Krivokapić: I mene će upisati kao Srbina, koji je proglasio nezavisnost Srbije

Pitanje je elementarnog dostojanstava – kada se država odnosno narod negira u državnoj politici druge države.
65 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.04.2011. 11:25h

Enciklopedija srpskog naroda nastavak je politike etničkog čišćenja koja može izazvati nestabilnost u regionu i Crna Gora treba da odgovori snagom zakona i državnog dostojanstva, ocijenio je predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić.

Prema Enciklopediji sprskog naroda Crnogorci su Srbi, a Duklja srpska postojbina.

Krivokapić je kazao da državna politika Crne Gore mora što prije da postane politika nezavisne države.

"Često mi se čini da to liči na politiku savezne države - mi se kao nešto suprotstavljamo, ali nijesmo u stanju da radimo ozbiljne poslove. Na djelu je stalna agresija i pokušaj etničkog čišćenja Crnogoraca, brisanja Crnogoraca kao naroda“, rekao je Krivokapić za Radio Crne Gore.

Kako je kazao, pitanje je elementarnog dostojanstava – kada se država odnosno narod negira u državnoj politici druge države.

Nastavak velikosrpskog projekta

"To je nastavak pameti etničkog čišćenja, nastavak velikosrpskog projekta. Ne mogu to zvati pameću, to je nepamet etničkog čišćenja, koji se sada nastavlja drugim sredstvima. Sad nas brišu po knjigama, tekstovima, istoriografijama, da je bilo moći, brisali bi nas i onako kako su brisali neke druge, i fizički“, rekao je Krivokapić.

On je ocijenio da je takva politika opasna jer je, kako je kazao, priprema za neke buduće istorijske nestabilnosti - da se politika etničkih čišćenja nastavi na Balkanu.

"To nije samo prema Crnogorcima, nego i prema Muslimanima, Bošnjacima, djelimično i prema Hrvatima – naći ćete i da su Hrvati srpsko pleme koje se pokatoličilo. Sve je to ideološka priprema za zla doba koja su se desila devedesetih, a desiće se ponovio poslije takvih priprema i iz takve državne politike“, rekao je Krivokapić.

Kako je dodao, to je ono što Crna Gora treba da shvati i odgovori osnovnom snagom – snagom zakona i državnog dostojanstva.

"Svako od nas ima pravo na različitio lično dostojanstvo, ali na državnim funkcijama mora postojati standard državnog dostojanstva. Ne može se tražiti od crnogorskog vojnika da pogine, uključujući i u Avganistanu, u odbrani državnog dostojanstva i državnih interesa, a u državnim strukturama, Vladinim, nemati isti odjećaj državnog dostojanstva“, naveo je Krivokapić.

I mene će upisati kao Srbina

Osim toga, kako je rekao, treba obezbijediti primjenu zakona.

"Prvo smo bili najnegativniji, a sada smo Srbi. Za desetak godina i mene će upisati kao Srbina koji je proglasio nezavisnost Srbije“, kazao je Krivokapić.

Ukazujući na Strategiju Vlade Srbije prema dijaspori, Krivokapić im je savjetovao da naprave „jedan dobar tekst o izvozu lidera u Srbiju“.

"Ta potreba da se lična pozicija obezbijedi negiranjem svojih korijena je logična, ali nije u mom moralnom kodu“, rekao je Krivokapić.

Popis bio politički

Krivokapić je ocijenio i da je popis stanovništva u Crnoj Gori bio politički, a pregovori i oko objavljivanja rezultata i sve što je pratilo popis, kako smatra, nije doprinijelo Crnoj Gori već pokazalo da ni statistika ne može biti riješena bez politizacije.

Bonus video: