Šef SNP tvrdi da zna rezultate popisa: Crnogorski jezik nije prošao

Popis je pokazao slom projekta koji su potencirali premijer Igor Lukšić, predsjednik SDP-a i predsjednik Ustavnog suda, kaže Milić
58 pregleda 0 komentar(a)
popis, Foto: Arhiva Vijesti
popis, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 22.04.2011. 16:18h

Rezultati popisa stanovništva, kojim raspolaže Socijalistička narodna partija , pokazuju da "ideja crnogorskog jezika nije prošla", rekao je lider te stranke Srđan Milić, koji detaljnije podatke tih rezultata nije želio da saopšti.

Milić je za portal Cafe del Montenegro kazao da će SNP sačekati zvanične rezultate MONSTAT-a, te da ne sumnja da će Zavod za statistiku izvršiti bilo kakve zloupotrebe u tom procesu.

"Ali sa druge strane ja ono što radim ne baziram na tome da li vjerujem nekome ili ne. Da vidimo rezultate, ali osnovu mnogo širu i značajniju kao element urađenog u 15 dana popisa, SNP ima i uporediće je sa tim rezulatatima", saopštio je Milić.

Nagovještavajući da prema rezultatima do kojih je došla SNP, crnogorski nije većinski jezik, Milić je saopštio kako je popis pokazao slom projekta koji su potencirali premijer Igor Lukšić, predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić i predsjednik Ustavnog suda Milan Marković.

Lider SNP-a kaže da je to bio pokušaj stvaranja jezičkog inženjeringa, koji je kako ističe vrijeđao i dostojanstvo Crne Gore.

Lider najjače opozicione partije kaže da kako SNP za vrijeme popisa nije dobila nijednu prijavu o pritiscima.

Govoreći o usklađivanju izbornog zakona sa Ustavom, Milić je naveo dva ključna problema, prvi je što Ustav ne definiše ko su manjine u Crnoj Gori, a drugi su nesređeni birački spiskovi i pitanje biračkog prava.

Lider SNP-a kaže da državni organi nemaju podatke o tome da li čak 46 hiljada građana ima crnogorsko državljanstvo. Pored toga za 32 hiljade nemaju nikakav podatak.

"Imamo oko 10 odsto biračkog tijela koje može doći u situaciju da ne može da ostvari svoje biračko pravo niti da bude biran. U tom smislu očekujemo izmjene zakona o o ličnoj karti i o državljanstvu, ako žele da napravimo taj iskorak", kaže Milić.

On je zaključio da će SNP biti konstruktivna u pronalaženju rješenja za sve pitanja oko usaglašavanja izbornog zakona sa Ustavom.

Bonus video: