RJEŠENJE UBRZO

Krivokapić o izbornom zakonu: Sve upućuje na dogovor

On je kazao da je Kolegijum blizu rješenja, i podsjetio da je dogovoreno da ove sedmice odluči o tome.
0 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.04.2011. 11:55h

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić očekuje da će Kolegijum ove sedmice riješiti pitanje izbornog zakona jer, kako je rekao, sve upućuje da će se o tome postići dogovor.

“Sve naznake su da će to biti dogovoreno. Mislim da su stvari u detaljima”, rekao je je Krivokapić za Radio Crne Gore.

On je kazao da je Kolegijum blizu rješenja, i podsjetio da je dogovoreno da ove sedmice odluči o tome.

“Ako nemamo većinu koja je potrebna tražićemo neki drugi model da se taj problem riješi”, rekao Krivokapić.

Govoreći o mogućim promjena Ustava, Krivokapić je kazao da su Vlada i Ministarstvo pravde poslali tri zakona iz oblasti pravosuđa na mišljenje Evropskoj komisiji.

“Dobićemo Mišljenje EK i Venecijanske komisije onda odlučivati”, rekao je on.

Krivokapić je kazao da je crnogorski ustav najviše od svih ustava u Evropi u skladu sa preporukama.

“Da li može bolje? Znam da može i bolje i dio toga je ugrađen u zakonima. Ako to možemo uraditi zakonima, a mislim da možemo, onda nema potreba da idemo u promjene Ustava”, rekao je Krivokapić.

On smatra da bi prije toga trebalo riješiti pitanje izbornog zakonodavstva koje je, kako smatra, mnogo manji i jasniji problem.

“Četiri godine nijesmo uspjeli i već mjesec pregovaramo u Kolegijumu predsjednika Sklpštine, ako to ne možemo uraditi šta mislite koji je posao izmjena Ustava”, rekao je on.

Ne može se formom promijeniti sadržaj

Govoreći o najavljenoj dekriminalizaciji klevete, Krivokapić je ocijenio da se ide u pravcu koji je sasvim nov u pravnoj nauci i da su takvo rješenje samo tri zemlje inkorporirale u pravni sistem.

“Mi dosta često imamo drugih problema. U nedostatku da sistem funkcioniše mi tražimo neka kratkoročna rješenja misliće da formom možemo promijeniti sadržinu”, smatra on.

Prema njegovim riječima, ako sudije ne sude po evropskim standardima i po Ustavu Crne Gore onda se misli da će se dekriminalizacijom klevete riješiti problem.

“Suština je bila da sude prema onome što ih Ustav obavezuje, da međunarodno pravo ima supremaciju i da uzimaju standarde iz Evropskog suda pravde”, rekao je on.