prvi od premijera

Igor Lukšić potpisao Inicijativu za osnivanje REKOM-a

"Suočavanje sa prošlošću najbolji je put da idemo u budućnost i zato snažno podržavam i zato sam odlučio da potpišem Inicijativu", kazao je on.
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.04.2011. 15:27h

Suočavanje sa prošlošću najbolji je put ka budućnosti, ocijenio je crnogorski premijer Igor lukšić nakon potpisivanja Inicijative za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima u bivšoj Jugoslaviji.

U Podgorici, kao i u još sedam gradova bivše SFRJ, 26.aprila počelo je prikupljanje milion potpisa podrške za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i ostalim kršenjima ljudskih prava počinjenim od 1991. do 2001. na prostoru nekadašnje države."Suočavanje sa prošlošću najbolji je put da idemo u budućnost i zato snažno podržavam i zato sam odlučio da potpišem Inicijativu", kazao je on.

"Suočavanje sa prošlošću najbolji je put da idemo u budućnost i zato snažno podržavam i zato sam odlučio da potpišem Inicijativu", kazao je on.

"Naše, ali i ukupno društvo u regionu, opterećeno je onim što se dešavalo i poruka potpisivanja Da nam bude lakše, je na mjestu", rekao je on, dodajući da okolnost da se iza Inicijative nalazi preko 1,5 hiljada inicijatora pokazuje snagu civilnog sektora. "Čini mi se da je potrebno u ranoj fazi dati podršku, i vjerujem da će partije u Crnoj Gori, počevši od najjače Demokratske partije socijalista, pružiti podršku i obezbijediti dovoljan broj potpisa koji će omogućiti ulazak u narednu fazu", zaključio je Lukšić.

Uljarević: Lukšić prvi premijer koji je javno podržao InicijativuČlan Koordinacijskog vijeća Inicijative za REKOM, Daliborka Uljarević, kazala je da je Lukšić prvi premijer u regionu koji je, dajući svoj potpis, javno podržao Inicijativu."To je izuzetno važna porka i za Crnu Goru i za region", kazala je ona.

Proces demokratizacije i evropeizacije regiona, dodala je, mora biti zasnovan i na vraćanju dostojanstva žrtvama i njihovim porodicama, kroz utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima prava."Uspostavljanje REKOM-a je potreba žrtava ali i obaveza građana koji žele da grade zdravo društvo i da doprinosu da se slični zločini ne ponove", navela je Uljarević.

"Vjerujem da je ova Inicijativa ubrzavanje nedovršenih priča i da će rezultirati njihovim kvalitetnijim procesuiranjem", zaključila je Uljarević.