Ministarstvo vanjskih poslova ne smatra da je zahtjev Kosova prioritet

Generalni sekretar MVPEI Mirsad Bibović kazao je da to pitanje do sada nije pokretano ni u brojnim kontaktima koje su Priština i Podgorica imale drugim povodima.
163 pregleda 0 komentar(a)
Mirsad Bibović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Mirsad Bibović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 27.04.2011. 07:18h

Vlada Kosova nije se obraćala Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) povodom sukcesije nepokretne imovine, što ne znači da to pitanje neće biti na dnevnom redu, saopšteno je iz tog ministarstva.

Zvanična Priština najavila je da će od Crne Gore tražiti da vrati ili plati vrijednost nekretnina bivših kosovskih državnih preduzeća koja se nalaze u Crnoj Gori. Nakon što počne pregovore sa Crnom Gore, kosovska Vlada tražiće povraćaj 172 nekretnine u ostalim bivšim jugoslovenskim republikama.

Generalni sekretar MVPEI Mirsad Bibović kazao je da to pitanje do sada nije pokretano ni u brojnim kontaktima koje su Priština i Podgorica imale drugim povodima. Bibović je „Vijestima“ rekao da je Ministarstvo spremno da razgovara o svim pitanjima od zajedničkog interesa - sa Kosovom i svim drugim susjedima. On tvrdi da na eventualne pregovore o sukcesiji ne gleda kao na teško pitanje ili problem, već kao šansu za unapređivanje odnosa sa susjedima.

„Mi smatramo da ovo nije najprioritetnije pitanje, što ne znači da neće biti na dnevnom redu, kada to zajednički procijenimo.

Naši nadležni organi se ozbiljno pripremaju i pristupaju svim pregovorima, što u ovom slučaju podrazumijeva ne samo preciznu evidenciju imovine i na jednoj i na drugoj strani već analizu pravne osnove i sve druge aspekte zahtjeva ovakve vrste“, tvrdi Bibović.

Kosovska Vlada sastavila je Komisiju za povraćaj imovine. Iako je u kosovskim medijima najavljeno da bi pregovori uskoro mogli početi, Komisija još nema konačnu listu nekretnina sa tačnim podacima o lokacijama.

Prema informacijama „Vijesti“, ta lista se još pravi, dok Agencija samo posjeduje spisak imena preduzeća koja imaju nekretnine u bivšim jugoslovenskim republikama kao i njihov broj.

Prema toj dokumentaciji u Crnoj Gori se nalaze 42 nekretnine, dok ih je u Srbiji najviše -104. U kosovskom Ministarstvu inostranih poslova tvrde da nekretnine uglavnom čine poslovni prostori, fabrike, zemljište i prodavnice.S