Branko Radulović: Za sve su krivi Krivokapić i Damjanović

Ističući da je Krivokapić „najveći krivac što se to nije ostvarilo, Radulović je kazao da šef parlamenta to ne bi ostvario „bez pune kooperativnosti Damjanovića
193 pregleda 0 komentar(a)
branko radulović, Foto: Savo Prelević
branko radulović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.04.2011. 18:28h

Potpredsjednik Pokreta za promjene Branko Radulović optužio je predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića i poslanika SNP-a Aleksandra Damjanovića da su glavni krivci za nepostojanje konsenzusa oko izbornog zakona.

Ističući da je Krivokapić „najveći krivac što se to nije ostvarilo, jer kao moderator nije ostvario svoju funkciju da se gradi kompromisna i konsenzusna priča“, Radulović je kazao da šef parlamenta to ne bi ostvario „bez pune kooperativnosti Damjanovića: “Damjanović je potvrdio stratešku saradnju sa vlašću iodustao od kvalitetnog zakonskog projekta SNP-a, Nove i PzP-a“.

On je uvjeren i da će se “nastaviti period trgovine sa nekim prelaznim rješenjima”, te da će se pokušati donijeti izborni zakon koji bi bio “diskriminatorski prema određenim nacionalnim identitima i državljanima i koji bi još više ojačao postojeći izborni inžinjering”.

Ističući da je Krivokapić „najveći krivac što se to nije ostvarilo, jer kao moderator nije ostvario svoju funkciju da se gradi kompromisna i konsenzusna priča“, Radulović je kazao da šef parlamenta to ne bi ostvario „bez pune kooperativnosti Damjanovića

„Jedino je pošten odnos priznati poraz rada Kolegijuma i ići u pravcu dogovora partijskih lidera i u vezi izbornog zakona i svih ostalih uslova Evropske unije, kao i brojnih crnogorskih izazova. Zato je ključni datum 21. maj, kada će se birati novi predsjednik DPS-a. Ukoliko to bude Igor Lukšić, što bi bilo normalno da premijer i predsjednik najjače političke partije bude jedan čovjek, tada bi bilo izgledno da će do dogovora lidera doći. Ako Milo Đukanović ostane na čelu DPS-a, neće doći ni do dogovora, ni do boljitka“, ocijenio je Radulović.

On je istakao i da je dvomjesečni rad Kolegijuma na usklađivanju izbornog zakona sa Ustavom bio u velikoj mjeri politički neproduktivan jer nije iznjedrio kvalitetno zakonsko rešenje koje bi garantovalo usvajanje uz široki konsenzus.

„Pitam se ko može da glasa zakonsko rešenje koje definiše korišćenje afirmativne akcije i koje prema tvrdnjama predstavnika na Kolegijumu ima već podršku DPS-a, SDP-a i SNP-a, a u kojem ne postoji gornja granica. Tako su svi manjine, čak i Crnogorci i Srbi kojih ima zajedno više od 80 odsto, a u kojem je donja granica diskriminatorska prema svima, osim prema Hrvatima“, rekao je Radulović.

„I ono što je poražavajuće, rješenje će produkovati ekstremni nacionalizam sa svake strane, bilo da je u pitanju velikocrnogorski, velikosrpski, velikoalbanski, velikobošnjački ili velikomuslimanski“, uvjeren je Radulović.

On smatra da se njime, umjesto podrške „kažnjava koalicija građanskih i nacionalnih partija“, a pri tome se ne prihvata takozvana otvorena lista kojom bi se utvrdio pravi odnos snaga“.

„I ono što je poražavajuće, rješenje će produkovati ekstremni nacionalizam sa svake strane, bilo da je u pitanju velikocrnogorski, velikosrpski, velikoalbanski, velikobošnjački ili velikomuslimanski“, uvjeren je Radulović.

Vlast će moći da računa na 10 manjinskih mandata

Ističući da novi model izbornog zakona odgovara postojećoj vlasti, jer će imati mogućnost projektovanja čak deset manjinskih mandata, zavisno od rezultata popisa, Radulović je rekao da će to proizvesti nove nacionalne podjele, te nacionalističku i vjersku euforiju: „A da li će neko drugi glasati za ovo, posebno iz SNP-a, Nove i PzP-a, sigurno ne ukoliko ih ne vode neki drugi interesi“.

Potpredsjednik PzP-a smatra i da se kvalitetno rješavanje biračkog prava ostvaruje kroz stvarno rješavanje uslova i načina sticanja crnogorskog državljanstva

Potpredsjednik PzP-a smatra i da se kvalitetno rješavanje biračkog prava ostvaruje kroz stvarno rješavanje uslova i načina sticanja crnogorskog državljanstva, što je, navodi, zagovarao na početku rada Kolegijuma.

„A ne prolongiranjem roka za apliciranje i važenja dokumenata od nekoliko mjeseci bez ili sa malim promjenama uslova. Uz to, najmanje nemoralno i nelogično je da oni koji su na referendumu određivali sudbinu Crne Gore ne mogu imati crnogorsko državljanstvo“, kazao je Radulović.

Bonus video: