MUP Srbije početkom 90-tih poslao Pljevljacima 350 dugih cijevi

Bulatović je tada upozoravao vojno i državno rukovodstvo na situaciju u Pljevljima
219 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.04.2011. 06:57h

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije naoružavalo je građane Pljevalja početkom 90-ih i kontrolisalo paravojne formacije koje su sprovodile teror u tom gradu.

To je, kako je prenio bosanski nedjeljnik „BH Dani“, izjavio bivši predsjednik Crne Gore Momir Bulatović na sjednici Vrhovnog savjeta odbrane (VSO) održanoj 7. avgusta 1992. godine.

Pozivajući se na stenogram sa sjednice VSO, sa kojeg je Haški tribunal skinuo oznaku tajnosti, tiražni sarajevski nedjeljnik navodi da je Bulatović upozoravao vojno i državno rukovodstvo na situaciju u Pljevljima tražeći da se zaustavi divljanje paravojnih formacija. Bulatović je tada, pozivajući se na podatke MUP-a Crne Gore, kazao da je Pljevljacima oružje stiglo iz Beograda.

„Imamo činjenicu da je otprilike 350 cijevi podijeljeno od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije građanima Pljevalja, da ima najsavremenijih puškomitraljeza – osam ili devet, da se pripadnici tih formacija apsolutno ne osjećaju dužni ni prema vlastima ni prema organima Republike Crne Gore, a ni prema vojnim vlastima... Da budemo iskreni, nama su te paravojne formacije jedno vrijeme trebale, a sada predstavljaju veliki balast i poteškoću. Sada su ti ljudi promijenili tabor, sada je to neka Šešeljeva vojska“, kazao je Bulatović.Zasjedali dok je Dačević sijao strahSjednica VSO dešavala se u vrijeme kada su u Pljevljima paravojne formacije “vojvode” Milike-Čeka Dačevića sijale strah u gradu pod Golubinjom. Naoružani vojnici i civili u gradu bili su svakodnevica, a bombe su bacane na 24 radnje čiji vlasnici su uglavnom bili Muslimani.

Napeta situacija je kulminirala početkom avgusta kada su „čekovci” u dva navrata blokirali grad i zauzeli vitalne objekte u njemu.

Sjednici VSO tokom koje se Bulatović žalio na događaje u Pljevljima, kako se navodi u stenogramu, prisustvovali su i tadašnji predsjednik Vlade Milo Đukanović, pokojni Pavle Bulatović, koji je tada bio ministar odbrane, predsjednik SRJ Dobrica Ćosić, načelnik Generalštaba Vojske Života Panić i Pavle Strugar, komandant 2. Armije stacionirane u Crnoj Gori i ministar policije Srbije Zoran Sokolović.

Opširnije u štampanom izdanju...

Galerija

Bonus video: