenim pozivom da se javim komandiru policije na razgovor, jer će me, u suprotnom, interventna policija, kako je pisalo u pozivu, privesti”, rekao je Smiljić “Vijestima”.

On je kazao da je “kao duhovni otac ovoga naroda”, tom izjavom samo želio da ukaže na problem, a ne da uznemirava javnost: “Kazao sam da je upravo Mitropolija i ja kao njen sveštenik bili ti koji smo smirili situciju na Svetom Stefanu”.

Smiljić tvrdi da je inspektore počeo da zanima njegov status u Crnoj Gori: “Pošto su znali da sam strani državljani, interesovao ih je moj status u vezi sa mjestom boravka. Poznato je da nemam mjesto boravka i da taj problem imaju mnogi sveštenici Mitropolije. Ja sam uredno sve predao, ali sam baš juče dobio izvještaj da dopunim dokumentaciju, dokumentom koji ne mogu da pribavim. Oni znaju da nisama u prekršaju, jer imam takozvani 'bijeli karton' koji važi tri mjeseca i nakon što im je to potvrdio inspektor za strance, pušten sam”.

Krsto Rađenović sa Svetog Stefana rekao je da su mnogi bili iznenađeni postupkom policije, koji nalikuje “privođenjima iz vremena informbiroa”.

On tvrdi da je privođenje sveštenika samo nastavak „pritisaka na mještane i članove odbora koji se vrše sistematski“:

“Svi smo bili svjedoci šta se dešavalo na veliki petak kada je policija brutalno nasrnula na goloruki narod, žene i djecu. Vjerujemo da će nakon velikog petka doći vaskrsenje. Oni ne mogu uništiti duh Aleksandra Nevskog, niti duh Arhiđakona Stefana i Svetoga Save”, kazao je Rađenović.

Iz Uprave policije sinoć je saopšteno da je razgovor sa Smiljićem je bio konstruktivan i korektan i da će Uprava policije i dalje, s bezbjednosnog aspekta, pratiti aktuelna dešavanja na Svetom Stefanu te, “shodno potrebi, preduzimati mjere i radnje iz svoje nadležnosti, u interesu građana i radi očuvanja stabilnog reda i mira”.

SO Budva tražila nastavak gradnje

Nakon sjednice Vlade Odbor za obnovu hramova i mještani Svetog Stefana uvjereni su da je preovladao razum.

“Konačno se vidi da je u Vladi, sa premijerom Lukšićem na čelu, preovladao razum, jedna težnja da se otkrije pravda, istina i svetinja na Svetom Stefanu. Iako formiranje Komisije ništa ne znači, mi se nadamo da će ovo pitanje na kraju biti riješeno u interesu svih građana, ponajviše Paštrovića, koji su vjekovima gradili svetinje na ovim prostorima”, kazao je paštrovski paroh Siniša Smiljić za “Vijesti”.

On nije želio da komentariše navode da će nakon obnove crkve svetinju moći koristiti vjernici SPC i CPC, navodeći da takvu informaciju nijesu dobili ni od jednog zvaničnika. Prema njemu, vjerovatno se radi o navodima iz onog dijela Vlade koji podržava “tu opciju”.

Uoči sjednice Vlade na njenu adresu je stigao dopis iz Skupštine opštine Budva u kojem se apeluje da se pronađe rješenje i nastavi sa obnovom crkve.

Nakon što je većinom glasova prekjuče odbijen zahtjev da se u dnevni red skupštinskog zasjedanja uvrsti razmatranje aktuelne situacije na Svetom Stefanu, predsjednik SO Krsto Ljubanović održao je juče sastanak kome je prisustvovao novi gradonačelnik Lazar Rađenović, predsjednik MZ Sveti Stefan Vido Anđus, te predstavnici DPS-a, SNP-a, Nove i NS-a, dok su izostali šefovi odborničkih klubova SDP-a, PzP-a i LP-a.

“Apeluje se na Vladu i investitora hotelskog kompleksa 'Sveti Stefan' da, poštujući zakonske propise, iznađu pravni okvir za završetak radova na obnovi hrama Sv. Aleksandra Nevskog. Uvažava se potreba mještana Svetog Stefana i Paštrovića za njegovanjem tradicije i običaja i apeluje se na mještane da ne preduzimaju samoinicijativne radnje na obnovi hrama do konačnog dogovora između Vlade Crne Gore, investitora i Mitropolije”, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Sa sastanka je saopšteno i da Opština Budva ostaje otvorena za svu pomoć kako bi se realizovao budući dogovor.

Hronologija događaja

10. 08. 1959. Porušen krov i uklonjen zvonik sa crkve Aleksandra Nevskog, radi gradnje restoranske terase i kazina u u grad hotelu Sveti Stefan.

15. 01. 2009. Radnici koje je angažovao investitor, grčka “Restis grupa“ tokom rekonstrukcije bloka 25 na istočnom dijelu grad ostrva, otkopavaju crkvu

15.10. 2009. Mještani i koordinator Savjeta za arhitekturu Slobodan Dragović zatražili dozvolu za obnovu crkve od Zavoda za zapštitu spomenika

17.12. 2009. Formiran Odbor za obnovu hramova sastavljen od predstavnika mještana i sveštenika Mitropolije crnogorske primorske. Javnosti predočeno da im je osnovni cilj obnova urušene crkve.

25.12. 2009. Sveštenici Mitropolije sa odborom organizovali prvu liturgiju na ostacima crkve, te pomen za pronađene kosti djece koja su prije dva vijeka umrla kada je u Paštrovićima harala epidemija šarlaha.

29.12. 2009. Odbor za obnovu hramova na Svetom Stefanu upozorio da neće prihvatiti konzerviranje ostataka nedavno otkrivene crkve Svetoga Aleksandra Nevskog na istočnom dijelu grad hotela, kako predlaže Zavod za zaštitu spomenika, već da će istrajati u naporima da ovaj hram ponovo bude živ i na upotrebi svim vjernicima.

8.06.2010. Završeni radovi na konzervaciji ostataka crkve, o čemu Zavod sačinjava izvještaj.

2.10.2010. Revoltirani saznanjem da je na manje od pola metra od ostataka crkve zakupac „ Adriatic properties“ izgradio bazen za rekreaciju svojih gostiju, te da će ostatke prekriti staklenom pločom, mještani Svetog Stefana okupljeni oko Odbora za obnovu hramova najavili su veliku akciju obnove crkve u izgledu kakva je bila do prije pola vijeka.

29.11.2010. Odbor poziva potpredsjednika Vlade Svetozara Marovića da se uključi u rješavanje problema.

14.03. 2011. Održan protest ispred zidina Svetog Stefana, jedan od razloga okupljanja je i nemogućnost obnavljanja crkve.

25.03.2011 Zavod daje smjernice zakupcu kojima nije predviđeno “vraćanje crkve u kult”, već da prostor treba biti prezentovan kao arheološko nalazište.

16. 04. 2011. Organizuje se litija, od više od 300 mještana svako nosi dio građevinskog materijala, postavlja se kamen temeljac i počinje mimo dozvole obnova hrama.

18.04.2011 Postiže se dogovor između Vlade, mještana, Hotelske grupe „Budvanska riivjera“ i zakupca da se radovi na obnovi zaustave.

21.04.2011. Mještani krše dogovor, nastavljaju sa radovima. Vlada donosi rješenje o rušenju, brigada specijalnih jednica blokira ostrvo. Dolazi do konflikta sa mještanima koji brane inspekciji da uđe na ostrvo. Inspekcija zaštite prostora pečati gradilište.

Galerija

Bonus video: