Klaus u Kotoru i Tivtu: Razvoj jedne zemlje mora biti domaći proizvod

Češki predsjednik je obišao Stari grad, kao i katedralu Svetog Tripuna, u pratnji vodiča koji je češkog predsjednika informisao o kulturnim znamenitostima.
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.04.2011. 16:18h

Češki predsjednik Vaclav Klaus sa suprugom, boravio je u Kotoru gdje su ga dočekali gradonačelnica Kotora Marija Ćatović i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

On je obišao Stari grad, kao i katedralu Svetog Tripuna, u pratnji vodiča koji je češkog predsjednika informisao o kulturnim znamenitostima.

"Veoma mi je drago što se ostvarilo moje prvo putovanje u Crnu Goru, i moram reći da smo mnogo toga vidjeli, čuli, naučili i shvatili. Nakon razgovora sa predsjednikom Crne Gore i ostalim zvaničnicima, utisci su nam veoma pozitivni. Ima lijepih mjesta u Crnoj Gori, to smo znali, a nakon razledanja Kotora mogu reći da je tako divan, da nismo ni slutili koliko", kazao je Klaus nakon šetnje Starim gradom.

Na pitanje novinara s obzirom da je poznat kao političar koji ima kritički stav, ali i kao ekonimista koji se zalaže za slobodno tržište i koji razmišlja strateški, da li ima neku strategiju za unaređenje saradnje u turizmu između dvije države, Klaus je rekao da je vrlo oprezan po pitanju davanja savjeta nekoj drugoj zemlji .

"Nisam ni ja baš volio da nas neko izvana savjetuje, smatram da razvoj jedne zemlje mora biti domaći proizvod, i to se ne može uvesti iz inostranstva, i mislim da je to glavna spoznaja ovih 20 godina od pada komunizma", kazao je Klaus.

"Nisam ni ja baš volio da nas neko izvana savjetuje, smatram da razvoj jedne zemlje mora biti domaći proizvod, i to se ne može uvesti iz inostranstva, i mislim da je to glavna spoznaja ovih 20 godina od pada komunizma", kazao je Klaus.

Vujanović je izrazio zadovoljstvo posjetom češkog predsjednika, izrazivši uvjerenje da je ova posjeta krupan doprinos dobrim odnosima i krupan napredak ekonomskih odnosa dvije zemlje.

"Veoma me raduju njegove impresije, predsjedenik Češke je pokazao potpunu spremnost da ohrabri razvoj naših ekonomskih odnosa a naši državni odnosi su zaista prijateljski, otvoreni, srdačni i veoma sam ponosan da smo imali ovakvi uspješnu posjetu", kazao je Vujanović.

Češki predsjednik i u Tivtu

Zvaničnu posjetu Crnoj Gori predsjednik Češke Republike je završio je obilaskom marine za megajahte „Porto Montenegro“ u Tivtu.

Nakon što je pristao u tivatsku marinu državnom jahtom „Jadranka“ kojom mu je priređen obilazak Boke, Klausa sa saradnicima u pratnji komandanta Mornarice VCG, kapetana bojnog broda Rajka Bulatovića dočekali su predsjednik opštine Miodrag Kankaraš i izvršni direktor „Adriatik Marinasa“, Oliver Korlet.

Češki predsjednik potom je obišao marinu i upoznao se sa razvojnim projektima kompanije Pitera Manka i tivatske opštine.

Zanimljivo je da je Klausu tokom posjete Tivtu poklonjena i slika „Mrtva priroda sa grožđem“, tivatskog akademskog slikara Ljubomira Popadića koji je nedavno imao zapaženu izložbu u Češkoj, a češki predsjednik je tokom kratke posjete Tivtu imao i susret sa stanovnicima Tivta češkog porijekla.

Galerija

Bonus video: